Recenzie „Măștile fricii” de Camelia Cavadia

6tag_121016-155148

Titlu:Măștile fricii

Autor: Camelia Cavadia

Editura:  Trei

Număr de pagini: 233

Anul apariției: 2016

Disponbilă: Bookzone

-Ma strâng pereții, spunea el. Visez cum mă strivesc și cum mă aruncă de la unul la altul, îmi zdrelesc pielea și după ce m-au făcut tot o rană, mă scuipă afară.

De Camelia Cavadia n-avea cum să nu auziți. O doamnă frumoasă atât sufletește, cât și trupește care transmite prin cărțile ei o ambuscadă de sentimente.

Dacă nu știați d-na Camelia a publicat două cărți la editura Trei  acesta fiind Vina și Măștile fricii. Ambele cărți ale autoarei sunt foarte lăudate , apreciate și recomandate. Așa că m-am gândit să citesc și eu una, așa vă tam nesam m-am apucat de Măștile fricii.

O carte despre modul în care traumele din copilărie ajung să ne domine și să sufoce maturitatea. O poveste care probabil reprezintă realitatea multor familii de aici și de aiurea: amprenta lăsată asupra viitorului unui copil de un părinte autoritar, violent și incapabil să își depășească neputințele. O istorie a metamorfozei unei personalități abuzate de violență și frică, o privire emoționantă asupra maternității înăbușite de stereotipuri și a unei iubiri care putea să fie perfectă, dacă protagoniștii săi ar fi trăit prezentul (clipa).

“Un roman frumos și trist, dur și sensibil deopotrivă, o mărturie impresionantă despre părinți și copii și frica teribilă care îi desparte uneori, sufocând iubirea, pacea interioară, bucuria vieții, tot ce e mai frumos în oameni.” – Radu Gavan

“Pe Camelia o cunosc de foarte multă vreme și am fost uimită să descopăr în cărțile sale o voce nouă, necunoscută mie. Matură și tranșantă în felul în care își creează personajele, ea le iubește apoi ca pe niște copii, cu toate defectele și durerile lor. Ema, David și Sofia sunt niște personaje tragice, într-o istorie cutremurătoare în familiaritatea ei. Abuzul, fizic și emoțional, suferit și perpetuat de personaje, este șocant prin perspectiva intimă din care e reflectat.

Pot să spun că m-a cucerit. D-na Camelia este o autoare desăvârșită.

Cartea m-a prins în mrejele ei din primele pagini și n-am reușit să ies din ea până la ultimele rânduri. O poveste tragică frumos povestită care va fascina pe oricine și va înduioșa și pe cei cu inima de piatră.

În centru avem o familie cu trei copii. Însă acestea până la maturitate trec prin lucruri groaznice. Dar care ar fi acestea vă las pe voi să descoperiți. Cum evoluează copii familiei, ajungând oamenii maturii, dar cu traume.

Cum încearcă  să devină oamenii normali , să se bucure de ceea cei înconjoară însă sechelele care le au îi blochează. Însă sunt foarte uniți, se înțeleg și se iubesc  cu defectele lor.

Stilul autoarei este unul foarte concis care ne va face să înțelegem ceea ce este în interiorul personajului. Dragostea și devotamentul pentru scris se poate resimți în cartea autoarei. Cu cât citești mai mult cu atât ne putem da seama cât de multe lucruri și sentimente a pus doamna Camelia în cartea dânsei.

Personajele cu siguranță îți vor stârni mila, evenimentele prin care au trecut îți vor fura lacrimi și traumele din amintirile lor își vor îngrozi inima.

Construcția personajelor este una foarte frumos gândită. Iar tema este una destul de veche însă actuală. Modul cum prezintă gândirea copilului și evoluția lui cu aceste amintiri foarte tulburătoare mă face să consider că d-na Camelia este o adevărată scriitoare, care merită studiată de elevii.

Eu pot să spun că aș studia cu mare plăcere cărțile doamnei Camelia . Pentru că este o autoare care te ajută să vezi unele aspecte ale vieții prin transpunerea de sentimente care te vor răvășii.

Pentru toți cei pasionați de literatură română cartea Cameliei Cavadia va fi una pe placul vostru. Veți iubi, veți plânge și veți urî împreună cu protagoniștii noștri. Și eu închei spunând că este una din cărțile mele favorite și una din cele mai bune pe anul ăsta.

 

Dar, tată, dacă suntem și noi la fel?

Mulțumesc Bookzone pentru exemplarul oferit. 🙂

Cu stimă,

Florinela

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s