Recenzie All the Light We Cannot See de Anthony Doerr

all-the-light-we-cannot-see-1905-4

Titlu: All the Light We Cannot See

Autori: Anthony Doerr

Editura: Scribner

Anul apariţiei: 2014

Număr de pagini: 544

Disponibilă: Librex

“So how, children, does the brain, which lives without a spark of light, build for us a world full of light?”

Romanul All the Light We Cannot See este prima mea carte citită in lb. engleză si sunt foarte bucuroasă ca am reușit sa o termin în sfârșit .

Chiar daca nu sunt stăpână pe aceasta limba mi-am dorit enorm sa citesc o carte in limba originală si m-am bucurat enrom când am pus mâna pe cartea acesta.

From the highly acclaimed, multiple award-winning Anthony Doerr, the beautiful, stunningly ambitious instant New York Times bestseller about a blind French girl and a German boy whose paths collide in occupied France as both try to survive the devastation of World War II.

Marie-Laure lives with her father in Paris near the Museum of Natural History, where he works as the master of its thousands of locks. When she is six, Marie-Laure goes blind and her father builds a perfect miniature of their neighborhood so she can memorize it by touch and navigate her way home. When she is twelve, the Nazis occupy Paris and father and daughter flee to the walled citadel of Saint-Malo, where Marie-Laure’s reclusive great-uncle lives in a tall house by the sea. With them they carry what might be the museum’s most valuable and dangerous jewel.

In a mining town in Germany, the orphan Werner grows up with his younger sister, enchanted by a crude radio they find. Werner becomes an expert at building and fixing these crucial new instruments, a talent that wins him a place at a brutal academy for Hitler Youth, then a special assignment to track the resistance. More and more aware of the human cost of his intelligence, Werner travels through the heart of the war and, finally, into Saint-Malo, where his story and Marie-Laure’s converge

Este un roman despre cel de-al doilea război mondial si evolutia a doi copii. Aceste doua subiecte mă vor tenta mereu . Mai ales lumea înainte războiului, in timpul războiului si dupa război , prezentându-ne cum percep oamenii lumea dupa acest crud incident.

Autorul Anthony Doerr după părerea mea are un stil de sriere foarte plăcut. Te captează de la primele pagini si nu o sa mai reusesti sa iesi din lumea care a construit-o. Metaforele iți vor capta atenția , cuvintele frumos alese iți vor rămâme întipărite în minte mult timp după terminarea cărții.Cu siguranță voi citi si celelalte carti ale autorului.

Marie Lu este o fată care a rămas fără vedere de mica , nu se lasă una cu două. Cu ajutorul tatălui ei poate sa citească diferite carti si sa facă unele lucruri singura. Ii place la nebunie sa meargă la muzeul la care lucrează tatăl acesteia. Îmi place cum aceasta copila reușește sa citească chiar daca are un impediment, iar copii trebuie sa învețe ceva de la această fetițț.

Warner un orfan neamt care împreună cu sora sa se ajuta unul pe altul. Acest băiat este înzestrat cu o pasiune pentru tehnica de radiori si va ajunge un băiat la o Academie vestită. Dar care va tine legatura cu sora sa care se afla la orfelinat.

Îmi place evolutia personajelor pe parcursul lecturii si iti poti da seama ca de la niste copii energici, trec prin stările adolescentine si ajung adulti in toată forea, maturi , dar cu amintirea războiului care ii va bântui mereu.

Perspectiva duala a carti te tine captiv pana la ultima pagina. Avem.perspectiva fetei care traieste in Saint-Malo si a băiatului într-un orfelinat. Însă aceste perspective se intersectează la un moment dar foarte puțin. Cartea este împărțită pe capitole astfel încât sa înțelegem actiunea si evolutia personajelor. Primul capitul începe in anul 1941, iar ultimul 2014 din câte îmi amintesc.In aceste capitole ne putem da seama de evolutia personajelor.

Actiunea, personajele si intriga este una pe placul tuturor pasionaților de istorie, perspective duale si orfani in timpul războiului. E o carte care merita citită, chiar daca la început o sa intrați greu in lumea celor doi protagonisti , însă când o sa intrări n-o sa regretați. V-o recomand cu drag.

The brain is locked in total darkness of course, children, says the voice. It floats in a clear liquid inside the skull, never in the light. And yet the world it constructs in the mind is full of light. It brims with color and movement. So how, children, does the brain, which lives without a spark of light, build for us a world full of light?

Mulțumesc Librărie Librex pentru exemplarul oferit.

Cu stimă.

Fliornela

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s