Recenzie Nume de cod: Verity de Elizabeth Wein

nume-de-cod-verity_1_fullsize

Titlu: Nume de cod: Verity

Autor: Elizabeth Wein

Editura: Epica

Anul apariţiei: 2015

Număr de pagini: 384

„ Un stol de porumbei plini de speranță a coborât pe caldarâm, în jurul picioarelor noastre. Am fost dintotdeauna uluită de modul în care ei fâlfâie și aterizează – niciodată cu vreun recul sau vreun salt. Nu-i învață nimeni, o fac din instinct. Dăunători zburători, dar ce frumos se lasă pe pământ.”

O carte care are în prim plan războiul? Perfectă pentru mine și perfectă pentru a mă relaxa, chiar dacă subiectul războiului este o perioadă foarte tragică , mă atrage și mă ajută să mă gândesc și la alte lucruri. Precum că în acea perioadă lumea era mult mai încercată și avea de suferit mult mai multe de cât am avea noi astăzi.

Cărțile care au la bază istoria sunt o adevărată gură de aer, un izvor de istorie, ne prezintă ce se întâmpla cu foarte mult timp în urmă . Prin ochii unei persoane istorice, a unui prinț sau a unei regine. Însă sunt de ajutor și cărțile de ficțiune istorică deoarece în ele se află un adevăr istoric, bazat pe fapte reale.

Un avion spion britanic se prăbușește pe teritoriul Franței ocupată de naziști.

Pilotul, o tânără, și pasagera care o însoțea erau cele mai bune prietene.

Una dintre ele a scăpat ca prin urechile acului, cealaltă a pierdut lupta chiar înainte de a o începe.

Când „Verity” e arestată de Gestapo, este sigură că nu are nicio şansă. Ca agent secret capturat pe teritoriu inamic, trăieşte cel mai crâncen coşmar al oricărui spion. Naziştii care o interoghează îi pun în faţă o alegere simplă: ori îşi destăinuie misiunea, ori suportă o execuţie sinistră.

Vor obţine adevărul de la ea. Însă nu va fi cel la care se aşteaptă ei.

În timp ce-şi întreţese complex mărturisirea, Verity îşi dezvăluie trecutul, cum s-a împrietenit cu Maddie, pilot de avioane, şi în ce condiţii a părăsit-o pe Maddie în epava avionului prăbuşit. Pe fiecare nouă bucăţică de hârtie, Verity se luptă pentru viaţa ei, expunându-şi vederile despre curaj şi eşec, ca şi speranţa nebunească de a se întoarce, totuşi, acasă.

Dându-şi la schimb secretele va fi oare de ajuns ca s-o salveze din ghearele unui duşman nemilos şi crud?

Într-o lume plină de minciuni și mistere, a războiului și a lucrurilor foarte traumatizante pentru orice om între două fete se leagă o prietenie sinceră și de neînfrânt. Care trece peste granițele războiului și a lumi zbuciumate a celui de-al Doilea Război Mondial.  Spioana Queenie având numele de cod Verity  și pilotul Maddie alias Kittyhawk.

Pentru cei pasionați de perioada războiului acest roman este un cadou perfect. Această carte m-a impresionat până la lacrimi. Povestea prezintă puterea unei prietenii, despre ură și suferință. Despre curajul și omenirea unor oameni într-o perioadă zbuciumată. Despre devotamentul dintre cele două prietene, care ar face orice una pentru alta să-și păstreze secretele.

Verity , prin nonșalanța cu care îți scrie povestea te uimește. Dă dovadă de o fire puternică care într-o lume dominată de răutate se mai găsesc persoane care să ține la cel de lângă el și să facă tot posibilul să își apare puțini prieteni. Este o fire inteligentă, având un gram de nebunie și un fel de a răspunde care îți dă de gândit. Prin răspunsurile dă un mesaj foarte subtil care poate fi înțeles doar de anumite persoane.

Maddie, o prietenă pe care ar dori toată lumea să -i apară în cale și să-i fie alături. O femeie care trebuie să se descurce și să treacă prin multe să-și îndeplinească scopul și acela de a fi pilot de avion, o femeie într-o lume a bărbaților.

O carte presărată cu evenimente tulburătoare care te va pune în multe situații limită, neimaginate. Pe lângă aceste evenimente avem două personaje foarte puternice care trec peste întâmplările zbuciumate ale aceluia de-al doilea război mondial cu demnitate. Războiul le transformă pe aceste femei , își pune amprenta asupra personalități lor.

Modul de scriere al autoarei este unul foarte fascinat, te prinde din primele pagini și nu îți mai dă drumul. Prezintă cu un realism tulburător și umor negru evenimentele prin care trec protagonistele. Personaje construite cu inteligență, trăsături  dominate și de la  care ar trebui să învățăm ceva lucruri . Se observă că autoarea a pus la punct atât datele istorice cât și detaliile tehnice despre avioane.

O poveste tulburătoare care nu îți va da drumul din mreje până nu vei ajunge la final.. Un roman care nu-l vei uita ușor. O file de istorie care prezintă cu exactitate schimbarea unor oameni și importanța prieteniilor adevărate în perioade foarte negre a istoriei. O carte care te va șoca prin sinceritatea ei.

Nume de cod: Verity o carte care merită citită. Care pe mine una m-a impresionat.

„Von Linden seamănă cu Căpitanul Cârlig, în aceea că e un tip de gentleman corect, cu toate că e o brută, iar eu sunt chiar Peter Pan-escă, în ceea ce privește încrederea mea naivă că el va juca după reguli și se va ține de cuvânt.”

Cu respect,

FLorinela

 


Lasă un comentariu