Noutăți editoariale Gaudeamus 2015

 Noi apariții editoriale 2015 :

 

Povestea slujitoarei, de Margaret Atwood

Într-o Americă dintr-un viitor deloc îndepărtat, instaurarea violentă a unui regim teocratic creștin și escaladarea abruptă a abuzurilor acestuia ajung să priveze femeile de toate drepturile și libertățile. Ele sunt împărțite în diverse categorii, având roluri precise și sarcini stricte de îndeplinit. Din cauza natalității scăzute, există o castă a Slujitoarelor cărora le revine rolul de „utere umblătoare”, iar Offred face parte din prima lor generație. Chinuită de o singurătate dureroasă, Offred se străduiește să-și reprime fluxul amintirilor care provin de pe vremea când avea o familie și o viață normală și încearcă să se resemneze pentru a supraviețui în îngrozitoarea lume nouă. Curând însă, descoperă că regulile sunt făcute să fie încălcate, și chiar de către cei care le-au instaurat. Povestea Slujitoarei este o distopie sumbră și un roman răscolitor, considerat de mulți capodopera scriitoarei canadiene.

Acest roman vizionar, în care Dumnezeu şi Guvernul şi-au unit forţele iar America e condusă în chip de Teocraţie puritană, poate fi luat drept un volum care-i ţine companie romanului lui Orwell 1984 – drept reversul lui, de fapt. Îţi dă la fel de mulţi fiori descriind variatele experiențe ale unei vieți trăite sub o tiranie; evocă aceeaşi oroare în timp ce inteligenţa lui caustică te face să zâmbeşti.” (E.L. Doctorow)
Atwood aruncă o privire în unele dintre cele mai întunecate, secrete și, în mod ciudat, erotice colțuri ale minților noastre – iar rezultatul este un avertisment răscolitor, fascinant și scris cu măiestrie.” (Toronto Sun)

 

Pisica pe acoperișul fierbinte. Menajeria de sticla. Camino Real, de Tennessee Williams 

Fostul mare sportiv Brick se ține departe de soția lui și de restul familiei sale, înecându-și amarul în alcool. Laura, fata unei mame autoritare care încearcă să-și compenseze eșecurile proiectându-și asupra fiicei toate speranțele, se izolează în compania unor obiecte la fel de fragile ca ea. Camino Real pare să fie capătul lumii, locul unde fiecare personaj vorbește altă limbă. Cele trei piese reunite în acest volum reflectă, fiecare dintre ele, fețe diferite ale alienării, și îmbogățesc repertoriul clasic al marilor scene de pretutindeni.

Williams e interesat în primul rând de pasiune, de extaz, de crearea unei sinteze a sentimentelor sale contrare. Sigur, e foarte probabil ca un antropolog să observe cum că imaginea Sudului descris de Williams e nereprezentativă. Probabil că așa și e, dar intensitatea cu care simte ceea ce simte este atât de profundă, de mare, încât întrezărim o altfel de realitate; și anume, o realitate a spiritului, mai curând decât una a societății.”” (Arthur Miller)

Poezia și compasiunea piesei (Menajeria de sticlă) o fac să sune mereu adevărată, cu pasaje care-ți taie inima ca un cuțit. (…) O capodoperă.” (Daily Telegraph)

Există oameni care consideră Camino Real drept cea mai bună piesă a lui Tennessee Williams, și probabil că au dreptate. Este o piesă care pare să fi fost smulsă dintr-un suflet de om, o poveste spusă de un idiot, ceea ce necesită totodată foarte multă suferință și foarte mult curaj.”  (The New York Times)

 

Integrala prozei scurte, de Truman Capote

Integrala prozei scurte confirmă statutul lui Truman Capote de maestru al povestirilor. Eleganţa stilului, notele de ironie, umor sau melancolie se regăsesc în fiecare dintre textele sale, care, deşi diferite ca tematică, mergând de la supranatural la amintiri din copilăria petrecută în Sudul magnific, au în comun sensibilitatea şi subtilitatea analizei psihologice ce-i sunt caracteristice. Personaje neobişnuite, situaţii bizare, un montagne russes de emoţii – se regăsesc toate în povestirile din acest volum care-l plasează pe Capote la unul dintre cele mai înalte niveluri ale literaturii americane.

