Interviu cu Tony Mott

SMS_1835.JPG

Cine ești?

Cum aș putea răspunde simplu la o întrebare atât de complicată? Dacă ți-aș spune că sunt scriitor, m-ai contrazice, asta e ceea ce fac. Dacă ți-aș spune că sunt Tony Mott, mi-ai spune că e doar o denumire, ăsta e pseudonimul meu, nu e nici măcar numele meu. De fiecare dată când mă iau prea tare în serios, fie că sunt bucuroasă, fie că sunt tristă, îmi pun cea mai importantă întrebare: ”cine mă cred?”, apoi îmi revin. Așa că, prefer să aflu exact abia la sfârșit cine-am fost, pentru că abia atunci mă voi opri din a deveni cineva.

Cum a luat naștere prima carte? Când ai simțit că este gata de a fi publicată?

Eu am început primul roman prin clasa a șasea. Din fericire, m-a lovit bunul simț și mi-am dat seama până și eu că era o mare porcărie. Așa că a trecut ceva timp până când am îndrăznit să cred că aș putea scrie ceva coerent.

Am scris primul meu roman în perioada 96-97, când am aflat numărul femeilor care au murit în România din cauza avorturilor ilegale în perioada comunistă. Am avut o colegă în liceu care a fost transferată de la zi la seral când a rămas însărcinată și mi-am adus aminte de povestea ei. M-am întrebat ce ar fi fost dacă ar fi încercat să facă un avort, dacă ar fi fost prinsă, dacă ar fi vrut să fugă peste graniță. Așa am scris ”Roșu”. Domnul Ion Popescu Topolog, președinte al Uniunii Scriitorilor din Brașov la vremea respectivă și fost profesor și diriginte al meu  în liceu, m-a susținut. Am încercat să public chiar atunci, dar editurile aveau o perioadă foarte dificilă și am renunțat. Romanul a apărut abia peste zece ani. La întâlnirea de 20 de ani de la liceu, fostul meu diriginte m-a pus să promit în fața clasei că voi publica. Romanul a fost lansat în noiembrie 2008.

SMS_1815.JPG

Ce părere aveți despre lumea scriitorilor? Care sunt experiențele tale?

Am avut șansa de a colabora și de a cunoaște oameni minunați. La editura la care public, editura Tritonic, suntem foarte apropiați și ne bucurăm de succesul fiecăruia dintre noi. Ne place să spunem că suntem ”tritonieni”. Este meritul lui Bogdan Hrib, coordonatorul editurii, scriitor la rândul său, că ne-a făcut să ne apropiem atât de mult. Poate că noi suntem și mai relaxați la ”genurile minore”, ne mai și amuzăm.

Cum te-ai simțit când ai publicat prima carte? Dar acum, după a patra?

De fiecare dată e același lucru. Mă bucur că pot spune o poveste de viață, care merita spusă. Am mereu senzația că nu fac altceva decât să iau frânturi de realitate, să le transform în altceva și apoi să le dau înapoi lumii. Ca și când aș oferi o variantă a realității. Întotdeauna e un sâmbure de adevăr undeva, când pornesc o poveste: poate că e o imagine, o scenă de pe stradă, o persoană a cărei viață aș vrea să mi-o imaginez. Provoc cititorii să facă același lucru.

Ce sentimente ai când citești o recenzie sau când te apreciază cititorii? Ce vrei să le transmiți cititorilor?

Cea mai mare bucurie a mea a fost când un fost coleg de liceu mi-a zis că mi-a citit un roman de curiozitate și că, datorită mie, s-a apucat din nou să citească ficțiune, pentru că nu o mai făcuse de vreo 20 de ani. Eu consider că exercițiul lecturii este cel mai bun lucru pe care-l putem face mai ales în condițiile în care din exterior ne vin tot felul de stimuli care ne îngrădesc capacitatea de a ne imagina noi singuri lucrurile. Prețuiesc mult libertatea și cartea, spre deosebire de film, ne dă voie să ne imaginăm. Literatura ne stimulează creativitatea.

http://www.tonymott.ro/

https://www.goodreads.com/author/show/4065684.Tony_Mott?from_search=true

Reclame

Un gând despre “Interviu cu Tony Mott

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s