Recenzie: Regina roșie (Regina roșie #1) de Victoria Aveyard

13022297_505409979661356_1909809932_n

Titlu. Regina Rosie

Autoare: Victoria Aveyard

Editura : Nemira

Anul apariției: 472

Număr de pagini: 2016

Categoria: Literatura Universala

„Suntem fără egal. Suntem mai buni decât voi. Suntem zei. E scris în fiecare lovitură supraomenească pe care o aplică.”

Regina roșie de Victoria Aveyard este o carte plină de suspans, acțiune, iubire și multe întorsături de situație care te vor uimi.

O lume împărțită după sângele care îți curge prin vene. Cei cu sângele roșu sunt supușii argintarilor, din cauză că sunt inferiorii. Roșii muncesc de dimineața până seara să mențină viața argintarilor. Ei au anumită slujbă care îi va poziționa într-un anumit statut în societate, dacă nu vor fi trimiși pe front pentru apărarea țări.

Argintarii sunt cei bogați, superiori și elita societății. Ce să mai, nu degeaba au sânge argintiu. Aceștea au puteri supranaturale, câteva dintre ele ar fi: Șoptitorii citesc gânduri și manipulează , Piromanii controlează focul și căldura, Acvaticii controlează apa , Pietrificatori, Tămăduitori și mulți alți.

Însă Mare Barrow are o putere aparte, își poate controla puterea din interior și nu-i trebuie nici un auxiliar pentru acest lucru. Este și roșie și argintie. Ea este mai puternică decât argintarii, îi poate învinge. Însă ea nu este singura care este roșie-argintie, mai sunt mulți alți care trebuie să fie  descoperiți.

Lumea lui Mare Barrow este impartita in doua, dupa culoarea sangelui: cei cu sangele comun, rosu, ii servesc pe cei cu sange argintiu, elita societatii, cei care sunt dotati cu puteri supraumane. Mare face parte din rosii si-si duce traiul de pe o zi pe alta, ca hot intr-un mic sat de la tara, pana cand destinul o aduce in fata regelui, a reginei si a tuturor nobililor, unde ea descopera ca este si rosie, dar si argintie, cu puteri nebanuite.

Ca sa ascunda adevarul, regele o obliga sa minta si sa joace rolul unei doamne dintr-o Inalta Casa pierduta, cu o putere impresionanta, si o promite de mireasa unuia dintre fiii lui, astfel devenind o printesa argintie. Pe masura ce patrunde si mai adanc in lumea argintiilor, Mare risca totul si isi foloseste noua pozitie pentru a-i ajuta pe cei din Garda Stacojie, un grup de rebeli rosii. O miscare gresita ii poate aduce moartea, dar in jocul periculos in care a intrat singura certitudine este tradarea.

Protagonista noastră este o fire puternică, luptătoare și care știe ce îți dorește. Își ajută familia cum poate , însă când va împlini 18 ani v-a fi înrolată în armata deoarece nu are nici o slujbă. Dar printr-un miracol primește o slujbă la castel și când va ajunge acolo totul se va schimba în viața ei.

Va descoperi că are puteri, că face parte din argintari și nu se va mai poate întoarce la viața care o avea înainte. Le duce lipsa părinților, fraților și prietenilor. Și v-a afla o veste care o va devasta , dar mai mult nu vă spun deoarece vă las pe voi să descoperiți.

Regina roșie este romanul de debut al autoarei și este o carte bine scrisă, cu o intrigă frumos conturată și personaje pe măsură. Ceva excelent pentru un debut și o carte de care îți vei aminti peste ani cu mult drag și o să tânjești să o recitești.

Când am început cartea am intrat complet oarbă în interiorul întâmplărilor. Nu știam nimic despre personaje, acțiune sau întâmplări , însă nici nu m-am informat deoarece nu voiam să știu nimic despre ea. Și bine am făcut că n-am citit nimic despre carte, deoarece m-a uimit .

