Recenzie O lume dispărută de Arthur Conan Doyle

13296200_522179744651046_309853650_n

Titlu: O lume dispărută

Autor: Arthur Conan Doyle

Editura: Gramar

Anul apariţiei: 2013

Număr de pagini: 280

Categoria: Beletristică

Disponibilă: Libris

  Dragostea trebuie aşteptată până-ţi soseşte în inimă.

O lume dispărută scrisă de Arthur Conan Doyle este cartea desenului animat care mi-a umplut copilăria de imaginaţie. Însă la acea vreme nu ştiam că există o  carte pe care se baza desenul animat.

Abia mai recent am aflat de acaestă carte şi mi-am dorit enorm să descopăr lumea care mă fascina când eram copil. Şi pot să spun că  acest lucru mi s-a îndeplinit şi am reuşit să citesc un roman plin de aventură și suspans.

Cartea s-a ridicat la măsura aşteptărilor mele, chiar dacă pe alocuri era eclipstă de desenul care la-m urmărit cu mult timp în urmă. Însă am lăsat orice amintire a acelei pelicule şi am intrat în lumea dinozaurilor fără să știu ce mă așteaptă.

     Personalitatea complexă a lui Conan Doyle (1859-1830), autorul care a fost identificat aproape până la substituirea propriei sale personalităţi cu cea a personajului creat de el – Sherlock Holmes, nu putea să nu se afirme şi într-o direcţie în care avea înaintaşi glorioşi ca Edgar Allan Poe sau Jules Verne – literatura ştiinţifico-fantastică, în care a păşit cu dreptul în 1912, prin apariţia romanului O lume dispărută. Protagoniştii săi combat cu tenacitate şi spirit de sacrificiu necunoscutul, incertitudinea, tainele încă nedescifrate, îi animă pasiunea adevărului – vor să cunoască, să înţeleagă şi să comunice. Acesta este motivul care pune în mişcare expediţia întreprinsă de cei patru temerari în inima pădurilor virgine din Amazonia, însufleţiţi de ipotezele şi descoperirile profesorului Challenger.

Cartea este plină de acţiune care nu te va lăsa te plictiseşti nici întrun caz. V-a fi plină de aventură care te va uimi şi care te va face să citeşti pagină cu pagină pâna ajungi la final. Însă acest lucru nu e o nimica toată , pe  lângă măiestria cu care este scrisă cartea O lume dispărută.

Arthur Conan Doyle este un autor măreţ,  care scrie cu o măiestrie aleasă şi te uimește cu lucrurile care le vei învăța pe parcusrul lecturi.

Descrierea și monologul ne ajută să înțelegem mai bine evenimentele care se desfășoară în jurul personajelor principale.

Sir Arthur Conan Doyle scrie cu simplitae , însă pe alocuri mai folosește și termini științifici în legătură cu anumite plante sau animale. Dar foarte folositoarea pentru consolidarea cunoștințelor cate le vei acumula.

Personajele romanului sunt bine conturate, cu cunoștințe vaste în diferite domenii și care au o caliate în comun curajul.  Aventurile care le parcurg în preună îi apropie și îi v-a ajuta să treacă peste tot ce văd în platoul lui Maple White sau mai numită o lume dispărută.

Dacă nu știți despre ce este cartea am să vă spun în câteva fraze subiectul cărți. Un om de știință descoperă în America de Sud un platou în care mai trăiesc încă dinozauri, ajuns în Londra nimeni nu-l crede. Însă mai pornește o expediție în care vor descoperi un sactuar care îi v-a uimi, iar mai mult de atât nu vă spun, deoarece nu vreau să vă dau spoilere.

Acțiunea este complexă, care se conturează minunat în jurul unei intrigi bine construite, plecând de la un alibi foarte exact dinoazuri și un platou doar al lor.

Cartea are ca subiect o specie de mult apusă dinozaurii. Autorul se informează foarte bine cu acește animale , astfel încât să le ofere cititorilor date reale. Vor rămâne cu multe cunoștințe în legătură cu domeniile vegetației și a faunei.

Cei patru protagoniști pleacă în aventura vieții lor, trecând prin întâmplări care îi vor uimi și le vor rămâne mereu în minte și inimă. Aceste evenimete sunt scrie de către un jurnalist care face parte ți el din această călătorie. Însemnările sale sunt trimise la ziar prin intermediul unor indienii, dar nu vor fi publicate până la întoarcerea echipei din expediție( însă întrebarea dacă reușesc să se întoarcă).

O carte plină de suspans care m-a uimit prin complexitatea ei și care îmi va dăinui mereu în inimă aventrurile personajelor, a învățăturilor care le-am sustras din carte și m-ai ales din cauza că nu trebuie să criticăm persoanele după modul lor de gândire și faptele lor.

Prin urmare vă îndem să citiți O lume dispărută de Arthur Conan Doyle deoarece este o carte pentru orice vârstă. Nu o să vă plictisiți pe parcursul lecturi. Veți descoperi o lume din care trebuie să învățăm oricând despre apreciarea celui de lângă noi și să-i fim mereu alături. Vă îndem să citiți și cartea chiar dacă ați văzut ecranizările , deoarece merită să parcugeți și paginile pentru că cartea bate filmul.

Orice ignorant își paote conserva amintirea in istorie legandu-și numele de un munte sau un rau. Eu n-am nevoie de asemenea imortalizare.

Actele de eroism sunt pretutindeni.

E efectiv cea mai mare descoperire de care am auzit vreodată.

Mulțumesc Librăriei Online LibrisLibrăriei Online Libris nline pentru că mi-au oferit cartea O lume dispărută   de Arthur Conan Doyle pentru recenzie.

Cu stimă,

Florinela


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s