Recenzie Dragostea ultimului magnat de Francis Scott Fitzgerald

909933

Titlu : Dragostea ultimului magnat

Autor: Francis Scott Fitzgerald

Editura: Polirom

Număr de pagini: 216

Anul apariției: 2015

Categorie: Romane de dragoste, Carti romantice

Disponibilă: Libris

”Oracolul vorbise. Nu mai era nimic de pus la îndoială sau de contestat. Stahr trebuia să aibă dreptate întotdeauna, nu de cele mai multe ori, ci întotdeauna – altfel structura s-a fi topit încet, ca untul.”

F. Scott Fitzgerald este autorul meu clasic preferat. In urmă cu 2-3 am descoperit pe rafturile bibliotecii comunale cartea Marele Gatsby care m-a impresionat enorm.

Am mai citit-o încă de trei ori de atunci. Si aceasta carte m-a introdus în lumea magică si minunată a lui Fitzgerald. De fiecare dată când vad o carte de acest autor îmi doresc sa o citesc și să o am pe rafturile biblioteci mele.

In 1976, Elia Kazan a ecranizat romanul, dindu-i celebrului Harold Pinter sarcina adaptarii si distribuindu-l in rolul principal pe Robert De Niro.

Actuala editie a romanului Dragostea ultimului magnat, realizata de Matthew J. Bruccoli, este rezultatul unor cercetari indelungate si aprofundate, menite sa restaureze structura, stilul si imagistica lui Fitzgerald. Ramasa neterminata, cartea a fost publicata intr-o prima varianta in 1941, cu titlul Ultimul magnat. Inspirat din biografia lui Irving Grant Thalberg, „copilul-minune” al cinematografiei hollywoodiene de la inceputul secolului XX, romanul urmareste ascensiunea lui Monroe Stahr, un producator american care incearca sa-si croiasca drum intr-o lume dificila si plina de intrigi, in care se imbina stralucirea inselatoare a platourilor de filmare cu tensiunile latente din culisele acestora, aventurile amoroase toride cu relatiile de putere.

Astăzi am să vă vorbesc despre Dragostea ultimului magnat , acest roman fiind ultima carte a autorului scrisp înainte sa moară, dar neterminată. Se spune ca daca ar fi trăit si ar fi terminat de scris romanul ar fi fost cea mai bună lucrare a sa. Însă pentru toti iubitori de literatură clasică aceasta îi va determina sa citească cât mai multă.

Stilul autorului este unul foarte plăcut, care vă va determina sa cititi toate cartile dumnealui. Naratiunea îmbinată cu monologul interior a personajului principal determina un adevărat roman care ne ajuta să înțelegem trăirile interioare ale protagonistului. Cu fiecare carte citită a autorului îmi dau seama de evolutia acestuia si mă determina să-i citesc cartile cu o adevărată pasiune.

Trăirile interioare ale protagonistului sunt foarte bine exemplificate de descrierile frumoase care ne ajuta sa ne transpunem in pielea personajului.

Însă să vorbim si despre personajul principal,producătorului Monroe Stahr , este un om foarte cunoscut in lumea filmelor. Un adevărat om care își dedicată tot timpul si cu multa pasiune lucrului. Acest lucru se observă și  asupra sănătății scenaristului.

În paralel ne vorbeste fiica unui vestit producător, pe nume Ceciliei Brady, fiind cunoscută încă din copilărie deoarece va fi mereu pe platourile de filmare. O fata isteață care stie ce-si doreste si nu se lasa învinsă cu una cu doua.

Relatia dintre  Monroe Stahr si Ceciliei Brady este una foarte strânsă, chiar daca se întâlnesc cu multe obstacole prietenia lor răzbate mereu. Se inteleg ,  se completează si se potrivesc, chiar daca nu vor sa  recunoască.

O intrigă foarte bine aleasă, care va determina o actiune piperată si întorsături de situații bine venite. O carte care o veti citiți în mai putin de o zi dacă aveți  timp.

Pe mine m-a fascinat lumea filmelor, a scenariilor si a actorilor. Viata din spatele succesului si a scenei. Cum unii sunt oamenii simpli care se încred in ei si in persoanele de lângă ei si unii care fac lucruri nesăbuite.

Pentru a vă îndemna să citiți câtă mai multă literatură clasică vă îndemn să începeți cu Dragostea ultimului magnat sau orice carte a autorului F. Scitt Fitzgerald, deoarece este un autoar care trebuie să fie pe rafturile bibliotecii voastre.

”Nu vreau să te pierd acum, a spus el. Nu știu ce părere ai despre mine sau dacă ai cumva vreo părere despre mine. După cum probabil ai ghicit, inima mea este în mormânt…(…) dar tu ești cea mai atrăgătoare femeie pe care am cunoscut-o de nu mai știu când încoace. Nu mă pot opri să te privesc. ”

Mulțumesc Librăriei Online Libris pentru exemplarul oferit pentru recenzie.

Cu stimă,

Florinela

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s