Recenzie „Inimă de cerneală” de Cornelia Funke

12666289_476447779224243_1247357525_n

Titlu: Inimă de cerneală

Autor: Cornelia Funke

Editura: Art

Anul apariției: 2014

Număr de pagini: 496

,,Noaptea era atât de calmã, cum lui Meggie nu-i mai fusese dat sã trãiascã niciodatã. Era de parcã s-ar fi putut auzi respirând copacii, iarba si chiar noaptea.”

Dacă ați știi cât de fascinantă este cartea aceasta. O carte numai bună pentru copii, însă și pentru cei care doresc să repătrundă pe tărâmurile copilăriei. Să-și amintească de lecturile copilăriei sau de aventurile care le făceau când erau copii.

Aventură, suspans și cărți. O combinație perfectă pentru cei care iubesc lumea cărților și vor pătrunde foarte ușor în această lume fumos creată de Cornelia Funke, chiar dacă pe alocuri o să fie cam plictisitoarea sau n-o să vă atragă, romanul chiar merită descoprit și citit într-o seară alături cu cei dragi.

O să fiți martori aventurilor unui tată și a fiicei lui , amândoi având o pasiune comună, aceea fiind lumea fantastică a cărților. Amândoi având un dar aparte , pentru care îi face să fie urmărți de un vechi dușman care are legătură cu dispariția mamei lui Meggie. Însă mai multe nu vă spun deoarece vă las pe voi să descoperiți minunatele întâmplări a lui Mo și Meggie.

Meggie, fiica lui de doisprezece ani, a moștenit acest dar de la el. Pe această frumoasă premisă se construiește povestea ingenioasă din Inimă de cerneală: în urmă cu nouă ani, Mo a scos dintr-o carte o bandă de tâlhari medievali, în frunte cu liderul lor, Capricorn. Acum, trecutul îl prinde din urmă și Meggie se vede nevoită să-și salveze tatăl.
Însă într-o lume în care granița dintre realitatea ei și cea a cărților nu e foarte stabilă, mica eroină va trebui mai întâi să-și pună la încercare neobișnuitul talent și să-și lege propria poveste de a altora în cele mai neașteptate moduri.

Ce să vă spun eu despre această carte? E o poveste frumoasă despre cărți, copii și părinții, aventură și prietenie, ură și iubire. Aceste sunt câteva din lucrurile prezente în acest roman. Autoarea le transpune foarte frumos și le scrie într-un mod deosebit, pe înțelesul tuturor. Știe să te atragă în acțiune, astfel încât să nu lași cartea din mână și să fii alături de personaje până la capăt, chiar dacă pe alocuri te mai plictisește acțiunea, însă se completează cu părțile cele mai bune ale cărții și nici nu-ți vei da seama de acele mici neplăceri.

Îmi place foarte mult la aceast roman componența lui. Fiecare capitol are un titlu sugestiv, care prezintă un personaj sau unde se v-a petrece acțiunea romanului. Însă pe lângă titlu sugestiv, avem și câte un motto, care se potrivește perfect cu capitolul respectiv, fiecare motto fiind preluat dintr-o operă cunoscută și care are o semnificație aparte. Însă, cel mai frumos la acestă carte sunt ilustrațiile acesteia care sunt introduse la începutul sau sfârșitul unui capitol, care sugerează ceva anume și acest lucru este structurat, imaginile fiind construite în alb negru dând un farmec aparte cărții.

Dar, cel mai mult m-a fascinat la personajele principle este că sunt pasionate de lectură. Ce e mai frumos decât să citește despre personaje care au aceeași pasiune cu tine? E absolut genial, vă spun că vă da o stare nemaipomenită. Încetul cu încetul mi-am dat seama că pe tot parcursul romanului sunt prezente cărțile și universul care le încojoare, dându-i un farmec aparte.

 Cornelia Funke e scriitoare foarte talentată. Fiecare frază, cuvânt și nou personaj are un farmec aparte. scrie foarte diferit față de ce am mai citit eu până acum. Stilul ei îmi amintește de unele basme ale copilăriei , însă romanul este este o variantă mai extinsă.
 Complexitatea cu care scrie și iubirea transpusă în formarea intrigi și a personajelor se simte cu fiecare pagină înaintă, acest lucru fiind un plus, deoarece trebuie să simți cea ce se petrece în carte și să te transpui alături de persoanaje ca să faci parte din ceea ce citești. Iar autoarea Cornelia Funke chair reușește cu măiestrie să te facă să te apropi de personaje, chiar dacă pe alocuri mai face câte o gafă. Cartea îmi amintește de lecturile copilăriei, un lucru care îmi place foarte mult. Pentru că mi-a trezit multe amintiri plăcute legate de legătura mea cu cărțile când eram mică. Cele care mi-au stârnit aceste amintiri sunt defapt legate de personajul principal feminin Meggie care este o fetiță de 12, care îi place foarte mult să citescă și să-și petreacă timpul liber cu prietenele ei cele mai bune, cărțile.

În lumea construită de Cornelia Funke o să descoeriți zâne, spiriduși , magie, iubire, cărți și multe alte lucruri care dau un farmec aparte lecturii și care reușește să vă intrige să citiți mai departe. Însă cel mai mult o să iubiți modul în care este construt romanul și subiectul abordat de către autoarea . Subiectul fiind unul care nu l-am mai întâlnit până acum și din cauza aceasta îi dă un plus. Însă pot să spun că se putea și mai bine, deoarece pe alocori sunt niște lucruri care m-au deranjat la lectură, însă s-a completat cu lucrurile care m-au uimit și care m-au intrigat și mai mult să citesc continuarea acestei serii pentru copii.

 Recomand cu mare căldură Inimă de cerneală de Cornelia Funke orcărei persoane care dorește să-și amintească de copilărie, de peripețiile acesteia și de dorința de a citi cât mai mult.Magie, iubire, cărți, basme, zâne și spiriduși, ș.am.d. Aceastea sunt puținele lucururi care o să-ți placă la acestă carte frumos construită cât și la intrigă.
„Uneori e practic că memoria noastră nu e nici pe  jumătate atât de bună ca aceea a cărților. Fără ele n-am ști pesemne nimic. Toate s-ar uita.”
„Numai că în visele urâte suntem de cele mai multe ori singuri,îngrozitori de singuri.”
„Suntem cu toții mincinoși când ne e de folos.”
„O promisiune proastă nu devine mai bună prin faptul că e ținută.”
„Știi că nu-mi plac lucrurile astea, dar uneori trebuie să-i aperi pe oameni de propria lor prostie.”
„De ce poveștile triste erau adesea așa de frumoase? În viața adevărată era altfel.”
„De ce nu poți să-ți înghiți cuvintele-să le prinzi și să le împingi iarăși repede înapoi printre buze?”
 Le mulțumesc celor de la editura Paladin pentru că mi-au oferit Inimă de cerneală de Cornelia Funke pentru recenzie.
Cu stimă,
Florinela

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s