Recenzie Cu ultima suflare de Paul Kalanithi

cu-ultima-suflare-c1

Titlu: Cu ultima suflare

Autor:  Paul Kalanithi

Editura:Nemira

Anul apariției:2016

Număr de pagini: 192

Disponibilă: Nemira

„Se supărase, pentru că şi ea îşi făcuse griji. Se supărase, pentru că nu vorbeam cu ea despre asta. Se supărase, pentru că-i promisesem o viaţă, dar îi dăruisem altceva în schimb.

Paul Kalanithi, medic neorochirug, care mereu oscila între literatură și medicină în tinerețe, până când dragostea de a salva oamenii a devenit așa mare încât a devenit medic neorochirurg. Visul cel mare de a absolvi și  a salva foarte multe vieții până ce viața îl va despărți de aceste pasiuni. Însă viața crudă cu oamenii buni, îl va răpi pe cel mai bun chirug la doar 38 de ani.

Pentru Paul Kalanithi literatura însemna cunoaștere, o căuta cu atâta ardoare, se identifica cu ea pâna la ultima suflare, mereu căuta răspunsuri în cărți, dar mereu ieșea cu noi întrebări, care îl făceau mai avid de cunoaștere. Mereu căuta noi cărți care să-i luminize gândirea să-l ajute să devină un om cu cunoștințe foarte vaste și să ajungă într-un anumit punct în care să le posede și să le pună în practică. 

La treizeci si sase de ani, neurochirurgul Paul Kalanithi a descoperit ca sufera de cancer la plamani. A fost inceputul unei schimbari tragice: medicul care trateaza pacienti in faza terminala s-a transformat intr-un pacient care se lupta sa traiasca. Iar viitorul pe care si-l imagina impreuna cu sotia s-a evaporat.

Cu ultima suflare este cronica transformarii sale dintr-un naiv student la Medicina, care se intreaba ce inseamna o viata plina de sens, in neurochirurg, in pacient si intr-un tata care trebuie sa-si infrunte propria moarte.

De ce merita traita viata? Ce faci cand viitorul ramane un etern prezent? Ce inseamna sa ai un copil cand nu mai ai sansa la viata? Iata cateva dintre intrebarile la care autorul acestei marturii profund emotionante cauta raspuns. Cartea lui Paul Kalanithi este o meditatie de neuitat despre infruntarea mortii si un elogiu al vietii.

Când vei termina de citit Cu ultima suflare vei reliza că tot ce ai în jur nu o să te ajute atunci când boala o să te răpună. Înafara de iubirea și susținerea familiei o să te simți singur și stingher. Că rutina ta este înlăturată de o bolaă terminală și fără scăpare. Care poate să se agraveze sau să se diminueze. Când vei termina romanul vei simți cum lacrimile îți curg pe obraz, vei simți o neliniște și o nesiguranță. Vei realiza când de nefatsă este viața.

Pentru cei care au citit cartea vor spune că doctorul Paul a fost un geniu,prin reușitele sale. Chiar dacă cancerul pulmonar de care suferea îi stătea în cale.A reușit cu ardoare să-și contiune pregătirea în neurochirurgie și să-și îndeplinească visul. Sătetea cu orele în sala de operații, chiar durerea era insuportabilă și nu mai putea rezista, el salva vieți. Îți sacrifica viața pentru a salva vieți. Pentru cei care au o familie și o șansă la viață.

Pentru un astfel de om nu ai cuvinte de laudă. Nu știi cum să-l descrii sau mai ales cum să vorbești despre el ce să spui cum să le transmiți celor din jur ce om ai cunoscut în câteva pagini, cât de emoționată este viața acestuia și cât de multe lucruri a realizat în cei 38 de ani ai săi.

Este povestea unui om în câteva pagini, o cronică de familie care se împletesc următoarele elemente: transformarea sa ca om într-un neurochirurg, apoi într-un pacinet care trebuie să-și înfrunte propria moarte și ca un tată care își privește copilul ca pe un lucru care îl va împlini mereu.

Cu siguranță nu sunt destule cuvinte despre a vorbi desprea cartea doctorului Paul deoarece este o biografie emoționantă, despre un om care a împlinit foarte multe la viața sa. Iar dacă mai trăia multe lucuri erau descoperite de mintea lui genială.

Cel mai mare dușman al perosnajului narator este timpul. În fiecare moment , ceas, poți să spui că acela este ultimul moment al tău. Poți să mai trăiști o zi, o lună sau un an. Nimic nu-i cert, nimic nu-ți va spune sigur cât timp vei trăi sau câte clipe o să mai ai.

De la un om energic, plin de de întrebări și însetat de cunoaștere, cancerul pulmonar îl va seca de orice energie și nu va mai reuși să-și îndeplinească visul sau modul de a acumula noi informații. Tot mai slăbit, tot mai diferit de Paul care îl cunoaște își acceptă înfrângerea atât psihic cât și fizic. Nu se mai întreabă de ce el, așa că obosit și mâhnit își acceptă destinul și îl duce până la capăt ca un învingător.

În timpul bolii este susținut atât de prietenii apropiați, cât și de familia sa, mentori medici și colegi. Dar cea mai importantă susținere revine din partea soției lui, Lucy.  Femeia care l-a susținut mereu,  în orice clipă printr-un zâmbet cald și o îmbrățișare. Femeia care l-a îndemnat să treacă peste obstacolele care le ieșeau în cale. Din lucrurile acestea reiese că aveau o relație deosebită , consolidată pe încredere și iubire.

Pentru cei care veți citi cartea cu siguranță îl veți considera pe Paul un erou. Pentru mine una așa este . În urma acestei cărți pot să spun că văd viața cu alți ochi, vă recomand cu drag cartea Cu ultima suflare deoarece reprezintă viața lui Paul și a familiei sale într-un mod plăcut, dar tulburător.

„Considerăm că trebuie să existe o cale prin care limbajul vieţii, aşa cum e ea experimentată – cu pasiuni, foame şi iubire –, să poarte în el însuşi o relaţie, oricât de complicată, cu limbajul neuronilor, al sistemului digestiv şi al bătăilor inimii.”

Cu respect,

Florinela

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s