De vorbă cu d-l Radu Găvan

 

10511093_1710622315836727_4319458276660061429_n

1. Bună ziua! Aș dori să ne descrieți în câteva cuvinte personalitatea d-voastră.

Bună ziua! Sunt o persoană destul de rezervată şi nu mă înnebunesc să vorbesc despre mine. Dacă nu vă supăraţi, aş prefera să vorbim despre scris, despre cărţile mele. Cine doreşte să mă cunoască mai bine, mă poate citi. Romanele mele sunt felul în care povestesc lumii despre mine.
2. Cum v-ați descoperit pasiunea scrisului?
Scriind. Nu glumesc, ca să îţi placă ceva trebuie să încerci acel ceva, nu? La un moment dat am simţit nevoia să mă exprim cu toată forţa de care sunt în stare, iar scrisul a fost răspunsul.
3. Care sunt lucrurile care le abordați cel mai des în romanele d-voastră?
Îmi place să scriu despre oameni, despre lupta lor interioară. De fapt, este singura luptă pe care o cunosc. Scrisul este, printre altele, un mod de a studia această înfruntare cu tine însuţi.
4. Cum vă descrieți romanele care le-ați publicat până acum?
Exorcizat este o poveste mai dură, despre supravieţuire şi pervertire. Neverland vorbeşte despre părinţi şi copii, despre iubire, pierdere, e mai sensibilă. Aş spune că ambele cărţi sunt întuneric străbătut când şi când de lumină.
5. Aveţi vreun scriitor care vă inspiră sau vreo persoană?
Tatăl meu este o persoană liniştită, calmă, cu mult bun simţ. Toate aceste calităţi mă inspiră. Uneori am nevoie de linişte interioară. Pentru a crea ceva trebuie să fiu împăcat cu mine în acel moment. Pentru mine, creaţia se naşte în liniştea de după zbucium.
6. Ce subiect o să descrieți în următoarea carte?
E cam devreme să vorbesc despre romanul la care lucrez. Şi în plus nu abordez un subiect anume. Nu îmi place să pornesc de la un subiect, vreau să descriu ce se întâmplă, fără să-mi limitez în vreun fel povestea. Pot spune că va fi o împletire de fantastic şi real, ceva diferit.
7. De ce vă place literatura?
Pentru că mă linişteşte şi îmi aduce o bucurie aparte. Literatura este viaţă, emoţie, cunoaştere. Cum să nu iubesc literatura?
8. V-ați împlinit ca scriitor până acum?
Nici vorbă, sunt abia la început. Mă bucură enorm tot ce mi se întâmplă, dar vreau mai mult, mult mai mult. Nu e vorba că nu sunt mulţumit de romanele mele, dimpotrivă, doar că mai am multe lucruri de spus şi multe de făcut. Nu cred că mă voi simţi vreodată împlinit pe de-a-ntregul.
9. V-ați gândit că o să deveniți scriitor?
Nu am devenit scriitor. Nu cred că poţi deveni scriitor. E ceva ce se găseşte în tine, fie îl ai, fie nu. Admir scriitorii şi este o mare onoare să fiu considerat scriitor, dar, pe de altă parte, este doar o etichetă. Dacă îţi place să scrii şi ai talent pentru asta, o faci oricum, cu eticheta lipită sau nu.
10.Hobby-uri / pasiuni?
Îmi place foarte mult să citesc şi să merg la cinematograf. Făceam spinning mai demult, dar acum nu mai am posibilitatea.
11. Ce gen de carte n-aţi aborda niciodată?
Nu îmi place să mă gândesc la ce nu aş face, ci mai curând la ce aş face. Nu doresc să îmi impun limite. Contează foarte mult abordarea, felul în care scrii despre ceva, şi mai puţin acel ceva.
12. În ce personaj vă regăsiți?
Toate personajele din cărţile mele sunt parte din mine şi mă regăsesc în fiecare, mai mult sau mai puţin.
13. Un gând de încheiere pentru cititori.
Vă mulţumesc pentru tot ce îmi oferiţi. Este o formă de iubire pe care nu am mai întâlnit-o până acum, aceea a oamenilor faţă de cuvintele mele. Mă impresionează şi mă bucură nespus această emoţie.

Cărțile autorului Radu Găvan le puteți găsi pe site-ul Editurii Herg Benet și în librăriile partenere.

 

Cu stimă,

Florinela

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s