Pentru a experimenta cu adevărat stilul lui Capote, trebuie să vă întoarceţi la proza scurtă. Veţi regăsi astfel, mai pregnante decât oriunde altundeva, înclinaţia către detaliul abstract şi spiritul de observaţie spectaculos.” (The New Yorker)

 

Cu sânge rece, de Truman Capote

La sfârşitul anului 1959 America era zguduită de o misterioasă crimă multiplă: într-un mic orăşel din Kansas patru membri ai unei familii îndrăgite de comunitate au fost ucişi într-o noapte, aparent fără motiv. Truman Capote s-a documentat timp de 6 ani pentru scrierea cronicii acestei crime, fiind ajutat în demersul său şi de scriitoarea Harper Lee. Cei doi au mers pe firul investigaţiei care a dus la prinderea ucigaşilor, prezentând în paralel eforturile poliţiei şi acţiunile celor doi făptaşi. Analiza psihologică fină, stilul concis, dar elegant, aflat la graniţa dintre literatură şi reportaj fac din Cu sânge rece primul mare „roman de nonficţiune” al literaturii americane.  Un roman cult emoţionant, intens, incitant.

Cartea lui Truman Capote îţi îngheaţă sângele în vine şi-ţi pune mintea la contribuţie. Un roman zguduitor.” (The New York Review of Books)

Dacă într-o noapte de iarnă un călător, de Italo Calvino

Dacă într-o noapte de iarnă un călător este un experiment postmodern în care Italo Calvino îşi desfăşoară toate forţele dând la iveală nu unul, ci zece începuturi de roman, fiecare cu un alt subiect, alte personaje şi un stil cu totul diferit de precedentul. Singurul fir narativ comun este povestea de dragoste dintre Cititor şi Cititoare, care se străduiesc să dezlege iţele curioasei întâmplări care face ca niciunul dintre romanele începute să nu aibă sfârşit. Organizaţii secrete, un traducător-conspirator, poliţie politică, autori misterioşi se întrec se întrec în a da viaţă acestei istorisiri despre scris, iubire şi literatură.

Este absolut posibil ca Italo Calvino să nu fie o fiinţă umană, ci o planetă, cum e Solaris din marele roman al lui Stanislaw Lem. Solaris, asemenea lui Calvino, deţine puterea de a pătrunde în cele mai ascunse cotloane ale minţii umane şi de a-i transforma visurile în realitate.” (Salman Rushdie)

 

Axolotul. Povestiri cu cronopi şi glorii, de Julio Cortázar

Poveşti cu cronopi şi glorii este una dintre cărţile legendare ale lui Julio Cortázar, o privilegiată introducere în lumea sa fantastică. Imaginaţia şi umorul coroziv suprarealist se regăsesc aici în încercarea autorului de a evada din mrejele rutinei şi ale locului comun. Povestirile din acest volum sunt un antidot sigur împotriva solemnităţii şi al plictiselii, universul ludic al lui Cortázar scânteind de o satiră vie şi un amestec de proză şi poezie, filosofie şi comedie, cronică şi fantezie.

Nimeni nu poate face sumarul unei povestiri de Cortázar; fiecare dintre ele este rezultatul succesiunii unor cuvinte bine determinate într-o ordine bine determinată. Dacă încercăm să le povestim, ne dăm seama că pierdem ceva foarte valoros.” (Jorge Luis Borges)

