Interviu cu Georgiana Pasquali Vâju

20424960_10203349357372412_636032631_o.jpg

Bună. Îți mulțumesc că ai acceptat să-mi răspunzi la întrebări. Pentru început, cine ești și ce hobby-uri te reprezintă?

Bună. Și eu îți mulțumesc pentru interes. Cine sunt? Îmi place să cred că sunt un om normal, cu preocupări normale. Ca hobby-uri: citesc mult, scriu, ascult muzică, iubesc apa și marea, și îmi place să înot.

 Cum te simți când îți așterni gândurile pe hârtie?

Mă simt minunat. Liberă. Prin intermediul scrisului trăiesc ce viață vreau eu, când vreau eu și cum vreau eu. Mă mut cu totul în poveștile mele, mă îndrăgostesc de personajele pe care le creez și sufăr cumplit când termin o carte și trebuie să mă despart de ele. E ca și când le-aș trăda. După aceea îmi e ceva mai greu să mă apuc de altă carte și să conturez alte personaje.

20399378_10203349359132456_898892996_o.jpg

 Înainte să vorbim despre cartea ta, ne poți spune cum ai reușit să găsești o editură potrivită sufletului tău pentru a-ți publica cărțile?

Nu a fost greu. Am scris mai multor edituri. Apoi am acceptat oferta care s-a mulat perfect pe dorințele mele.

 Cartea este o parte a sufletului tău; pentru cei care nu știu nimic despre ea, cum o poți descrie, în câteva cuvinte?

Da, ai dreptate, e parte a sufletului meu acolo între pagini. Cei care au citit-o deja știu asta. Cei care au citit-o și mă cunosc m-au regăsit printre cuvintele cărții. Pentru cei care nu au citit-o încă, le spun că este o carte sensibilă și haioasă în același timp. O poveste de dragoste frumoasă.

 Cum te simți când un cititor îți apreciază munca? Și, mai ales, când citești o recenzie pozitivă? Sau una negativă?

E un sentiment suprem să știi că ești apreciat pentru asta. Să fii contactat de persoane pe care nu le cunoști și să-ți spună că s-au simțit minunat citindu-ți rândurile. Pe mine mă emoționează fiecare mesaj care vine de la ei. Sunt profunde, sensibile și sincere. E ca o alinare a sufletului. La fel este și cu o recenzie. Citesc cuvintele alea iar și iar și mă încântă. Nu am avut nicio recenzie negativă, sau cel puțin nu am perceput niciuna ca fiind negativă. Încă.

20316921_10203349358052429_343239093_o.jpg

 Care sunt elementele sau evenimentele din care te inspiri pentru cărțile tale?

Mă inspir din aproape orice. Dar prima și cea mai bogată sursă de inspirație pentru mine rămâne marea. E foarte permisivă și pot ”dansa” mult în jurul ei, să zic așa. Apoi mă inspir din călătorii, (cum a fost cazul ultimei cărți pe care am terminat-o de scris noaptea trecută), dintr-o melodie, dintr-un film, din fapte de viață, chiar și dintr-o discuție. Dacă am o idee de pornire, fiecare moment pe care-l trăiesc este o inspirație pentru mine.

Ce reprezintă scrisul pentru tine? Ne poți spune ce te-a determinat să scrii?

Evadare, în primul rând. La prima carte îți spun sincer că plictiseala m-a determinat cam vreo 80% și 20% ambiția de a face ceva constructiv. Acum, după ce am publicat prima carte, e altceva. După reacțiile cititorilor intervine și satisfacția muncii. Acum a început să-mi placă să creez lumi și povești.

 Știu că ai intrat de foarte puțin timp în această lume a scriitorilor, dar ne poți spune care este cea mai semnificativă lecție pe care ai învățat-o ca scriitoare sau care sunt primele tale concluzii în privința scrisului?

Hm.. asta e un subiect sensibil, complicat și complex în același timp. Sunt două feluri de lecții. Pozitive și negative. Lecția numărul unu : Ca scriitor, nu ești cu nimic mai presus, nici mai prejos decât alți oameni cu alte preocupări diferite de ale tale. Pentru mine orice efort creativ sau nu, reprezintă muncă și timp. Eu respect asta mai mult decât orice. Lecția numărul doi: Ca scriitor, nu te ridici în ochii cititorilor tăi blamând alți scriitori care, potrivit părerii tale sau ale altora, au un succes mai mare pentru că succesul lor se datorează altor cauze. Blamând suav- nuanțat, sau direct – cu țintă, e răutate și invidie. E un bumerang. Cititorii pot să-și facă singuri o părere despre ceea ce citesc. A ta nu-i influențează prea tare. Ca autor, considerația în fața cititorilor o primești de la lucrările tale și de la ceea ce transmiți prin intermediul lor. Nu de la aspectul tău fizic, nu de la condiția ta socială, nici de la popularitatea ta în mediul virtual. Concluzii: La început, scrisul te înalță. Dar dacă vrei să rămâi acolo sus, trebuie să pulsezi mereu cu ceva atrăgător, tentant și incitant. Dacă scrii din suflet și pui pasiune în ceea ce faci, și nu o faci doar pentru publicitate sau faimă, vei reuși. Dacă poți transmite ceva frumos oamenilor te vor aprecia pentru asta. Dacă te uiți în ograda vecinului și ți se pare că trandafirul lui e mai frumos decât al tău, vei pierde creativitatea și spontaneitatea sub negura frustrării, chiar și respectul de sine se va diminua sub influența emoțiilor negative. 

20446143_10203349359812473_1509808942_o.jpg

 Ai un program strict atunci când vine vorba despre scris?

Nu. Scriu haotic, atunci când mă apucă, indiferent de oră. Ori îmi conturez idei, ori dezvolt ceea ce deja am conturat.

Știu că ai publicat cartea ta de debut, ce ne poți spune despre ea? Ce să mai spun?

Cred că am spus mai sus destule Acum spun doar atât: citiți-o! O să vă placă.

 Care sunt autorii care ți-au marcat scrisul sau te-au determinat să conturezi un roman și să-l publici?

Nu a fost așa ceva. Citesc mult și diversificat, dar nu asta m-a determinat să scriu, ci poveștile din mine.

Ce planuri ai pentru viitor? Ce ne vei pregăti în materie de cărți?

20292391_10203349359612468_353552201_n

Pentru viitor aștept publicarea volumului doi al primei serii. Cum am spus mai sus, am terminat de curând un alt volum, ceva ce este mult mai diferit ca stil și ca gen de primele două. E un thriller romance, captivant, alert, plin de adrenalină. Până în acest moment e lucrarea care-mi place cel mai mult. Am distribuit deja pe profilul meu de Facebook câteva fragmente și reacțiile au fost pozitive. Mă bucură asta enorm, având în vedere că această carte este altceva, genul și stilul sunt diferite față de prima carte.

 În final, un mesaj pentru toți care ne urmăresc.

Citiți! Bucurați-vă de lectură și de viață

Va multumesc,

Florinela

Reclame

2 gânduri despre “Interviu cu Georgiana Pasquali Vâju

  1. Pingback: Rândurile Evei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s