Recenzie O dragoste tragică. Destinul ultimului Romanov de Dora Levy Mossanen

IMG-20170407-WA0016

Titlu: O dragoste tragică. Destinul ultimului Romanov

Autor: Dora Levy Mossanen

Editura: Litera

Anul apariției:2014

Număr de pagini:304

Disponibilă: Libris

„Nu există fericire pe pâmântul acesta; sau dacă există, ea se plătește foarte scump.”

Dinastia Romanov  este o filă de istorie a Rusiei foarte impunătoare, iar sfârșitul acestei dinastii este unul foarte tragic. Țarul Nicolae al II-lea  și familia sa sunt omorâți de bolșevici în anul 1918. Pentru mine orice carte care are la bază povestea acestei dinastii trebuie cumpărată și citită, deoarece reprezintă o adevărată comoară din punct de vedere cultural.

Această carte este o  ficțiune istorică care are la bază viața ultimului țar al Rusiei. Autoarea repovestește din perspectiva unui om care nu a trăit în perioada imperiului Rus, dar reconstituie cu măiestrie balurile și importantele evenimente de la curte cu măiestrie.

Rămasă orfana în adolescență, Daria își găsește refugiul la curtea țarului Nicolae al II-lea, unde afecțiunea ei pentru țareviciul Alexei și leacurile miraculoase din ambra o fac să fie îndrăgită de toți membrii familiei Romanov. De-a lungul anilor, Daria este martoră a evenimentelor fericite și mai putin fericite de la curtea imperială, a balurilor fastuoase, dar și a crizelor de hemofilie ale micului Alexei, pe care Rasputin, călugărul nebun, încearcă să le vindece. Totul se sfârșește însă tragic, când bolșevicii ajunși la putere îl împușcă pe țar și întreaga familie. Daria supraviețuiește ca prin minune și, convinsa că țareviciul nu a murit, își dedică întreaga viață regăsirii ultimului Romanov.

Cartea are ca punct de plecare viața țarului Nicolae al II-lea și evenimentele care duc la distrugerea Rusiei. Pentru cei care vor să citească ceva istoric și nu știu ce să înceapă atunci O dragoste tragică este alegerea perfectă, pentru cei care sunt pasionați de istoria Rusiei și viața altețelor regale, puneți mâna pe acest roman

Pentru un țar deciziile sunt foarte grele atunci când are pe umerii săi și viețile unui popor întreg. Trebuie să decidă ce este bine atât pentru familia sa cât și pentru întreaga populație a Rusiei. Trebuie să ține cont de consecințele pe care le au asupra sa și oamenilor din jurul său. Dar pe de o parte viața de familie îl va face împlinit. Soția și cei cinci copii ai săi o să-l ajute să treacă peste problemele pe care le are și să-l determine să facă lucruri cu adevărat onorabile.

Precum afirmă autoarea această carte este o ficțiune istorică , însă viața și evenimentele de la palat sunt reale, în afară de  dădaca țarului Alexei , Daria care este o plăsmuire a minții autoarei. Ea este o fată care rămâne orfană la vârsta de  17 ani, iar prin simplu fapt că părinții ei erau prietenii apropiații familiei imperiale, aceasta va trăi la curte și va fi alături de familia regală până când momentul morții lor îi va despărți.

Prin ochii Dariei vom vedea modul de viață a aristocraților și cum îți petrec ei timpul. Cum arătau balurile sau evenimentele importante ale țarului și a țarinei. Năzbâtiile celor cinci copii și atacurile de hemofilie a lui Alexei. Viața fastuoasă de la curte și cu minunatele ei aspecte care pe unii cu siguranță îi va fascina.

Cei care vor o carte pentru un week-end relaxant trebuie să-și facă rost de acest roman, da ce să mai spui că are o copertă cu adevărat fascinantă.

În zori, sunetul cornului de vâ nătoare răsună prin pădure. Pământul strălucește de roua începutului de toamnă. Frunzele sunt un caleidoscop de nuanțe de roșu și portocaliu. Razele soarele încălzesc aleile de nisip și frigul iernii e doar o amintire din ce în ce mai vagă.

Mulțumesc Librăriei Online Libris pentru exemplarul oferit.

Cu stimă,

Florinela

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s