Sirenele de pe Titan, de Kurt Vonnegut

Însoţit de mastiful Kazak, Winston Niles Rumfoord traversează în nava sa o zonă necartografiată a spaţiului, trecând printr-un infundibul cronosinclactic. În urma acestui zbor, Rumfoord nu mai poate exista fizic pe Pământ decât o dată la cincizeci şi nouă de zile terestre, când îşi face apariţia pentru a-şi informa soţia despre ce o aşteaptă în viitor (cealaltă consecinţă a acestei stări nemaipomenite fiind darul clarviziunii). Malachi Constant, cel mai bogat, norocos şi depravat om din lume află şi el în urma unei astfel de materializări ce îi rezervă destinul. Numai că, fiind vorba de un roman de Vonnegut, destinul uman capătă noi înţelesuri aici, căci satira scriitorului e nemiloasă şi nu cruţă nimic, de la ideea de liber arbitru, la religie, la întreaga istorie a umanităţii.

Sirenele de pe Titan este cel de-al doilea roman scris de american, dar toate coordonatele care fac din Vonnegut un mare scriitor sunt prezente în el.

 

Bambini di Praga, de Bohumil Hrabal

Bambini di Praga este un microroman în care umorul negru, melancolia şi ironia se întâlnesc într-un carusel de situaţii cum numai Hrabal putea imagina. Escroci care înşală oameni de bună credinţă sub acoperirea societăţii fictive „Sprijin la bătrâneţe”, un drogher, un măcelar, un pictor nebun sunt doar câteva dintre personajele care dau naştere unor situaţii în care absurdul se insinuează tot mai mult în viaţa de zi cu zi.

 

 

 

Miss Peregrine 2. Orașul pustiu, de Ransom Riggs

3 septembrie 1940 este ziua în care zece copii deosebiţi încearcă să se salveze de o armată de monştri. Miss Peregrine este singura care îi poate ajuta, dar ea este captivă în corpul unei păsări. Extraordinara aventură începută în volumul anterior din seria Miss Peregrine continuă într-o călătorie plină de neprevăzut pentru Jacob Portman şi noii săi prieteni. Fără altă soluţie, copiii pornesc către Londra, oraşul în care s-ar putea afla singura lor salvare, sperând să găsească acolo leacul care să o vindece pe Miss Peregrine. Pe străzile distruse, cu ferestrele clădirilor întunecate ca nişte ochi fără vedere, pericolul pândeşte la fiecare colţ. Ca un adevărat magician, Ransom Riggs se foloseşte şi de această dată de fotografii vechi, care completează şi pun în valoare fascinanta poveste a copiilor deosebiţi.

Noii cititori ai acestei serii vor descoperi Oraşul pustiu cu bucurie. Pentru fanii primului volum va fi o comoară. Există un singur neajuns: aşteptarea cu sufletul la gură a celui de-al treilea volum pentru a afla ce se va alege de Jacob şi prietenii lui deosebiţi.“ (School Library Journal)

 

High Fidelity, de Nick Hornby

Rob e un tip obsedat de muzică, proprietar al unui magazin falimentar de discuri. Tocmai a fost părăsit de iubită şi încearcă să treacă peste asta făcând un top five al celor mai dureroase despărţiri de până acum. De fapt, toată viaţa lui se învârte în jurul unor top five-uri – filme, melodii, slujbe de vis etc., topuri pe care le alcătuieşte împreună cu cei doi bizari angajaţi ai săi – şi al muzicii, ocolind mereu responsabilităţile şi încercând să-şi păstreze libertatea cu orice preţ. Absolut irezistibil datorită umorului şi stilului ironic al lui Nick Hornby, High Fidelity este un roman despre dragoste şi maturizare care nu seamănă cu nimic din ce aţi citit până acum.

„Nick Hornby surprinde cu precizie şi mult umor singurătatea şi lipsa de maturitate a vieţii adulte încât vă puteți trezi dând din cap şi zâmbind în timp ce citiţi.” (The New York Times Book Review)

 

Mințile lui Billy Milligan, de Daniel Keyes

În toamna anului 1977, William Stanley Milligan, în vârstă de 22 ani e arestat în urma săvârșirii celor trei violuri care au dat peste cap viața campusului Universității de Stat din Ohio. Invocând incapacitatea mintală datorată tulburării de personalitate multiplă de care suferă, Milligan devine prima persoană din istoria Statelor Unite declarată nevinovată ca rezultat al unei astfel de apărari, în ciuda delictelor grave pentru care fusese acuzat. Intens mediatizat, cazul lui a șocat și intrigat milioane de oameni. Daniel Keyes spune povestea adevărată a lui Billy Milligan și a celor douăzeci și patru de personalități care îl alcătuiesc. Ambițioasa și complicata misiune a scriitorului are drept rezultat o carte unică, captivantă și cutremurătoare.

