Recenzie Temă pentru acasă de Nicolae Dabija

coperta-tema-pentru-acasa-nicolae-dabija_1

Titlu: Temă pentru acasă

Autor: Nicolae Dabija

Editura:Bestseller

Număr de pagini: 430

Anul apariției: 2016

Şi era miercuri şi ploua.
Atinse, ácele brazilor se risipeau în toate părţile. Firele grele de apă pisau iarba ca s-o bage înapoi în pământ.
Era o perdea de ploaie, cu franjuri lungi, boţită la atingerea ei cu pământul.
Deşi era amiază, se făcuse dintr-odată întuneric.
Îmi place cum cerne în Siberia.

O carte plină de încărcătură emoțională. Temă pentru acasă este o carte care nu trebuie doar citită, nu doar înțeleasă, trebuie trăită în toată splendoarea ei.

Temă pentru acasă de Nicolae Dabija este un roman despre comunism , iubire și sacrificiu. Doar un om fără inimă ar putea trece cu vederea trăirile inetrioare a celor doi protagoniștii ai cărții.

N-ai cum să nu simți iubirea, sacrificiul, ura, tortura și celelalte sentimente ale perosnajelor. Trebuie să vezi cum trăiesc aceștea. Prin ce întîmplări trec și îi maturizează, îi fac oameni cu cap, verticali și care reușesc să devină oamenii buni ai societății.

La şcoala din Poiana, profesorul de literatură română e învinuit de noile autorităţi de schimbarea portretului lui Stalin cu cel al lui Eminescu. După un simulacru de proces, Mihai Ulmu, „duşmanul poporului”, ajunge în gulag. Maria Răzeşu, fosta lui elevă din anul IV de liceu, îl ajută să evadeze, dar şi să-şi dea seama de dragostea lor.

O săptămână le-a trebuit soldaţilor ca să-i găsească. Şapte zile au fost de ajuns ca Mihai şi Maria să se regăsească. Nestrivită de calvarul gulag-ului, dragostea răzbate prin piatră ca o iarbă cerească. Răzbate, şoptindu-ne că marile iubiri nu încap în temniţă niciunde şi nicicând.

Nicolae Dabija folosește un stil simplu  , cu încărcătură emoțională aparte. Autorul a scris foarte frumos și armonios despre vremea comunismului. Despre pedespsele care le aplicau celor care încălcau legea conducătorului.

Protagoniștii romanului Mihai și Maria, sunt două persoane simple, înțelepte sau rebele. Oameni frumoși care știu ce înseamnă iubirea pentru cel de lângă tine, grija pentru persoana iubită  și cel mai imporatnt iubirea  pentru părinți lor.

Mihai Ulmu un profesor de limba și literatura română care este deporatat în Siberia prin simplu fapt că și-a apărat clasa . Dar mai mult nu vă spun deoarece v-ați strica toată cartea. Un bărbat care știe să-și aprecieze defectele și calitățile. Care îți respectă principiile și să aibă grijă de persoanele care îl înconjoară. Își iubește familia, îi respectă pe cei care l-au torturat.

Maria Răzeșu este o fată plină de energie, iubire și respect pentru persoanele care o înconjoară. O fată care își iubșete soțul, copilul, dar păcat că se bucură doar pentru o perioadă foarte scurtă de timp. O fată care știe ce-și dorește, într-o lume plină doar de clone.

O carte plină de suspans, iubire și întorsături de situație. Despre o lume în care n-ai voie să te abați de la regulile impuse de stat și consecințele care le au asupra unor persoane nevinovate.

Acțiunea, personajele și stilul narativ te va face să citești în continuu. Îți va lăsa un gust dulce amar în gură cînd vei descoperi prin ce întâmplări trec și ce evenimente le va marca viața protagoniștilor.

Vă recomand cu mare drag Temă pentru acasă de Nicolae Dabija pentru a vă deschide perspectiva spre noi orzinturi. Veți descoperi lumi care o să vă marcheze , care vă va emoționa și vă cor ține în suspans. Veți lăcrima în continuu în ultimile pagini ale cărți cînd veți afla destinul personajelor.

A spune cuiva te iubesc este o invitație la veșnicie.

 Căsătoriile fericite nu au istorie. Dacă Romeo și Julieta ar fi fost fericiți, n-ar fi știut nimeni de ei.

”Cât voi fi cu tine, voi fi liberă, fericită, voi fi eu însămi… pentru mine acasă e acolunde te afli tu….

De azi încolo, sunteți liberi, dragi tovarăși! Marele Stalin, părintele popoarelor, v-a eliberat. El vă poruncește să fiți fericiți!

 

Cu stimă,

Florinela


Lasă un comentariu