Recenzie Oona & Salinger de Frédéric Beigbeder

2775_a629865a

Titlu: Oona & Salinger

Autor: Frédéric Beigbeder

Editura: Trei

Anul apariției: 2015

Număr de pagini: 304

„A fost momentul în care Oona a surâs pentru a doua oară în acea seară. Când Oona surâdea, cu pleoapele pe jumătate închise, nici rumoarea nu se mai auzea. Era ca şi cum cineva ar fi scăzut volumul zgomotului lumii. În orice caz, Jerry asta simţea: gura Oonei, contrastul dintre buzele-i roşii şi dinţii albi, pomeţii înalţi, lacul de unghii de culoarea vinului, asortat buzelor sale cireşii, această perfecţiune de fată din înalta societate îl făcea să surzească.”

Oona & Salinger de Frédéric Beigbeder este o cartea pe care o citești pe nerăsuflate și descoperi lumi de mult apuse. Evenimente, întâmplări care te uimesc și îți prezintă modul de a trăi a altor oameni.

De această carte am aflat de la un prieten foarte drag, căruia îi mulțumesc pentru toate recomandările minunate pe care mi le face. Cu ajutorul priteneilor mei descopăr lumi foarte diferite de ce citesc eu deobicei și acest lucur mă încântă, deoarece descopăr trăirile unor persoane imporatnte din lumea literaturii și a showbizului .

Încercând să explice retragerea lui Salinger din viaţa publică în anul 1953, Frédéric Beigbeder imaginează o poveste de dragoste sortită eşecului între romancierul emblematic al Americii, J.D. Salinger şi Oona, fiica unui dramaturg nu mai puţin celebru, Eugene O’Neill.
Legătura lor va înflori doar pentru scurtă vreme, chiar înainte de atacul de la Pearl Harbor. Oona va pleca să-şi încerce norocul la Hollywood, iar Salinger va fi înrolat. Experienţa războiului îl va schimba complet, făcându-l incompatibil cu spiritul rebel şi însetat de viaţă al Oonei.
Nu vor trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi. Aceste două comete nu-şi vor mai intersecta căile niciodată, însă aura Oonei va continua să-l urmărească pe Salinger, chiar şi în cele mai întunecate clipe ale sale.
Visul american nu se împlineşte nici pentru J.D. Salinger, nici pentru Oona – sau este, mai degrabă, un vis pervertit, sfărâmat de cruzimea războiului şi a vieţii.
Există o vreme când oamenii par să aştepte o catastrofă care să le şteargă toate problemele. Sunt anii dinainte de război. Nu e perioada cea mai prielnică pentru a te îndrăgosti.

 O Oona O’Neill , soție lui Chaplin, a avut în tinerețe o aventură cu scriitorul J.D. Salinger, acestă povestte de iubire se înfiripă foarte frumos între cei doi însă aceasta se destramă în cel mai tragic mod.

Motivul pentru care se destramă legătura dintre cei doi este distanța și frica de a se pierde . Salinger pleacă în război , iar Oona nu va ști dacă aceasta se va mai întoarce înapoi la ea, astfel aceasta își reface viața. Însă mai multe nu vă spun deoarece vă las pe voi să descoperiți.

Frédéric Beigbeder are un stil foarte plăcut de scriere și mai ales de citit. Nu-i greu de înțeles și este foarte ușor de memorat evenimentele prin care trec aceste personalități.

Îmi place foarte mult cum autorul îmbintă viața personajelor cu imagini și părerile sale . Este un mod plăcut de a descoperi personalități de mult apuse și să afli lucruri care le plăceu. Cum ar fi: localurile preferate, muzica , dansurile care le plăceau și cel mai imporatnt ce fel de prieteni aveau.

De mult n-am mai citit o carte care să aibă în centru personalități ale lumii literare, iar acestă carte m-a bucurat enorm când am citit-o, deoarece mi-am îmbogățit cunoștințele cu multe lucruri pe care nu le șriam despre perioada în care trăiau Salinger și Oona. Iar acesta lucur mi-a strânit interesul pentru acest gen de cărți.

Unele lucuri ar fi cum se distrau acei oameni, cum se făcea casting pentru un film, localurile unde petreceau tinerii acelor vremuri și evenimentele la care participau.

O carte despre iubire, sacrifiu, trecere peste monente dificile din viața personajelor. O carte care prezintă tăria de caracter a unei femeii tinere, dorința de a-și apăra țara și de a avea succes a tânărului acelei vremi, traiul de familie a unor oamenii de succes, dezvolatrea și aprecierea unui scriitor măreț.

Chiar dacă se credeau unul pentru altul, destinul i-a despărțit , însă cei doi se vor urmări unul pe celălalt mereu. Îâi vor vedea eșecurile, fericile și succesurile ca pe niște împliniri.

Acestea sunt puținele lucruri despre care vă pot spune despre cartea lui Beigbeder, iar voi trebuie să-i parcurgeți  paginile pline de măiestrie, deoarece veți descoperi lucruri foarte imporatnte.

Vă recomanda cu drag Oona& Salinger, o poveste de dragoste care îi va marca pe cei doi și pe noi o să ne uimească.

”Visul american nu se împlineşte nici pentru J.D. Salinger, nici pentru Oona – sau este, mai degrabă, un vis pervertit, sfărâmat de cruzimea războiului şi a vieţii.

Există o vreme când oamenii par să aştepte o catastrofă care să le şteargă toate problemele. Sunt anii dinainte de război. Nu e perioada cea mai prielnică pentru a te îndrăgosti”, spune Frédéric Beigbeder.

Despre această carte, publi-cația Le Figaro scrie: ”Beigbeder scrie magistral despre război şi dragoste, demitizând figuri ca Hemingway, Capote sau Chaplin şi creionând un portret sensibil şi emoţionant al lui Salinger.”

Cu stimă,

Florinela

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s