Doar timpul ne va spune dacă Milligan a păcălit societatea sau este una dintre cele mai nefericite victime ale sale… Poate că a venit acel timp.” (Daniel Keyes)

Dramatizarea unei hoinăreli în mintea lui Billy este o lectură sfâșietoare și irezistibilă. Are forța și puterea de convingere a adevărului.” (Village Voice, Literary Supplement)

„… un thriller psihologic fascinant.” (Publishers Weekly)

 

Alif Nevăzutul, de G. Willow Wilson

Într-un stat totalitar din Orientul Mijlociu, un tânăr hacker face tot posibilul să-şi protejeze clienţii – disidenţi, islamişti, proscrişi şi alte grupări supravegheate de lege – de Mâna Statului. Îşi spune Alif şi e îndrăgostit de o femeie din rândul aristocraţiei care îl părăseşte pentru un prinţ bogat, ales de familie. Din acest punct, viaţa lui Alif ia o turnură cu totul neaşteptată. Fiinţe supranaturale desprinse din negura timpurilor, o carte magică ce ascunde sensuri pe care oamenii nu le pot pătrunde, duşmani de temut de care Alif trebuie să se ascundă şi de care trebuie să-şi apere prietenii, toate acestea dau peste cap lumea până atunci banală a tânărului erou, aruncându-l într-o nebuloasă din care cu greu găseşte calea către linişte.

O poveste plină de imaginaţie… Wilson ţese cu măiestrie o poveste captivantă în care îmbină lumea tehnologizată a prezentului cu folclorul şi religia Orientului Mijlociu. Pentru cititorii amatori de aventură şi aflaţi în căutarea unei poveşti originale acest excelent roman sparge tiparele genului cu aceeaşi uşurinţă cu care personajele sar dintr-o realitate în alta.” (Library Journal)

 

Calea regilor (vol. 1; Cartea întâi din „Arhiva lumii de furtună”), de Brandon Sanderson

Talentul scriitoricesc al lui Sanderson şi forţa narativă pură m-au captivat pe tot parcursul poveştii. Prin Calea regilor, Sanderson se impune ca una dintre figurile preeminente ale genului fantastic, iar numele lui va sta alături de cele ale lui Tolkien, Leiber, Moorcock, Robert Jordan şi George R.R. Martin. Recomand această carte fără rezerve şi consider că va deveni unul dintre reperele literaturii fantasy, la care se va raporta întreaga suită de romane scrise de aici înainte.“ (Rob H. Bedford, SFFworld.com)

Sanderson scrie cu pasiune, iar acest lucru se oglindeşte în personajele pe care le creează şi care par a prinde viaţă dincolo de paginile cărţii.“ (sfsite.com)

Calea regilor (vol. 2; Cartea întâi din „Arhiva lumii de furtună”), de Brandon Sanderson

În Roshar – ţinut stâncos, bântuit de furtuni cumplite care au modelat deopotrivă peisajul şi civilizaţia – au trecut mai multe secole de la căderea celor zece ordine reunite sub numele de Cavalerii Radianţi, dar Cristalarmurile şi Cristalsăbiile lor au rămas. Iar acestea îi pot transforma pe oamenii obişnuiţi în războinici aproape invincibili. Pentru a le căpăta, oamenii oferă în schimb regate sau poartă războaie cumplite pe Câmpiile Sfărâmate. Astfel se întrepătrund destinele a patru personaje hotărâtoare pentru istoria Rosharului: chirurgul silit să devină soldat şi transformat apoi în sclav, asasinul obligat să ucidă, tânăra pupilă nevoită să-şi înşele maestra şi înaltul prinţ căruia îi sunt trimise viziuni înfricoşătoare, de nedesluşit. Unul dintre ei va aduce izbăvirea. Sau pieirea.

