Recenzie: Răzbunătorul. Legenda lui Hugh Glass de Michael Punke

13059710_507233302812357_913066885_n (1)

Titlu: Răzbunătorul. Legenda lui Hugh Glass

Autor: Michael Punke

Editura: Trei

Anul apariției: 2016

Număr de pagini: 342

„A început să strige, instinctiv, uitând din nou că gâtul lui nu scotea cuvinte, ci doar durere. S-a ridicat pe cotul stâng. Îşi putea îndoi uşor braţul drept, dar acesta nu susţinea nicio greutate. Mişcarea îi declanşa junghiuri chinuitoare în gât şi spate. Simţea presiunea pielii asupra cusăturilor grosiere. Privi în jos spre piciorul înfăşurat strâns în rămăşiţele însângerate ale unei cămăşi vechi. Nu putea îndoi coapsa, astfel ca piciorul să poată funcţiona.

Şi-a strâns puterile şi s-a rostogolit greoi pe burtă. Simţi cum o cusătură îi plesneşte şi umezeala caldă a sângelui proaspăt pe spate. Durerea era nimic faţă de valul furiei lui.

Hugh Glass începu să se târască.”

Nu știu cum să-mi adun gândurile în legătură cu romanul Răzbunătorul. Legenda lui Hugh Glass de Michael Punke. Cartea aceasta … m-a lăsat fără cuvinte.

Puterea și dorința lui Glass de a trăi sunt de nedescris. Trebuie să ai putere să termini această carte. Să urmărești cu exactitate ce se întâmplă cu protagonistul nostru. Care reușește să ajungă la destinația care și-a propus-o, chiar dacă acesta era rănit foarte grav.

Dorința de a se răzbuna este mai mare decât durerea care o provoacă rănile. Cu curaj pornește în urma colegilor care l-au lăsat în sălbăticie, fără să creadă că acesta mai trăiește mult. Însă Glass reușește să se pună pe picioare și să-și răzbune trădătorii.

Suntem în anul 1823 şi vânătorii de blănuri ai Companiei Rocky Mountain Fur duc o viaţă brutală de frontieră. Hugh Glass e unul din cei mai buni oameni ai Companiei, un neînfricat pionier al frontierei, specialist în găsirea urmelor. Dar o misiune de cercetare îl aduce faţă în faţă cu un urs grizzly, care îl mutilează groaznic, iar ceilalţi nu mai speră ca el să supravieţuiască. Doi oameni ai Companiei sunt desemnaţi să aibă grijă de Glass până moare. Însă după ce aceştia îl jefuiesc şi-l abandonează, pe Glass îl ţine în viaţă o singură dorinţă: răzbunarea. Cu un curaj şi o hotărâre ieşite din comun, omul munţilor parcurge, mai întâi târâş, sute de kilometri din frontiera americană neexplorată.

Bazat pe fapte reale, Răzbunătorul. Legenda lui Hugh Glass e o poveste remarcabilă despre obsesie, voinţă umană împinsă până la limite şi despre cât de departe poate duce setea de răzbunare.

Răzbunătorul. Legenda lui Hugh Glass are toate elementele unui roman clasic de aventuri, oferind forţă şi vitalitate poveştii dramatice a vânătorului Hugh Glass, pe care nici măcar o ursoaică grizzly nu a reuşit să-l omoare. – Craig Johnson, autorul seriei Walt Longmire

Michael Punke prezintă într-un mod aparte evenimentele care se învârt în jurul lui Hugh Glass, realizând cu o exactitate evenimentele, pe alocuri cu lucruri ficționale. Așa de bine este realizată cartea, încât n-o s-o poți lăsa din mână. Cu întâmplări care te vor învăța multe despre viața vânătorilor de blănuri, ale triburilor de băștinași și a afacerilor acelor vremuri.

Aventură, suspans , dorința de a rămâne în viața care te fac să nu uiți prea repede povestea personajului real Hugh Glass.

Dorința de a te răzbuna este prezentă pe tot parcursul romanului , iar acest lucru i se datorează și titlul cărți. Cu o exactitate de invidiat autorul ne prezintă pe date istorice viața și peripețiile vânătorului de blănuri, Hugh Glass.

Răzbunătorul este o carte care te ajută să înțelegi dorința unui om de a ajunge unde și-a propus chiar dacă acesta este în condiții defavorabile. Cu hotărâre și perseverență protagonistul ajunge la îndeplinirea scopului propus de a se răzbuna pe cei doi omenii care l-au lăsat în voia sorți.

Însă nu v-am spus de ce are rănile cele groaznice Glass. În urma unui bătălii cu un urs grizzly , acesta îi provoacă răni grave la nivelul gâtului , capului și spatelui. Însă aceste răni nu-i stau în cale de a-și împlini scopul. Cu grijă și cu atenție merge mai departe cu ajutorul unor oamenii deosebiți.

Stilul de scriere a lui Punke este revigorant , ceva care îți va determina să citești mai departe. Răsturnări de situație care îți vor deschide apetitul de a afla aventurile lui Glass.

Ca în fiecare roman sunt prezente tipologii umane care te învață să te ferești de acești oamenii. Cei care își doresc răul , însă se dau bine pe lângă tine și când leși garda jos te lovesc sub centură. Cei care te ajută fără să le ceri ajutor, dar din cauza presiuni te lasă te izbeliște . Și cei care nu te cunosc însă îți fac bine și te ajută, deoarece te văd un om bun și corect. Iar cei care îți sunt alături mereu indiferent de situație și te susțin pentru cine ești și ceea ce faci.

Hugh Glass est un exemplu de urmat pentru fiecare dintre noi. Să învățăm să nu ne lăsăm bătuți chiar dacă am pățit ceva care ne-a schimbat viața. Să ne respectăm deciziile și dorințele indiferent de situație. Să-i respect pe cei din jurul nostru care merită să-i apreciem, iar cei care ne jignesc să-i dăm la o parte, fără să le facem nici un rău. Și cel mai important să ne îndeplinim visurile oricât de imposibile ar fi.

Prin urmare vă îndemn să citiți Răzbunătorul. Legenda lui Hugh Glass de Michael Punke deoarece este o carte din care o să învățați ceva, o să rămâneți cu ceva esențial despre cei care ne înconjoară și despre respectarea deciziilor și a dorințelor care le avem . Să ne dorim să fim mai buni, să nu ne fie frică să ne arătăm cine suntem cu adevărat și să ne prezentăm fără teamă ideile.  Un roman minunat care merită descoperit care m-a lăsat cu un gust amărui în gură și o durere în suflet.

„Norocul omului e schimbător,

La vârful său, el duce la fericire…”

„Într-o scrisoare către fratele lui, Glass a scris: „Sunt atras de acest demers aşa cum nu m-a mai atras nimic altceva în toată viaţa mea. Sunt sigur că fac ceea ce trebuie, chiar dacă nu aş putea să-ţi spun exact de ce.”

„O teribilă poveste despre trădare.” – The Washington Post Book World

Mulțumesc Editurii Tri pentru cartea oferită pentru recenzie și pentru parteneriatul oferit.

Cu stimă,

Florinela

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s