Recenzie O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții de Mark Haddon

13695803_541181679417519_354535855_n

Titlu: O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții

Autor: Mark Haddon

Editura: Trei

Anul apariţiei: 2014

Număr de pagini: 288

Categorie: Literatura Universala

Disponibilă: Libris

„Domnul Jeavons a spus că-mi place matematica fiindcă este lipsită de pericole. A spus că-mi place matematica fiindcă presupune rezolvarea unor probleme, iar aceste probleme sunt dificile și interesante, dar în final ajungi la un răspuns simplu. Ce voia el să spună era că matematica nu este ca viața, fiindcă în viață nu există răspunsuri simple în final.”

O intamplare ciudata cu un caine la miezul noptii de Mark Haddon este o poveste care te atinge la suflet, ca un exerciţiu de matematică pe care trebuie să-l rezolvi până la capăr ca să afli răspunsul.

Am auzit de această carte pe canelele de youtube natinoale şi internaționale, aflând doar lucruri bune despre ea şi m-am gândit să o citesc şi eu.

Pe parcursul lecturii am dat şi peste informaţii matematice (despre care trebuia automat să le ştiu, deoarece n-ai cum să ai note bune la mate dacă nu ști ceva).

Pot să spun că mi-a plăcut modul autorului de a introduce elematele de bază ale matematicii şi puncte de gândire pentru cititori.

Christopher, un băiat de 15 ani, suferă de sindromul Asperger, o formă de autism. Are o memorie fotografică. Înţelege matematica. Înţelege ştiinţa. Ceea ce nu poate înţelege el sunt oamenii.
Când îl găseşte pe Wellington, câinele vecinului său, zăcând mort pe o peluză din apropiere, se decide să pornească în căutarea asasinului şi să scrie un roman poliţist despre aceasta. În incursiunea sa va descoperi însă alte mistere ce pot face ca întreaga lume din jurul său să se prăbuşească.
Apărut în Anglia, romanul O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopţii s-a bucurat de un enorm succes, devenind un bestseller absolut în majoritatea ţărilor în care a fost publicat şi fiind recompensat cu 17 premii literare, printre care Whitbread Award şi Los Angeles Times Book Prize.

Nu am mai citit niciodată o carte atât de plină de umor şi seriozitate în acelaşi timp… Vă sfătuiesc să o cumpăraţi în dublu exemplar, o să vreţi s-o daţi la prieteni, dar nu vă veţi îndura să o împrumutaţi pe a voastră. – Arthur Golden

Christopher e un studiu de caz fascinant şi, mai presus de toate, un băieţel cu care empatizezi imediat: nu blocat, ci uluit de senzaţii, lipsit de filtrele prin care oamenii normali examinează ce e în jur. Modul straniu în care observă lumea şi o interpretează literal compune un soi de sensibilitate poetică şi o personalitate aparte. Deşi Christopher insistă că „aceasta nu va fi o carte amuzantă. Nu ştiu să spun glume pentru că nu le înţeleg”, romanul e impregnat de un tip de umor ironic şi emoţionant totodată.
Mark Haddon a construit o voce literară unică şi extrem de convingătoare.

Christopher este un băiat inteligent și cu o gândire măreață la vârsta sa. Este un băiat silitor și reușește să ajungă unde și-a propus. Descoperă mistere și află răspunsurile la întrebările pe  care îl frământă.

Îmi place foarte mult cum este construit personajul principal, pare un om matur care știe să se echilibreze în unele momente. Însă ca orice copil mai are scăpări și mai face anumite năzbâtii, pentru că așa este firea oricărei persoane tinere. Dar învață din greșelile făcute și devine un băiat mai calculat, mai atent și mai ascultător.

Mai ales că este un băiat cu autism și reușește să treacă peste lucrurile care i se întâmplă. Acest aspect făcând cartea foarte emoționantă.

Autorul Mark Haddon scrie simplu, exact și cu delicatețe în momentele de cumpănă ale familiei protagoniste. Un stil concis care te relaxează și îți este de ajutor când n-ai chef de o lectură prea complicată, după părerea mea.

Îmi place enorm cum autorul introduce elemente de bază ale matemiticii și cum explică prin intermediul persoanjului principal anumite probleme. Aceastea ar fi aflarea numerelor prime, grafice, ecuații de fradul, polinoame.

Și mai ales că protagonistul are o pasiunea pentru această știință, dorind să dea cel mai imporatant examne de matematică din Anglia.

Protagonistul își pune în minte să scrie o carte detectivă despre descoperirea unui criminal care a omorât câinele din vecini. Reușind să creeze o lume minunată și într-un final află acest mister. Însă acest lucur îi tulbură viața care o avea până în momentul acestei investigații, care îi vor schimba radical viața.

Va descoperi că nu toați oamenii sunt coreți, chiar dacă au legături de sânge , îi vor ascunde multe lucuri prin intermediul unor minciuni grosolane. Însă cum e vorba aia prin popor minciuna are picioare scurte și într-o zi se vor afla , dar vor face foarte mult rău celor care au aflat.

În final vă recomand cu mare plăcere O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții de Mark Haddon, deoarece este o carte plină de tragedii, presarată pe alocuri cu umor și probleme logice care vă pun minte în mișcare. Cu personaje pe măsura evenimentelor. O intrigă bine conturată, cu întorsături de situație neașteptate. Ceva nou, ceva diferit de ce am citit până acum!

„Când merg cu autobuzul la şcoală mă uit la maşinile care trec pe lângă noi şi le reţin culorile.
3 maşini roşii la rând înseamnă că va fi o Zi Destul de Bună. 4 maşini roşii înseamnă că va fi o Zi Bună. 5 maşini roşii înseamnă că va fi o Zi Foarte Bună. Iar 4 maşini galbene la rând înseamnă că va fi o Zi Neagră, adică o zi în care nu vorbesc cu nimeni şi nu mănânc la prânz nimic şi Nu-mi Asum Riscuri, fiindcă galbenul e culoarea cremei de ouă, a liniilor duble galbene şi a frigurilor galbene, care e o boală mortală. Dar dacă văd 3 maşini roşii la rând sau 4 maşini roşii la rând sau 5 maşini roşii la rând, mă simt în siguranţă şi este o zi bună pentru un proiect.”

numerele prime sunt ca viata. Sunt foarte logice, dar nu poti niciodata sa le determini regulile, chiar daca ti-ai petrece tot timpul gandindu-te la ele”.

Muțumesc Librăriei Online Libris, care mi-a oferit în urma sponsorizări cartea O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții de Mark Haddon.

Cu stimă,

Florinela


Lasă un comentariu