Interviu cu Irina Dumitru

37229106_1857462114292577_5378050003853901824_n

Bună. Îți mulțumesc că ai acceptat să-mi răspunzi la întrebări. Pentru început cine ești?

Bună, Denisa! Bună ziua și cititorilor tăi! Cu mare drag! Păi, mă numesc Irina Dumitru și sunt autorul cărții pentru copii “Sophie, robotul cu suflet” și a altor două cărți pentru categoria young adult, cărți în curs de lucru.

 Ce hobby-uri te reprezintă?

Îmi place foarte mult să nu pierd timpul. Dacă altă dată aș mai fi lenevit, uitându-mă online la seriale precum Pretty Little liars, Neveste disperate sau Bonea, acum scrisul este hobby-ul meu. Petrec ore în șir noaptea încercând să dezvolt idei și să creez povești. Îmi place și să citesc cărți din categoria young adult, SF, Fantasy și Conspirație.

 

Cum te simți când îți așterni gândurile pe hârtie?

Mă simt eliberată, mă simt împlinită și găsesc în scris un refugiu de la problemele de zi cu zi.

 Cartea ta este o parte a sufletului tău. Pentru cei care nu știu nimic despre ea, ce le poți spune?

Am inceput sa scriu la ea prin octombrie și am distribuit un capitol pe Facebook pe un grup de dezvoltare personală. Am primit un feedback incredibil, cu încurajări de a continua. Deci am dezvoltat povestea pentru copii și adulți cu sufletul tânăr.

Sophie este robotul umanoid cu inteligență proprie, creat de doctorul Swartz în laboratorul secret din buncărul subteran de pe Insula Fără Nume. Proprietarul ei, domnul Jacob, cere ca Sophie să fie distrusă, pentru că nu are nevoie pentru a cuceri lumea de un roboțel cu aspect de fetită.

Cartea urmărește umanizarea roboțelului, pe măsură ce cunoaște prietenia și iubirea și tot arsenalul de trăiri sufletești care vin la pachet cu existența umană.

37124599_1857463810959074_7286786534517243904_n.jpg

 Cum te simți când un cititor îți apreciază munca? Și mai ales când citești o recenzie pozitivă?

E un sentiment ce cu greu poate fi descris în cuvinte. Pot să spun că am pășit extrem de neîncrezătoare în această lume nouă. Mereu am fost critică la adresa scrisului meu și nu am putut să îi estimez potențialul. Atunci când primele persoane m-au încurajat și sustinut și chiar împins de la spate să continui, nu mi-a venit să cred. Vorbesc despre necunoscuți care mi-au citit pe internet încercările și mi-au dat puterea sa mă dezvolt. Atunci când cei mici îmi spun că s-au distrat copios, știu că sunt pe drumul cel bun și că așa îi voi atrage pe copii spre lectură. Deci, ce simt când citesc sau aud recenzii pozitive? O bucurie fără margini!

37175289_1857460970959358_3617163753805578240_n.jpg

Care sunt elementele sau evenimentele din care te inspiri pentru cărțile tale?

Imi plac poveștile supranaturale, îmi place tehnologia și mă inspir din viziunea mea despre viitorul umanității. Probabil că și toate cărțile citite de-a lungul vieții mele își au o influență, deși am încercat să mă distanțez de toate și să nu citesc în perioada când scriu.

Ce reprezintă scrisul pentru tine?

Cred că am mai spun. Scrisul reprezintă evadarea mea din cotidian. Dacă viața ne servește și bune și rele, eu îmi încarc bateriile prin muncă la lumina telefonului ( scriu noaptea pe telefon, pentru că am bebe și l-aș trezi).

37196162_1857461640959291_7704548859413790720_n.jpg

 Ne poți spune ce te-a determinat să scrii?

Plictiseala m-a determinat. Nu va închipuiți că nu aveam ce face. Doar că statul acasă în concediu de maternitate mă omora ușor, dar sigur. Eu eram obișnuită să lucrez și pamperșii nu îmi satisfăceau această nevoie. Așa că mi-am găsit ocupație și mi-am descoperit vocația.

 Știu că ești intrată de foarte puțin timp în această lume a scriitorilor, dar ne poți spune care este cea mai semnificativă lecție pe care ai învățat-o ca scriitoare sau care sunt primele tale concluziile în privința scrisului ?

Am învățat trei lecții: 1 Să scriu ce simt, fără să țin cont de păreri, pentru început. Va citi doar cine gustă genul meu, nu poți satisface toate gusturile. 2. Trebuie să fii înarmat cu puterea de a face față și criticilor. Nu vorbesc de cele constructive. 3 E loc pentru toată lumea, mi-a spus autoarea Sandra Leila Coroian.

Ai un program strict atunci când vine vorba despre scris?

În general am. Scriu noaptea de la 24-2. Ziua traduc și finisez. Nu-ți închipui că sunt organizată! Încep multe o dată și scriu ce mă trăsnește, când mă trăsnește! Scriu cate 2-3 cărți odată și trec de la una la alta, după cum îmi vine cheful.

Care sunt autorii care ți-au marcat stilul tău de scriere și în ce mod și-au pus amprenta asuprata?

Nu știu. Nu îmi dau seama. Că și autor preferat, pot spune că e Dan Brown, dar stilul meu nu are nimic de a face cu al lui. Deci, nu știu.

37193467_1857461387625983_3284715263412404224_n.jpg

Ce planuri ai pentru viitor?

Lucrez la cartea pentru public țintă young adult, “Geniul” care propune că personaj un tânăr de 17 ani cu o inteligență superioară, un IQ de 162 care a venit la pachet cu un stigmat social, anume tulburări din spectrul autist. E o carte dinamică, de acțiune și cred că este cel mai bun proiect de-ale mele.

Lăsat de-o parte de vreo lună, stă proiectul Ceața albastră, inițial numit Hope. E un SF ce propune o lume utopică in care extratereștrii sosesc pe Pământ pentru a ajuta rasa umană și planeta. Acțiunea este plasată pe plaiurile mioritice și împletește mituri locale și idei despre supranatural. Nu mai am mult de lucru la ea, sunt deja la pagina 211.

 Ce ne vei pregăti în materie de cărți?

Deja am povestit despre Geniul și Ceața albastră, proiectele mele de suflet.

În final, un mesaj pentru toți cei care ne urmăresc.

Dragii mei, citiți mult, citiți ceea ce va place și vă face să vă simțiți bine! Și nu în ultimul rând, stimulați-i pe cei mici să citească! Un copil cititor va fi un adult de excepție, care a trăit deja 1000 de vieți prin personajele întâlnite și poveștile de viață! Va fi un adult creativ și adaptabil!

Cu respect

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s