Victoria Aveyard scrie impecabil, n-am de adus nici un reproș la adresa construcției romanului. Întorsăturile de situație sunt bine gândite și făcute să te lase pe gânduri. Când crezi că vei anticipa următoarele situații vei regăsi noi lucruri care te vor lăsa cu gura căscată. Un roman de debut excelent pentru o nouă voce în literatură.

Acțiune și întâmplările sunt bine conturate cu fire narative care le poți urmări cu exactitate chiar și când nu ești într-o stare aparte de  a citi. Personajele care gravitează în jurul acțiuni reprezintă tipologii umane și ne sunt de folos să descoperim ce fel de oamenii de înconjoară.

Sunt reprezentați de oamenii înșelători care se pun bine pe lângă tine ca să obțină ceva și apoi te dau în vileag. Oamenii care îți rămân loiali chiar și după ce nu-ți mai sunt aproape, te ajută diin locul care se află. Oamenii care abia i-ai cunoscut și îți sunt prietenii în ori de câte ori ai nevoie, însă te vei îndepărta de ei din cauza vorbelor rele. Acestea sunt câteva tipologii întâlnite pe parcursul lecturi , însă mai sunt multe altele care vă las să le descoperiți.

Iar spre final să vorbim un pic despre iubirea dintre protagoniștii noștri. Mare este între cei doi prinți, însă ea este aleasă pentru fiul cel mic, dar inima ei îi aparține altcuiva ( și o să descoperiți voi cui). Însă pe parcurs îți va da seama cine o iubește cu adevărat dintre aceștia doi și cine îi va fi alături până la final.

În concluzie o carte care te va lăsa cu o curiozitate de neoprit de afla ce se v-a întâmpla cu personajele cărții, dacă răufăcătorii vor fi pedepsiți și personajele preferate vor ajunge la nivelul așteptărilor tale. Ceva de citit într-o perioadă mai puțin aglomerată, deoarece nu o vei putea lăsa din mână. Regina roșie o pot descrie în următoarele cuvinte suspans, aventură, iubire, jertfă, trădare și multe cuvinte care nu îți mai au rostul, fiindcă vă las pe voi să descoperiți mai departe să nu vă stric curiozitatea.

Vreme de sute de ani, argintii au mers pe acest pământ ca niște zei, iar roșii au fost sclavii lor, până ce ai apărut tu. Dacă asta nu e o schimbare, atunci nu știu ce e.”

”Fluxul de energie, viu pe sub pielea mea, mă cuprinde din nou, până ce cântă în fiecare mușchi și în fiecare nerv. De obicei, acolo e locul în care se oprește, exact la limita senzației, dar nu și de data asta.

”Asta e ceva ce-ar trebui să știi despre noi, argintii. Suntem întotdeauna singuri. Aici și aici, spune el, arătând spre capul și spre inima lui. Acest lucru te face să fii puternic.”

”În vreme ce eu aș sta și în cap pentru a scoate un răspuns de la cineva, Cal e complet opusul. Poate că e o tactică militară pe care a deprins-o din cărțile lui: lasă dușmanul să vină la tine.

Da, vreau eu să zbier. Da, mi-e frică. Însă argintii nu recunosc astfel de lucruri. Argintii au mândria lor, forța lor – și nimic altceva.”

”- Mi-e teamă să nu eșuez. Mi-e teamă să nu las șansa să treacă pe lângă noi. Și mi-e teamă de ceea ce se va întâmpla, dacă lumea asta nu se va schimba.” (Maven)

”- Nu știu cum, murmură ea, dar sper că într-o bună zi vei deveni regină. Imaginează-ți ce-ai putea face atunci. Regina roșie.” (Walsh – membră a Gărzii Stacojii)

În urma colaborări cu Librăriei Online Libris am realizat recenzia cărți Regina Rosie de Victoria Aveyard și le mulțumesc pentru cărțile oferite.

Cu stimă,

Florinela

 

 

Reclame

2 gânduri despre “Recenzie: Regina roșie (Regina roșie #1) de Victoria Aveyard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s