Recenzie Iubire cu i mic de Francesc Miralles

1193248

Titlu: Iubire cu i mic

Autor: Francesc Miralles

Editura: Humanitas Fiction

Anul apariției:2017

Număr de pagini: 248

Presupun că mă închideam în mine însumi ca să mă apăr de o lume care mi se părea ostilă. Iubirea se învață și ea, iar eu eram un profan în această artă.

Am terminat de citit cartea acum câteva minute (dar voi când o să citiți recenzia o să fie câteva zile de atunci ) și pot să spun că am rămas ușor impresionată de faptul că romanul  a fost pe placul meu. Aveam câteva reticențe în legătură cu romanul deoarece nu prea m-a atras descrierea , iar începutul nu era unul foarte promițător. Dar m-am înșelat. Și mă bucur că nu m-am lăsat mânată de instinct și să o abandonez.

Pentru cei pasionați de pisici, nu mai bine zis acele persoane care iubesc cu ardoare aceste ființe gingașe vor iubi romanul Iubire cu i mic, iar cei care vor citi cartea cu siguranță își vor schimba părerea în legătură cu pisicile și modul lor care pot să umple un gol.

Când Samuel, un profesor universitar singuratic, se trezește în ziua de Anul Nou, e convins că nimic nu-i poate schimba viața monotonă, până când un musafir neașteptat se strecoară în apartamentul lui din Barcelona și refuză să mai plece. Apariția lui Mishima, un pisoi vagabond, devine un fel de catalizator care-l face pe Samuel să se desprindă de cărțile, filmele străine și muzica clasică favorite și să pornească în călătorie spre locuri unde nu mai ajunsese niciodată, ca bunăoară casa de alături, și să se apropie de oameni pe care n-ar fi crezut că o să-i cunoască, asemenea lui Felix, un bătrân redactor bizar de la mansardă, sau Valdemar, bărbosul cu manuscrisul despre fața ascunsă a Lunii de la cafenea. Mai mult chiar: motanul îl va ajuta să se întâlnească din nou cu o misterioasă femeie din trecutul lui, Gabriela, pe care nu mai spera s-o revadă

Cartea este structurată în cinci părți care sunt alcătuite din capitole scurte de maxim două trei pagini. Prin felul acesta este ușor de parcurs romanul, dar este genul care nu se termină într-o zi. Deoarece te face să te gândește la unele aspecte întâlnite în roman. Poți citi pe zi câteva capitole și pe urmă să te gândește la evenimentele pe care întâlnit în acele pagini.

Personajul principal , Samuel, este genul om care filozofează foarte mult , învârte un eveniment pe toate părțile. Încearcă să înțeleagă de ce soartă i-a scos în cale aceste greutăți sau impedimente. Dorește să afle cât mai multe și să văd cu ochiul minți orice i se întâmplă în viață.

Cu ajutorul unui nou membru al casei care i-a schimbat radical viața, Samuel se învârte în jurul unor evenimente care îl ajută să înțeleagă că singurătatea nu este o oportunitate, ci un fel de obsesie care te macină și te doboară. Ai nevoie de prieteni și de persoane care să te înțeleagă, să te ajute sau să-ți ofere un sfat la nevoie.

Pe parcursul romanului întâlnim diferiți termeni care asociază diferite aspecte ale unei civilizații sau culturi, dar fiecare cuvânt în parte înseamnă ceva, dar tradus într-o altă limbă își schimbă semnificația, își pierde farmecul. Acest lucru m-a fascinat foarte mult la acest roman, cum ar fi termenul satori care reprezintă un moment magic, de neimaginat.

Prin aceste sentimente trece protagonistul romanului când o întâlnește pe Gabriela o tânără, care atunci când erau mici i-a furat inima printr-o sărutare de fluture. N-ați auzit de sărutarea de fluture? Este delicată, minunată și de neuitat.

Ce se întâmplă între cei doi , vă las pe voi să descoperiți, fiindcă până la finalul romanului care este unul foarte lung și de neuitat cei doi trec prin foarte multe întâmplări care le marchează personalitatea.

Iubire cu i mic reprezintă genul de carte care ne învață să apreciem lucrurile mici, neînsemnate care ne pot schimba viața la 180 de grade. Ne pot aduce atât evenimente fericite, oamenii care ne pot fi alături toată viața.

Nu trebuie să schimbi o persoană, ci doar să-i aduci un moment în care să-i înseninezi viața, iar faptul acestui lucru îi poți declanșa în interiorul lui o fărâmă de curaj care să-l ajute să se schimbe.

Prin întâlnirea cu motanul , Samuel și-a schimbat radical viața, un eveniment mic, dar cu o însemnătate aparte pentru protagonist. .Descoperă persoane care îl sprijină și îl fac să-și schimbe ideile despre modul său de viață.

O carte care este scrisă foarte simplu, poate fi parcursă foarte ușor  și de terminat foarte repede dacă dorești. Dar poate fi și o carte delicioasă care poate fi citită foarte lent și să te gândești la fiecare capitol terminat, pentru a putea să vezi dacă prin urma lecturii ai putut rămâne măcar cu una din ideile esențiale pe care a vrut să le transmită autorul.

În final vă spun că Iubire cu i mic este o carte lejeră pentru vară, care transpune sentimentele de iubire , prietenie , altruism și schimbare de perspective foarte filozofic, printr-un stil de scrie foarte simplist care să ne facă să înțelegem că lucrurile mici ne schimbă viața și ne pot duce la evenimente majore.

Poate că tot ce e frumos e și trist, pentru că e efemer ca o sărutare de fluture.

… fără altă muzică decât cea a inimii mele făcute țăndări.

Cu respect,

Florinela


Lasă un comentariu