Recenzie Regina Zăpezilor de Joan D. Vinge

joan-d-vinge-regina-zapezilor-c1site_1

Titlu: Regina Zăpezilor

Autor:  Joan D. Vinge

Editură: Nemira

Anul apariției:688

Număr de pagini:2015

Disponibilă: TârgulCărții

Tu ești aceea. Aceeași, dar nu la fel. Tu ai putea fi ea, ai putea fi Regina… El te-a iubit, dar acum o iubește pe ea- aceeași dar nu la fel. Întoarce-te … pierderea ta este o rană ce transformă carnea bună într-una amară, aici în inima Orașului.. o rană care nu se vindecă… Trecutul devine un viitor continuu, dacă nu întrerupi Schimbarea…

Pentru cei care nu știți, romanul Regina zăpezilor a fost publicat inițial în aprilie 1980, primind premiul Hugo, pentru modul în care autoarea a rescris povestea Crăiasa Zăpezii a autorului Hans Christian Andersen. Cu siguranță pentru cei  care au citit acest basm cu siguranță o și citiți acest roman monstru.

Vă spun să vă înarmați cu o cană de ceai sau ciocolată caldă, să vă așezați comod în locul care vă place să citiți și să porniți într-o adevărată aventură cu noile personaje ale acestui roman. Chiar dacă pare un monstru de carte,  o vei citi cu plăcere, când vei intra în mrejele ei.

 

Premiul Hugo ’81, o minunata reinterpretare a basmului lui Hans Christian Andersen, Craiasa Zapezii.

„Daca va plac romanele space opera, pline de mistere vechi de milenii, tehnologii fantastice si ticalosi irecuperabili, atunci, sigur va veti indragosti de Regina Zapezilor de Joan D. Vinge.“
io9.com

Dupa 150 de ani de domnie, timpul Reginei Zapezilor se apropie de sfarsit. In curand, poarta galactica ce leaga planeta Tiamat de alte lumi se va inchide si vremea Iernii se va termina odata cu venirea la putere a Verii. Dar nu este totul pierdut daca planul lui Arianrhod, Regina Iernii cea corupta si vesnic tanara, se va implini. De cealalta parte a lumii, Moon, unul dintre oamenii Verii, este prinsa in mrejele urzelilor Reginei si va trebui sa lupte cu toate forţele pentru a impiedica un viitor sumbru.

Regina Zăpezilor , o femeie care îți dorește tot ce este mai bine pentru regatul ei și pentru a avea o domnie foarte lungă. Tot poporul ei o știu ca o regină necruțătoare, care îți pune dorințele în aplicare în cele mai crude metode. Regina Zăpezilor are o fire orgolioasă,  dar care îți iubește regatul reușește să-l dezvolte foarte mult.

În prim plan avem lumea văraticilor și cea a iernaticilor. Acestea două sunt foarte diferite, atât ca și dezvoltare internă, atât cât și mentalitate.  Din fiecare tabără avem transpuse două personaje din care putem vedea lumea locuitorilor . 

Despre Regina Zăpezilor deja a v-am vorbit, așa că să începem despre Moon , o văratică care este o tânără care trebuie să-și aleagă destinul până la Schimbare ( acest eveniment constă în primirea destinului fiecărui văratic și posibilitatea lor de a se impune în fața iernaticilor)

Moon este o sibilă, acest lucru însemnând că ea are o strânsă legătură cu Marea Mamă care vorbește prin ea celor care au nevoie de ajutorul ei. Însă legătură ei cu Sparks este mult mai puternică, din cauza legăturii dintre cei doi trec prin multe aventurii pentru a ajunge să aibă o viață liniștită. 

Moon și Regina Zăpezilor au legătură foarte strânsă, dar cum ar putea o văratică, o simplă fetișcană să aibă o legătură cu o regină, fără să aibă nimic în comun? Trebuie să aflați, deoarece intriga aceasta este Foarță bine conturată și vă va stârni interesul pentru lectură.

Chiar dacă Moon află de această legătură , încearcă să nu devină cu cea care se asemănă din multe puncte de vedere. Însă după ce parcurgem cartea putem observa că nu o prea mare diferență între cele două și deciziile care le iau.

Pe parcursul romanului putem observa că unele personaje nu merită iubirea și respectul nimănui, că unele care merită adevărata iubire și tot respectul sunt lăsați deoparte. Din romanul Regina zăpezilor putem învăța cât de important este  respectul pentru cei din jurul nostru și iubirea pentru personale care chiar merită atenția noastră.

 Joan D. Vinge creează o adevărată lume memorabilă. Prin construcția romanului și stilul său este un roman care te ține în priză de la prima pagină, până când vei ajunge la finalul ei vei dori cu ardoare continuarea.

Dintr-un simplu basm autoarea a creat o adevărată capodoperă SF care vă va ține în priză și vă va stârni interesul pentru lectură.

În final vă spun că romanul Regina Zăpezilor este o carte complexă, cate reușește să vă demonstreze că trebuie să ne bizuim pe cine suntem noi, să nu bazăm pe nimeni, înafara de cei care ne sunt alături mereu. Dar vă atenționez că nu este o carte ușoară și trebuie să vă concertanți când citiți această carte pentru a o înțelege.

 

„Însoțitoarea sa își ridică de pe umeri masca sa cu pene albe, dezvălunidu-și părul, aproape la fel de alb, încolăcit ca un cuib de șerpi deasupra feței entuziasmate de tânără. Masca reprezenta un contrast grotesc față de dulceașa acelui chip: ciocul foarte ascuțit și zimțat al unei păsări de pradă, ochii enormi cu pupilele negre ai unui vânător nocturn care îl țintuiau, cu făgăduința vieții și a morții atârnând în balanță..

Mulțumesc Librăriei online TârgulCărții pentru exemplarul oferit.

Cu respect,

Florinela

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s