Interviu cu Allex Truşcă

20751382_10213144433063533_2068382367_n

Bună. Îți mulțumesc că ai acceptat să-mi răspunzi la întrebări. Pentru început cine ești? Ce hobby-uri de reprezintă?

Bună, cu mare plăcere! Mi-e cam greu să ştiu exact cine sau ce sunt, fără să intru în dezbateri filosofice. Mă limitez să spun că sunt în cea mai mare parte a timpului un visător, chiar dacă meseria mea îmi cere să fiu mereu cu picioarele pe pământ, ancorat în realitate. Totuşi găsesc timp şi să fiu cu capul în nori. Ca hobby? Până acum scrisul, cititul, călătoritul, colecţionez monezi, arme medievale (mai degrabă reproduceri comerciale), magneţi de frigider, instrumente de scris şi cine ştie ce o să îmi mai treacă prin cap.

Cum te simți când îți așterni gândurile pe hârtie?

Aş putea spune că mă linişteşte, deşi uneori ceea ce e în mintea mea nu poate fi aşternut aşa cum îmi doresc eu pe hârtie/calculator. Sunt o persoană foarte vizuală, iar uneori mi se pare că nu reuşesc să găsesc cuvintele potrivite…

20751238_10213144432783526_1946738223_n.jpg

Înainte să vorbim despre cartile tale ne poți spune cum ai reușit să găsești o editură potrivită sufletului tău pentru ați publica cărțile?

Păi în realitate Nebunul Alb a fost publicat în regim self publishing în 2016, a fost un fel de test, iar recenziile primite au fost pozitive. Asta m-a încurajat să caut o altă editură care să mă ajute să am vizibilitate. A urmat o perioada de căutare a editurilor, citit păreri despre ele pe net, mă interesau în special cele care promovau autori români şi erau dispuse să dea o şansă şi debutanţilor. Şi iată-mă la Quantum!

Cărțile tale sunt părți din sufletul tău, pentru cei care nu știu nimic despre ele ce le poți descrie?

Până acum am publicat doar una, dar şi continuarea ei este gata, în toamnă o voi trimite la editură. Şi de acolo, mai vedem. Ce aş putea spune despre ele? Sunt cărţi care încearcă să trateze unele subiecte sensibile, oferind interpretări unor mituri, legende, fapte biblice. Încerc să nu tratez subiecte pe care le tratează şi alţii. Ştiu că sunt persoane care nu le vor aprecia din cauza anumitor convingeri personale, dar îmi asum acest lucru. Ştiu că nu pot să mulţumesc pe toată lumea, uneori nici chiar pe mine.

Cum te simți când un cititor îți apreciază munca? Și mai ales când citești o recenzie pozitivă?

20750605_10213144432663523_743724926_n.jpg

De parcă l-aş fi apucat pe Dumnezeu de un picior :). Da, exagerez, glumesc, dar evident că e o senzaţie minunată să ştii că ceea ce scrii tu place, că oamenii îţi apreciază ideile, imaginaţia. Şi mai e şi o uşoară urmă de… narcisism. (nu am găsit un termen mai bun)

Care sunt elementele sau evenimentele din care te inspiri pentru cărțile tale?

Cred că poate să îmi vină o idee din aproape orice mă înconjoară: cărţi, muzică, filme, o întâmplare din viaţă reală, dar cel mai mult îmi place să mă inspir din mitologie şi religie. Îmi place să reinterpretez fapte reale sau mistice, să le amestec şi să le aduc pe tărâmul fantasy-ului.

Ce reprezintă scrisul pentru tine? Ne poți spune ce te-a determinat să scrii?

Scrisul e linişte, descărcare, pasiune şi visare cu ochii deschişi. Îmi doream de mic, am scris poezii în şcoală generală şi liceu, apoi nuvele fantasy. Mulţi ani am abandonat asta, iar în urmă cu câţiva ani mi-a revenit această pasiune. Şi iată-mă aici!

Știu că ești intrat de foarte puțin timp în această lume a scriitorilor dar ne poți spune care este cea mai semnificativă lecție pe care ai învățat-o ca scriitor sau care primele tale concluziile în privința scrisului ?

Am învăţat să am răbdare, să interacţionez cu cititorii, să îmi însuşesc criticile constructive, să îmi reamintesc că suntem diferiţi şi vedem lucrurile altfel. De asemenea, am constatat cu uimire că este o lume mai dură decât mă aşteptăm. Dar în momentul de faţă, suma părţilor pozitive este mai mare decât a celorlalte.

Ai un program strict atunci când vine vorba despre scris?

Nu, deşi mi-aş dori să pot face asta. Mi-aş dori să pot să scriu în fiecare seară o oră, dar timpul nu îmi permite să fac asta. Uneori, nici nu vreau să mă forţez. Am încercat de câteva ori şi apoi când am recitit nu prea mi-a plăcut…

20750730_10213144432703524_1296641006_n.jpg

Știu că ai publicat cartea ta de debut , ce ne poți spune despre ea?

Da, aşa cum am mai spus, fost publicată iniţial în 2016, dar recorectată şi republicată la Editura Quantum Publishers. Până acum review-urile au fost bune şi foarte bune şi sper să rămână aşa (speranţa moare ultima, nu?). Spre mulţumirea mea, au fost şi critici constructive, pe care mi le-am însuşit şi sper să mă dezvolt cât mai bine datorită lor, şi datorită cititorilor.

Care sunt autorii care ți-au marcat scrisul sau te-au determinat să contureze un roman și să-l publici?

Nu ştiu dacă mi-au marcat neapărat scrisul, dar fie că m-au convins să mă reapuc de asta, fie că mi-aş dori să fiu ca ei. Totul a început după ce am citit „Jocul Îngerului” de Carlos Ruiz Zafon. Mi-aş dori ca la un moment dat să scriu ca Dan Brown, Simon Toyne sau Igor Bergler, să amestec atât de bine faptele reale cu ficţiunea, în modul lor. Sau poate o s-o fac în modul meu.

20751500_10213144432623522_1435189059_n.jpg

Ce planuri ai pentru viitor? Ce ne vei pregăti în materie de cărți?

Pe termen scurt, să promovez cât mai mult Nebunul Alb şi să termin de corectat continuarea lui, este deja terminată şi să o trimit la editură. Se va numi „Cealaltă Regină” şi e ceva mai controversată decât romanul de debut. Şi am învăţat din sfaturile pe care le-am primit atât de la Theo Anghel, cât şi de la Leila Sandra Coroian, plus alţi bloggeri şi cititori. În plus, mai am în lucru „Zeita din Milano”, în care voi lăsa tărâmurile mistice şi lipta dintre Bine şi Rău, pentru ceva mai realist. Sau poate nu… Dar sigur o să vă placă.

În final, un mesaj pentru toți care ne urmăresc.

20786375_10213144432823527_1223391664_n.jpg
Păi… să ne urmărească în continuare şi să citească tot mai multă literatură românească, să interacţioneze cu autorii. Cred că aşa câştigăm cu toţii: noi cei care scriem, învăţăm să fim mai buni, voi cei care citiţi vă veţi bucura de cărţi mai bune. Poate că editurile vor publica mai mulţi scriitori români şi toată lumea va avea de câştigat. Pare simplu, nu? Cât despre mine… citiţi-mă, criticaţi-mă, dar nu uitaţi să visaţi! Cu drag, Allex Truşcă, autor „Nebunul Alb”.

Cu respect,

Florinela

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s