Recenzie Poveștile Peleșului de Carmen Sylva

15870481_619933584875661_957087576_n

Titlu: Poveștile Peleșului

Autor: Carmen Sylva

Editura : Corint

Anul apariției:2015

Număr de pagini: 224

Categorie: Istoria românilor

Disponbilă: Libris

– Ialomițo, îi șopti iar flăcăul gelos, nu ți-e rușine să-l lași să se înhoalbe așa la tine?

Cine nu știe sau nu a auzit de Castelul Peleș? Cine nu știe câtă pasiune a pus regele Carol pentru construirea acestuia? Ei, dacă nu știți ar trebui să vă informații , deoarece este un castel superb plasat într-un loc minunat. Chiar dacă n-am reușit să ajung încă la acesta pot să spun că știu destule lucruri despre el încât să mă fascineze și să-mi doresc cu ardoare să ajung să-l vizitez.

Când văd în librăriile online cărții despre Peleș sau alte cărții despre istoria românilor mă intrigă. Pentru orice om pasionat de istorie ( în limita timpului disponibil în momentul de față  ) îmi place să citesc cărți de acest gen, deoarece aflu informații noi despre noi români, lucruri știute sau mai puțin știute.

Mai ales să citești o carte scrisă din perspectiva unei regine despre locurile în care trăiește atunci este combinația perfectă. De ce? Am să vă explic mai jos.

 

Editura Corint si colectia Istorie cu blazon va prezinta un album-eveniment, care recreeaza lumea elegantei si a subtilitatii de la curtea Palatului Peles din vremea Regelui Carol I si a Reginei Elisabeta: Povestile Pelesului de Carmen Sylva.

„Indeosebi Povestile Pelesului reprezinta din punct de vedere literar atat o simbioza reusita intre motivele germane si romanesti din basmele populare, cat si un succes sub aspectul medierii culturale si al promovarii turismului. De numele paraului de munte, necunoscut pana atunci, Regina reuseste sa lege povesti si legende, dandu-i o valoare simbolica asemanatoare Rinului din tara ei natala. De asemenea, intentia Reginei este de a ridica numele de Peles la nivelul unui simbol al noii dinastii a Romaniei si de a-l face cunoscut prin intermediul literaturii.” –  Silvia Irina Zimmermann

Cine este Carmen Sylva? O adevărată scriitoare, o regină minunată care a suferit multe  după moartea unicului ei copil. Da, ați citit bine Carmen Sylva e o regină și cea a României. Carmen Sylva este Regina Elisabeta soția regelui Carol I . Pentru a putea a putea publica liniștită și-a ales un pseudonim.

Prin ochii reginei Carmen Sylva putem vedea frumusețea României și cât de mult își iubea noua casă. Iubea munții , portul și oamenii . Ar trebuie să luăm exemplul de la această regină minunată. Deoarece noi ar trebui să ne iubim țara , să avem încredere unul în celălalt și aceasta ar deveni o țară mai bună.

Poveștile Peleșului cuprinde 13 povești scrise de Carmen Sylva . Aceste povești reprezintă iubirea și dorul pentru tot ce e frumos, iubirea pentru natură și portul românesc , dar acesta șut doar câteva exemple abordate de regina Carmen Sylva în aceste povești.

Ceahlăul, Ceahlăul drag cât de mult ai impresionată pe regină de ți-a închinat o poveste chiar ție. Cât de drag le ești oamenilor de la poalele tale  și acest simplu lucru a determinat-o și pe prima Regina a României să te iubească. Deoarece prin peisajele tale și așezarea ta minunată ai fascinat-o.

Poveștile din acesta cartea au ca subiecte principal locuri de turism din țara noastră. Aceste locuri sunt foarte frumos prezentate de autoare. Aceste locuri le vei îndrăgi cu siguranță după ce vei termina această carte. Și mei vei sesiza iubirea reginei pentru România și tradițiile ei. Și cu siguranță vei dori să le vizitezi cât de curând.

Avem bonus un basm mult mai mult lung decât celelalte, acesta se numește Robia Peleșului și refuzul reginei de a fi construit, însă în numele iubirii pentru al ei soț reușește să accepte acest lucru. Ne prezintă cum a fost construit palatul și modul în care oamenii lucrau cu atâta bucurie alături de regele lor.

Stilul autoarei este unul foarte plăcut și frumos care îl poți parcurge foarte ușor. Te vei delecta cu o adevărată capodoperă. Cărțile reginei Elisabeta sunt mângâiere pentru suflet. Cu siguranță îi voi citi și celelalte cărți.

Pentru cei pasionați de istorie și literatură Poveștile Peleșului este o carte excelentă pentru voi. V-o recomand cu drag deoarece merită.

 

„E lucru nemaipomenit cum eu, Peleșul, am ajuns să-mi oprească pe mândra mea mititică a veni la mine. Și cine se pune la mijloc, ca să oprească mult dorita noastră întâlnire? Nimeni altul decât urâta și răutăcioasa de Prahovă, care nu e nici ea o sfântă, ci aleargă cu graba furiei spre Ialomița, ca dimpreună cu ea să meargă până în Dunăre ca să întâlnească pe Argeșul, pe care nici că l-a văzut vreodată și plină de gelozie, cum este, o dă la o parte pe Doftana, care a pornit tot în acel drum și care fără doar și poate îi este mai dragă Argeșului.  Zău, că-mi vine să turbez! Să vezi mereu o drăguță ca ea, fără ca să poți ajunge vreodată la dânsa! Îndeobște, să fie ceva ce nu poți, când ești Peleșul, care e în stare să scoată din rădăcini și să mute stâncile din loc, asta-i un lucru care te scoate din minți!”

Mulțumesc Librăriei online Libris deoarece în urma colaborării mi-au oferit un exemplar din Poveștile Peleșului de Carmen Sylva.

Cu stimă,

Florinela

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s