Recenzie O cale îngustă spre nordul îndepărtat de Richard Flanagan

cl14_o_cale_ingusta_spre_nordul_indepartat_de_richard_flanagan-150x250

Titlu:O cale îngustă spre nordul îndepărtat

Autor: Richard Flanagan

Editura: Litera

Anul apariției: 2014

Număr de pagini: 416

Disponibilă: Litera

Pănă la urmă rămaseră doar căldura și norii de ploaie, insectele, păsările, animalele și vegetația care nici nu știau nimic, nici că le păsa. Oamenii sunt doar una dintre numeroasele forme de viață, și toate aceste forme de viață țin să trăiască, iar cea mai înaltă formă de viață e libertatea: omul vrea să fie om, norul vrea să fie nor, bambusul vrea să fie bambus.

O cale îngustă spre nordul îndepărtat de Richard Flanagan este un roman despre dragoste și moarte, despre disperare și speranță.

Un roman care te face să plângi, să râzi sau să speri alături de personajele principale. O carte plină de întâmplări care îți vor deschide ochii asupra unor elemente ale vieții.

Veți parcurge o carte plănă de evenimente care vă vor lăsa un gust dulce-amar în gură . Veți descoperi cum trăiau oamenii în lagăre de contentrare și cum supravețuiau când ieșeau de acolo.

Dorrigo Evans, un chirurg australian deportat într-un lagăr japonez în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este constrâns să construiască, alături de prizonierii de război aliați, „Calea ferată a morții”, linia feroviară de patru sute cincisprezece kilometri dintre Thailanda și Birmania. O întreprindere supraomenească, în care își vor pierde viața peste o sută de mii de oameni. Dorrigo face tot ce-i stă în putință pentru a-și salva tovarășii de la înfometare, de holeră, de persecuții. Bântuit de amintirea unei povești de dragoste trăite cu doi ani în urmă, Dorrigo primește o scrisoare care îi schimbă pentru totdeauna cursul vieții.

Sub titlul acestei cărți, inspirat de haiku-ul poetului japonez Basho- din secolul al XVII-lea, se ascunde o poveste surprinzătoare, de o frumusețe cutremurătoare, despre dragoste și moarte, despre disperare și speranță.

Personajul principal este o persoană puternică, o voce puternică care face orice să-și salveze camarazii, chiar dacă va fi pedepsit. Însă lucrul acesta îl fac mai puternic, mai bun și va deveni o persoană respectată, dar mai multe nu vă spun, deoarece vă las pe voi să descoperiți.

Stilul autorului este unul aparte. Scrie într-un mod plăcut și simplu pentru a înțelege trăirile interioare ale protagonistului și modul lui de a percepe lumea care-l înconjoară. Descrierea este la locul potrivit pentru a înțelege mai bine ce se petrece în jurul personajelor .

Fiecare întâmplare te va ajuta să descoperi ceva nou din tine, să înțelegi cine ești , ce ești prin intermediul protagonistului. Vei sesiza cum te vei comporta tu în acele momente și ce decizii vei lua. Și cum se vor răsfrânge ele asupra ta.

Nu știu ce să vă mai spun despre această carte, deoarece romanul acesta trebuie să fie citit , simțit și descoperit de tine. Trebuie să-l înțelegi tu, să vezi cum își pune amprenta asupra personalității tale.

Cum vei descoperi lumi care nu credeai că există. Cum se comportau anumite persoane cu putere politică cu cei care nu au asemea putere. Și credeau că sunt dușmani ai poporului.

În final vă recomand acest roman cu mare drag, deaorece veți descoperi o carte plină de aventuri, intrigi și personaje care vă vor forma ca persoană

 

Supraviețuirea, curajul, dragostea – toate aceste lucruri nu sălășluiaiu într-un singur om. Fie sălășluiau în toți, fie mureau în toți, și oamenii odată cu ele; prizonierii ajunseră să creadă că a abandona un singur om însemna să se abandoneze pe ei înșiși.

Şi dacă n-o uitase pe Amy în primii ani de după război, la fel cum Amy fusese o vreme singura lui raţiune de a fi, acum se gândea din ce în ce mai puţin la ea. Încercând să scape de fatalitatea memoriei, descoperea cu o mare tristeţe că, dacă te agăţi de trecut, nu faci decât să percepi cu şi mai mare intensitate tot ce-ai pierdut. A păstra un gest, un miros, un zâmbet era ca şi cum l-ai fi turnat în ghips, ceva fix, o mască a morţii care, de îndată ce o atingeai, se fărâmiţa, prefăcându-se în praf. Şi, pe măsură ce, de-a lungul anilor, amintirea lui Amy se estompa, Ella devenea aliatul cel mai redutabil şi consilierul lui cel mai bun.

Mulțumesc Editurii Litera pentru exemplarul oferit.

Cu stimă,

Florinela

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s