Recenzie Zi după zi de David Levithan

12910646_495720940630260_982982856_n[1]

Titlu: Zi după zi

Autor:

Număr de pagini: 316

Anul apariţiei: 2014

Editura: Trei

„Tristețea frumoasă e un mit. Tristețea ne face trăsăturile de lut, nu de porțelan. E deprimată.”

Zi după zi de David Levithan este un roman care are un subiect interesant și bine conturat.

Am auzit de cartea în sfera blog-rilor români și în străinătate aducând multe laude acestei cărți , așa că am zis hai să încerc și eu să văd ce-i de capul ei.

Și ce credeți? A fost minunată! Cu o intrigă bine și frumos conturată, personaje care îți deschid apetitul de citit în continuu și să vezi ce se va întâmplă cu ele.

Pot să spun cu mâna pe inimă că este o carte minunată care merită citită. Ceva nou, care n-am mai descoperit până acum. Ceva ce te impresionează.

Un adolescent care-si spune, simplu, A, se trezeste in fiecare dimineata intr-un alt trup, traind o alta viata. Niciodata nu e prevenit in legatura cu locul unde se va afla sau persoana in trupul careia va fi. A s-a impacat cu situatia lui si chiar si-a stabilit cateva reguli „de supravietuire“: Niciodata sa nu se ataseze prea tare. Sa evite sa fie remarcat. Sa nu se implice. Totul pana intr-o zi cand se trezeste in corpul lui Justin si o cunoaste pe iubita acestuia, Rhiannon. Regulile sale stricte nu se mai aplica. Pentru ca, in sfarsit, a gasit pe cineva alaturi de care vrea sa ramana pentru totdeauna, zi dupa zi.

Zi după zi este o carte care îți prezintă o neputință de a împlini iubirea dintre doi oamenii. O persoană care îți schimbă trupul zi de zi si se îndrăgostește de Rhiannon, încearcă să o uite însă nu reușește.

Ei îi rămâne întipărit în inimă și în minte acest misterios băiat, care îți schimbă trupul pe zi ce trece. Însă îți dau amândoi seama că iubirea lor e imposibilă din cauza transformărilor lui. Dar la un lucru nu s-au gândit , că nu pot trăi unul fără altul.

David Levithan este un autor cu potențial deoarece scrie impecabil și abordează teme deosebite. Stilul de scriere a cărții este unul foarte simplu și concis, care te ajută să te apropi foarte mult de personaje și să le înțelegi sentimentele.

Personajele principle sunt frumos conturate și alese cu o precizie uluitoare. Se simte iubirea dintre cei doi, chiar dacă sunt două persoane total diferite. Comportamentul, sentimentele și gândirea lor diferă, însă se combină astfel încât vei observa legătura puternică dintre cei doi.

A este un băiat diferit, care nu dorește să se implice în viața persoanelor care le i-a corpul , dar într-o zi acest lucru se schimbă , când o întâlnește pe fata visurilor lui și dorește sa stea împreuna cu ea mereu.

Lumea construită cu măiestre de Levithan m-a uimit și m-a lăsat plăcut surprinsă , deoarece e prima carte citită de la el ( am mai citit romanul scris împreună John Green care m-a intrigat să-i citesc cărțile). Un mod plăcut, un fir narativ care îl poți urmări foarte bine, chiar dacă ești obosit.

Într-un cuvânt o carte cu un stil alert care nu te va plictisi, cu întorsături de situație bine gândite și aventuri pe măsură. Ceva ce îți va lăsa un gust dulce amărui în gură după ce vei încheia cartea, însă să aștepți cu nerăbdare să citești și cartea din perspectiva lui Rhiannon.

Roman construit cu o delicatețe care te va uimi pe tot parcursul lecturi. Nu vei putea să lași cartea din mână, până nu vei ajunge la ultimele pagini să vezi ce se întâmplă cu X, Y și Z. Însă nu vei regreta dacă ți-ai făcut rost de ea, îți spun din propria experiență.

Îți va rămâne întipărită în minte multă vreme din cauza întâmplărilor petrecute. Vei realiza dorința protagonistului nostru de a simți iubirea unor părinții, nu cea trecătoare care îl înconjoară, dorința de a fi iubit de o persoană și să nu să i se întâmplă lucrul care i se întâmplă în fiecare zi. Îți pune întrebarea cum ar fi să fie ca toți ceilalți și să nu se mai schimbe. Să rămână persoana care este mereu? Asta îl frământă foarte mult.

Însă, nu știu ce să vă mai spun despre această carte, așa că am să închei aici prin a vă spune să citiți , să citiți. O carte , un jurnal, un volum de poezii sau orice ce constă în literatură bună, care să vă învețe ceva. Să vă deschidă ochii despre lumea care ne înconjoară și să ne ajute să fim mai buni, să iubim persoanele de lângă noi și persoana iubită.

Vă recomand Zi după zi de David Levithan pentru că este un roman al iubirii, a jertfei pentru persoana iubită , importanța părinților în viața copilului și iubirea față de aproape. Ne sunt prezentate și partea rea a lumii bârfele la adresa oamenilor, ura, dezgustul față de cei care ne înconjoară și cel mai rău trădarea față de aproapele. Trebuie să învățăm că nu e bine să facem acest gest plin de dezgust, deoarece ne vom transforma în niște oameni plini de sine și dispreț față de persoanele care ne înconjoară.

„E greu atunci când eşti într-un singur corp să-ţi dai seama cum e de fapt viaţa. Eşti foarte ancorat în cine eşti. Dar când în fiecare zi eşti altcineva… intri mai mult în contact cu universul. Vezi că cireşele au gust diferit pentru oameni diferiţi.”

„E  ca şi cum atunci când iubeşti pe cineva, acel cineva devine raţiunea ta de a fi. Şi poate că e invers, poate fiindcă am nevoie de o raţiune de a fi m-am îndrăgostit de ea. Dar nu cred că e asta. Cred că aş fi mers înainte, orb latoate, dacă nu s-ar fi întâmplat să o întâlnesc.”

Cu stimă,

Florinela

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s