Recenzie Saşenka de Simon Sebag Montefiore

13933227_548424588693228_718813180_n

Titlu: Sașenka

Autor: Simon Sebag Montefiore

Editura: Trei

Anul apariției: 2015

Număr de pagini: 704

„Această saga surprinde atât zbuciumul unei elite bolşevice căzute în dizgraţie, cât şi paradoxurile istoriei pe care avem impresia că o cunoaştem.” – The Independent

„Cu frumuseţea ireală, cu distincţia care trece dincolo de avere sau clasă socială şi cu idealurile sale sincere care au costat-o atât de mult, Saşenka reuşeşte să ne cucerească definitiv.” – The Spectator

„Montefiore se dovedeşte a fi un povestitor inegalabil, cu un stil precis, care te marchează.” – Wall Street Journal

Sașenka o carte plină de povețe pentru cine dorește să asculte și lucruri care îi vor schimba modul de gândire și perspectiva pentru viitor. O carte care te țină în priză până la ultima pagină.

Am dorit de mult să citesc acest roman deoarece se desfășoară într-o perioadă istorică foarte cunoscută și pe mine mă intrigă foarte mult evenimentele de la acea vreme.

Pot să afirm că romanul este un refresh pentru memorie și aprofundare pentru lucurile învățate la școală. De ce spun acest lucuru? Pentru că este adevărat și veți afla despre ce vă spun pe parcursul rândurilor ce ce urmează.

Iarna lui 1916: Sankt Petersburg. Rusia e în pragul revoluţiei. În faţa Institutului Smolnîi pentru Fete din Înalta Societate, Saşenka, fiica de doar şaisprezece ani a baronului Zeitlin, este aşteptată de către guvernanta sa, dar şi de poliţia secretă a Ţarului…
Frumoasă şi aprigă, Saşenka este captivată de noua ideologie bolşevică şi intră în jocul periculos al conspiraţiei şi seducţiei. Douăzeci de ani mai târziu, e căsătorită cu un membru de seamă al partidului comunist şi are doi copii. Însă idila interzisă cu un scriitor are consecinţe devastatoare pentru familia sa.

Sașenka , o fată revoluționară, deșteaptă își impune dorințele și ideile într-un imperiu care nu ai voie să te impui împotriva conducătorilor. Doar să te supui, însă această fată face opusul, chiar dacă acest lucru îi v-a afecta viitorul și familia.

Detalii despre evenimentele romanului n-am să vă dau deoarece vă las pe voi să descoperiți fiind că n-o să regretați.

Chiar dacă este un roman uriaș, să nu vă descurajați, deoarece este o carte superbă. Plină de aventură, întorsături de situație, decizii limită, iubire necondiționată, trădări , ură și cel mai imporatant adevărata față a regimului bolșevic.

Simon Sebag Montefiore scrie cu exactitate perioadele istorice în  care s-au petrecut în viața protagonistei noastre și este foarte bine informat despre perioadele în care este relatată povestea de viață a personajelor

Un stil coerent, simplu, cu încărcătură informativă, care vă va ajuta pe parcursul vieții și mai ales dacă doriți să știți cum trăiau bunicii și părinții noștri sub imperul comunist.

Spuneam mai devreme că este un roman pentru aprofundarea cunoștinșelor școalare acumulate la ora de istorie, mai ales despre lecțiile despre cominsm. Însă mai multe nu vă spun, deoarece vă las pe voi să descoperiți.

Cartea această prezintă viața de familie a unor oamenii importanții ai țării și pedepsele care le primeau dacă se abăteau de la reguli.

Autorul prezintă într-un mod foarte armonios cum își deșfășureau viața acelor oameni.Cum aveau voie să se îmbrace, să vorbească , să se comporte în societate , cum să petreacă și mai ales cum să educe o familie.

Pot să spun că am învățat multe lucuri imporatente din acest roman și am rămas cu multe informații utile despre perioada bolșevică, cum e cu treaba de arhivele și descoperirea unei familii care a trăit sub un regim foarte strict. Cum trebuie să cauți prin memoriile unei arhive ca să construiești un roman așa de frumos , de tragic și care îți va da lacrimile la final

În final vă îndem să citiți Saşenka de Simon Sebag Montefiore , un roman al dezvoltării, a iubirii față de familie, a tragediilor și cel mai imporatnt o filă de istorie dintr-o perioadă foarte controverstată. Ceva ce vă va rămâne în inimă după mult timp după ce ați terminat-o din cauza evenimentelor relatate.

„Pe coridoarele acestei aripi a închisorii era un du-te-vino continuu: bărbaţi şi femei erau aruncaţi în celulele lor, aduşi la interogatorii, trimişi în lunga călătorie din exilul siberian. Unii plângeau cu sughiţuri, alţii dormeau; întreg spectrul vieţii era adunat aici. Jandarmul din spa­tele ghişeului îşi tot îndrepta privirea către Saşenka, de parcă aceasta ar fi fost un păun într-o cocină de porci.”

Cu stimă,

Florinela

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s