Recenzie Soția din Paris de Paula McLain

IMG-20170322-WA0002

Titlu: Soția din Paris

Autor: Paula McLain

Editura: Humanitas fiction

Anul apariției:2012

Număr de pagini:338

Categorie:Literatură contemporană

Disponibilă: Libris

„Pe 8 decembrie 1921, când Leopoldina a ridicat ancora în direcţia Europa, eram şi noi la bord. De-abia acum începea viaţa noastră împreună. Ne ţineam strâns unul de altul şi priveam marea. Era inimaginabil de vastă şi la fel de frumoasă pe cât era de primejdioasă – iar noi le voiam pe toate”

Dacă vă interesează viața lui Ernest Hemingway sau sunteți fan al cărților acestui autor atunci vă spun atât, vă luați frumos o haină pe voi și vă duceți la cea mai apropiată librărie din oraș și vă cumpărați romanul Soția din Paris pentru a citi cât mai multe despre acest autor și familia sa.

Dacă nu doriți să o cumpărați la prețul întreg din libăriile fizice , vă așezați frumușel ăn fata laptopului, a calculatorului sau telefonului și intrați pe site-ul librăriei Libris și vă cumpărați acest roman la un preș avantajos.

Povestea de dragoste dintre Ernest Hemingway si Hadley Richardson, cuplu teribil al Parisului anilor ’20, e una dintre cele mai cunoscute in istoria literaturii americane, iar in memoriile sale scriitorul marturiseste ca ar fi trebuit sa moara inainte de a mai iubi pe altcineva in afara de ea. Romanul, care poate fi considerat o replica la Sarbatoarea continua a lui Hemingway, urmareste evolutia relatiei celor doi, dar si a prieteniei lor cu membrii grupului de intelectuali expati de la Paris: Gertrude Stein, James Joyce, Ezra Pound, F. Scott si Zelda Fitzgerald.

Hadley Richardson soseste, alaturi de proaspatul sau sot, scriitorul Ernest Hemingway, in spectaculosul Paris al asa-numitei Generatii pierdute, aflat in plina epoca a jazz-ului, populat de scriitori, artisti si filozofi care impanzesc cafenelele de pe ambele maluri ale Senei. Dar promisiunea ei initiala, de a-si sprijini sotul pe calea afirmarii literare si a-si dedica viata ascensiunii acestuia, se dovedeste o incercare mai grea decat estimase. In lumea plina de tentatii, a cafenelelor unde se petrece cu absint si jazz pana in zori, a dezinhibatelor si mereu elegantelor flapper girls, pentru cei doi e tot mai greu sa pastreze armonia conjugala de care s-au bucurat in prima perioada a casniciei. Odata cu publicarea primului volum de povestiri al lui Hemingway si cu succesul de care acesta se bucura, incepe si disolutia cuplului, iar Hadley descopera ca probabil pretul platit pentru reusita literara a sotului ei a fost chiar casnicia lor.

Am citit de Ernest  Hemingway cartea Bătrânul și marea, sinceră să fiu subiectul nu m-a captat așa de tare pe cât stilul autorului. Așa că m-a stârnit interesul pentru a citi cât mai multe romane scrise de el sau ceva biografic sau autobiografic. Când am căutat pe librăriile online cărți despre dumnealui și am văzut-o pe aceasta , mi-am zis în gând că trebuie să o am.

Am citit-o pe parcursul unei luni, însă asta m-a ajutat foarte mult. Deoarece m-a relaxat , evadând din perioada aglomerată care mă aflu. Am aflat multe despre Parisul de altă dată văzut prin ochii soției lui Ernest. Despre obiceiurile americanilor, francezilor și locuitorilor țărilor a cărora vacanțe și-o petreceau soții Hemingway.

Soții Hemingway atât de diferiți, dar atât de compatibili. Având aspirații diferite, dar completându-se perfect. Viața lor de familie și modul lor de a trăi împăcați cu ceea ce au trebuie să fie un exemplu pentru toți cei care vor citi acest roman. Pentru cei care se despart din lucruri prostești și nu știu că viața vă dă atât lucruri bune, cât și lucuri rele pentru ale trece împreună.

Declinul familiei Hemingway se va resimți după cei cinci ani de trai în împreună, în care cei doi vor înțelege că tentațiile acelui Paris îi va îndepărta. Însă cum relata atât ea cât și el, ar fi fost mai bine să moară amândoi înainte să se iubească așa mult.

Iubirea lor era una perfectă, se înțelegeau din priviri, erau croiți unul pentru altul. Fiecare celebritate a acelor vremuri  n-ar fi crezut că ei ar fi putut să se despartă. Deoarece modul lor de a fi erau același , erau făcuți să se înțeleagă să fie unul și aceeași persoană. Iubirea dintre cei doi era una foarte puternică chiar dacă s-au despărțit. Țineau legătura unul cu altul și erau afectați când știau că unul dintre ei aveau probleme.

Autoarea descrie într-un  mod miraculos trăirile interioare ale personajelor. Cuprinde aspectele lor de viață într-un mod foarte frumos în cele 300 și ceva de pagini. Vei citi cu plăcere acele aventurii ale soților Hemingway.  Vei dori să afli cât mai multe despre ei, dar cel mai important te vei simți de parcă te afli, chiar lângă ei în miezul problemei.

Vei realiza că te plimbi pe străzile Parisului în anii 20 , vei petrece momente importante alături de mari clasici ai literaturii clasice, vei petrece o adevărată aventuri în epoca jazz-ului. Autoarea te va captiva în mrejele romanului cui aceste elemente, și nu vei ieși până când nu vei termina de citit romanul.

În concluzie, dacă doriți ceva foarte relaxat , o carte despre clasici d-voastră preferați Soția din Paris de Paula McLain este o alegere  perfectă pentru serile răcoroase de primăvară sau după amiezile însorite de aprilie.

“Era sfârşitul zbaterilor lui Ernest din perioada de ucenicie şi totodată sfârşitul altor lucruri. N-avea să mai fie niciodată un necunoscut. Niciodată n-aveam să mai fim la fel de fericiţi”

“Îi plăcea şi avea nevoie să fie lăudat. Îi plăcea şi avea nevoie să fie iubit, adorat chiar.

Căpătase o energie nouă, mai ales serile, când cobora din cameră după o zi de lucru, pentru că exista cineva interesant căruia să-i vorbească. Exista oare ceva mai palpitant? Eu puteam să-l iubesc la nebunie şi să mă straduiesc din răsputeri să-l sprijin, dar nu puteam fi o privire proaspătă şi un zâmbet proaspăt după cinci ani. Nu puteam fi nouă”

Mulțumesc Librăriei Online Libris pentru exemplarul oferit.

Cu stimă,

Florinela

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s