Recenzie „Trei metri deasupra cerului” de Federico Moccia

1193089

Titlu: Trei metri deasupra cerului

Autor: Federico Moccia

Editura: Bestseller

Anul apariției:2017

Număr de pagini: 512

Privește-mă, sunt tot ceea ce vezi, tot ceea ce simți, tot ceea ce iubești. Al tău pentru totdeauna, iar tu a mea pentru eternitate.

O carte mult așteptată de orice fan al filmului  Trei metri deasupra cerului. Să vă spun sincer eu nu m-am uitat la film, deoarece nu m-a atras și nici nu știam că este carte, până când editura Besteller a decis să publice romanul și doresc să le mulțumesc pentru ocazia de al citi.

Sper să prind un moment de respiro și să mă pot uita la film și să vă pot spune câteva diferențe între film și carte. Pentru cei care au văzut filmul și n-au citit cartea , dar v-a plăcut la nebunie ecranizarea trebuie să citiți cu nerăbdare romanul.

Este un roman pentru adolescenți , dar transmite o lecție de viață foarte importantă cum ar fi că aparențele înșeală, iar bogăția nu este o opțiune pentru a fi fericit/ă, deoarece banii nu sunt totul în viața unui om, iar cele mai importante lucruri care îi pot umple casa sunt iubirea și persoanele pe care le avem alături în momente grele.

Ea este o studenta model si o fiica perfecta. El este un tip violent si dur. Provin din doua lumi diferite. In ciuda la toate, intre ei se naste o poveste de dragoste pe cat de frumoasa, pe atat de controversata. O relatie pentru care cei doi trebuie sa lupte mai mult decat se asteptau. Step si Babi sunt ca Romeo si Julieta contemporani, intr-un cadru ce pare sa fie creat pentru iubire.
O mare poveste de dragoste. Pe de o parte tinerii, viata de grup, motocicletele si cursele, pe de alta parte incertitudinile si tacerile unor familii nefericite. Un microcosmos de vieti furioase care incearca sa se desprinda de la pamant.
Cei doi protagoniști ai romanului Trei metri deasupra cerului sunt Babi și Step, doi adolescenți care provin din medii și lumi diferite. Având concepte, idei și idealuri în sensuri  opuse, însă între cei doi se înfiripă o poveste de dragoste incredibila și de neimaginat, un Romeo și Julieta a lumii contemporane.
Babi, o eleva de nota zece, care este o fire încăpățânată, timidă, dar mereu cu o energie debordantă, știind ce își dorește de la viață. Însă viața ei se schimbă atunci când îl întâlnește pe Step , devine cu totul alta persoană, devine o rebelă și foarte libertină, o latura nici de ea știută sau ascunsă în adâncul sufletului ei. Însă îi ține piept cu îndârjire lui  Step, dorind să-l învețe o lecție pe acest , însă între cei doi se nasc sentimente pe care nu le-au trăit niciodată.
 Step , un băiat foarte frumos, extrem de încăpățânat, având un temperament foarte exploziv, mereu pus pe șotii . Însă în spatele acestei carapace foarte dure se află un băiat sensibil, care în prezența lui Babi își arată adevărata față.
Iubirea lor este foarte puternică, dar și tulburătoare, deoarece cei doi se schimbă cu totul în urma acestei iubiri, nu se mai recunosc și atuurile lor pe care nu le știau ies acum la iveală. Se schimbă, devin mai siguri pe ei, își schimbă perspectiva despre viață și oamenii care îi înconjoară.
Stilul autorului pare destul de greoi sau poate doar din cauza traducerii, deoarece mi s-a părut tradusă mot-a-mot din italiana. Însă descrierea mi s-a părut foarte ok, deoarece am putut să îmi dau seama la ce se gândesc personajele principale, vedeam acțiunea prin ochii a mai multor personaje și înțelegeam mai bine acțiunile lor. Autorul mi se pare că are un stil interesant de scriere care aș dori să încerc să-l citesc în original, poate nu se pierd așa multe , cum se pierd prin traducere.
Cartea este scrisă pe mai multe planuri narative, astfel încât o să vedem ce simte Babi când este alături de Step, despre întâmplările de la școală. Step despre aventurile sale alături de prietenii săi și Babi. Ce cred părinții fetei despre aventurile ei și tot ce face fata lor , crezând că acest lucru nu este posibil. Sau fratele lui Step despre minunatele escapade ale fratelui său.
 Însă dragostea celor doi este o iubire fulgerătoare , a maturității , care te fulgeră într-un moment de neștire și se termină la fel de brusc, însă lasă foarte multe cicatrici , dar în același timp te maturizezi. Cartea nu are un final clișeic, iar din punctul meu de vedere este foarte bine, deoarece ar duce cu o carte ca toate celelalte, vrând autorul să ne arate cum o iubire poate să ne maturizeze , chiar dacă aceasta durează foarte puțin.
Acțiunea pe alocuri este imprevizibilă, dar și foarte ambiguă. Alternanțele trecut prezent  te ajută să înțelegi mai bine acțiunea, iar autorul de uimește prin aceste alternanțe și unele evenimente imprevizibile. Pot să spun că aceste aventuri care aveau la mijloc o întorsătură de situație mi-au plăcut foarte mult.
În final, romanul Trei metri deasupra cerului este o carte potrivită să fie citită în orice moment , fie într-un week-end la mare, într-o zi ploioasă, iarna la gura sobei sau toamna când crengile copacilor explodează de culoare. Dacă doriți să petreceți câteva ore pe zi cu o carte plină de iubire și să vă relaxați atunci trebuie să citiți romanul și să vizionați filmul la finalul romanului.

În curtea şcolii, sub ramurile unei sălcii, lângă un perete de marmură albă, câteva fete copiază de zor tema pentru acasă.

-Ce scrie aici? Egal cu…?

-Nici să copiezi nu eşti în stare?

-Utie ce scris ai!

-D-apoi acum! Nu-ţi faci niciodată temele şi te iei de scrisul meu? Ce tare mai eşti!

Multumesc editurii

Cu respect,

Florinela


Lasă un comentariu