Recenzie: Hendrik de Mol și Planeta de Aur de K.J. Mecklenfeld

13342358_522179754651045_1658398826_n(1)

Titlu: Hendrik de Mol și Planeta de Aur

Autor:K.J. Mecklenfeld

Editura: Univers

Anul apariției: 2015

Număr de pagini: 336

„Poartă te frumos cu jucăriile tale, fiindcă e posibil ca într o bună zi chiar viața ta să depindă de una dintre ele.“

Hendrik de Mol și Planeta de Aur de K.J. Mecklenfeld am citit-o pe nerăsuflate.  Dar să vă mai spun că eu citesc cărțile pe nerăsuflate, mai ales cele pline de aventură ?

Romanul despre care vă vorbesc eu acum este pentru copii. Însă poate fi citită de oricine, la orice vârstă. O carte cu un potențial, mai ales că este scrisă de un român, așa că trebuie să ne mândrim cu oamenii care îi avem.

Ce să spun? Ce să spun? Chiar n-am ce să spun, deoarece cartea m-a lăsat mască, fără aer, cum s-ar spune. Nu știu cu se încep și unde să termin. Ce să vă spun și cum să vă spun despre această carte care un subiect minunat? Copilăria.

Dulcea copilărie de mult apusă. Basmele și aventurile de care ne aducem aminte cu atâta melancolie? Romanul abordează chiar această temă copilăria și aventurile ei.

Hendrik de Mol nu este un băiat ca toți ceilalți. Este orfan, locuiește cu bunicul său, Martinus, într un Muzeu al Jucăriilor, nu iese niciodată din casă și nici nu merge la școală. Într o bună zi, bunicul Martinus, păstrătorul Celui Mai Important Secret din Universul Cunoscut, este răpit, iar Hendrik este transformat într o jucărie, o cârtiță de pluș. Va reuși Hendrik să își învingă teama de a ieși din casă, ba chiar mai mult, să zboare pe Planeta de Pluș, să îl elibereze pe bunicul Martinus din mâinile fiorosului Calavera, stăpân peste o armată de soldați de lemn, și să se întoarcă în siguranță pe Pământ?

O carte portivită pentru copii și pentru a se citi într-o perioadă mai puțin aglomerată, deoarece te farmecă și cu greu vei reuși să ieși din mrejel ei. Plină de suspans și aventură, nu vei realiza când o termini de citit .

K.J. Mecklenfeld este un autor care știe să scrie, să te hipnotizeze să rămâi în lectură. Un stil simplu, dar alert, cu descrieri mimunate despre trăirile interioare ale personajelor și despre tot ce se întâmplă în jurul lor.  Nu te vei plictisi deloc pe parcursul lecturi și vei iubi tot ce se petrece în roman.

Îți spun un lucru dacă vei începe Hendrik de Mol și Planeta de Aur nu vei m-ai putea ieși din lumea minunată a jucăriilor de pluș. Ve iubi fiecare personaj, vei râde, vei plânge și îi vei susține în tot ce fac. Asta-i tot ce pot să vă spun în legătură cu sentimentele care le-am avut pe parcursul cărţi.

Personajul principal Hendrik de Mol este un băiat care rămâne orfan și  nu se simte în largul său în afara muzeului. Este înconjurat de artefacte şi jucării de diferite mărimi. Până într-o zi când apare la muzeu o nouă jucărie care îi va schimba viaţa. Îi v-a oferi prileju să sînceapă o aventură  de neuitat împreună cu prietena lui cea mai bună şi ursuleţul său.

V-a descoperi secrete care îl vor bulbersa, se v-a afla în situaţi limită care îl vor încurca, însă îl vor ajuta să devină un băiat curajos şi matur. Își v-a descoperi atuuri care nici nu se gândea că le avea.

Îi v-a aprecia pe cei care îi sunt mereu alături şi care îl ajută în viaţă. Va da peste oamenii diferiţi, care îşi  vor pune amprenta asupra personalităţi lui şi îl vor forma un băiat care va ştii să-şi aleagă prietenii.

Persoanjele sunt reprezentate de tipologii umane ale societăţii actuale. Tipul omului avar, care îşi doreşte mereu mai mulţi bani şi ar  face orice să se îmbogăşească. Tipul omului bun care dorește binele oricărei persoane din jurul său. Și mai multe alte tipuri  de astfel de oamenii, dar vă las pe voi să descoperiți lumea în care trăiește Hendrik de Mol.

Hendrik de Mol și Planeta de Aur de K.J. Mecklenfeld  este potrivită pentru copiii de orice vârstă. O carte frumos construită, cu aventuri pe măsura personajelor, intrigă bine conturată și învățături pe măsură.

O carte pentru orice vârstă, o recomand tuturor persoanelor , chiar dacă sunteți adolescenții, adulți sau bătrâni. Cartea este plină de poveţe care ne vor fi fololsitoare în viață și ne vor deschide ochii asupra unor evenimente care se petrec în jurul nostru.

Din romanul Hendrik de Mol și Planeta de Aur de K.J. Mecklenfeld am învățat să apreciez persoanele care mă înconjoară și care îmi sunt mereu alături. Să nu am încredere în oamenii care doresc mereu putere și bani pentru că aceștea se folosesc de tine pentru a ajunge unde își doresc.

Însă sunt mai multe de spus dar vă la spe voi să descoperiți mai multe lucruri desprea lumea în care trăiește Hendrik și prieteni săi.

Prin urmare vă îndem să citiți această carte pentru a descoperi aventuri minunate și multe lucruri mărețe care vă vor ajuta mereu.

„Zgomotele pașilor se apropiau din ce în ce și Hendrik simțea cum tensiunea urcă în nervii săi. Își simțea firele de blană ridicate de parcă un curent electric ar fi trecut prin el.
«Totul va fi bine», își spuse el, «totul va fi bine».
Abia îl recâștigase pe bunic, și ca acum să îl piardă iar, i se părea de neconceput.”

Mulțumesc Editurii Univers pentru că mi-a oferit un exemplar din acest roman.

Cu stimă,

Florinela

 

 

Reclame

2 gânduri despre “Recenzie: Hendrik de Mol și Planeta de Aur de K.J. Mecklenfeld

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s