 

Cum a furat Grinch Crăciunul, Dr. Seuss

Grinch, ţâfnosul monstruleţ, trăieşte izolat într-o peşteră din vârful muntelui, departe de oamenii cumsecade din Cineşti. Fără alt prieten în afară de câinele Max, Grinch urmăreşte an de an, înciudat, pregătirile celor din vale pentru marea sărbătoare a Crăciunului. Dar sătul de-atâta „tărăboi”, morocănosul e hotărât să-i vină de hac sărbătorii. Însă oricât „se opune“, Crăciunul vine, iar monstruleţul cu inima din piept „două numere prea mică“ înţelege până la urmă că nu doar cadourile aduc fericirea şi că bucuria poate veni de unde te aştepţi mai puţin.

Aventurile lui Tom Sawyer, de Mark Twain

Soarta e foarte crudă cu Tom: mătuşa Polly îl pedepseşte la fiecare pas, frumoasa Becky îl trădează, orele de la şcoală sunt lungi, iar el tânjeşte după libertate. Aşa că într-o zi se hotărăşte să fugă de-acasă şi să se facă pirat. Să vadă ei atunci, toţi cei care l-au necăjit, cât îi vor mai simţi lipsa. Dar cum rămâne cu scena crimei la care a fost martor? Cum rămâne cu ucigaşul rămas liber şi cu bărbatul închis pe nedrept? Şi, când Tom află că Joe Indianul ascunde pe undeva prin oraş o adevărată avere, lucrurile devin pe cât de complicate, pe atât de palpitante. Pirat şi haiduc, indiferent ce-ar face, Tom nu se plictiseşte în orăşelul de pe Mississippi, iar prietenii lui, Huck şi Joe, sunt mereu gata să-i fie alături în orice aventură.

Tom își spuse că, la urma urmei, lumea nu era chiar aşa de plicticoasă. Descoperise fără să ştie că pentru a face pe cineva să dorească un lucru, fie că-i bărbat în toată firea, fie că-i băieţel, trebuie să-i înfăţişezi acel lucru drept greu de obţinut. Dacă ar fi fost un filosof mare şi înţelept, ca scriitorul acestei cărţi, de pildă, ar fi învăţat de pe urma întâmplării de mai sus că muncă înseamnă ceea ce eşti nevoit să faci, iar joc – ceea ce nu eşti nevoit să faci.“

 

Jurnalul unui puști 10. Ca pe vremuri, de Jeff Kinney

Înainte era mai bine. Toate erau mai bune şi mai frumoase. Să fie adevărat? Asta e întrebarea care-l frământă pe Greg Heffley când toată lumea din oraşul lui alege să petreacă un weekend întreg fără telefoane şi fără orice alte gadgeturi. Viaţa de azi are avantajele ei, iar Greg nu vrea să-şi refuze nimic doar de dragul de a trăi ca pe vremuri.

Micul Prinţ, de Antoine de Saint-Exupéry

Dacă le spuneţi oamenilor mari: … «Dovada că micul prinţ a este că era fermecător, că râdea şi voia o oaie. Când vrei o oaie e o dovadă că exişti», o să de din umeri şi-o să spună că astea-s copilării… Aşa sunt ei. Nu trebuie să le-o iei în nume de rău. Copiii să fie foarte îngăduitori cu oamenii mari.” (Antoine de Saint-Exupéry)

Se spune că o carte renaşte la fiecare traducere. Micul Prinţ merită să se nască măcar odată la fiecare nouă generaţie.” (Ioana Pârvulescu)

Micuțul Nicolas în recreație, de René Goscinny, Jean-Jacques Sempé 

Aristide, Lothar, Eusebiu, Gil, Achim, Maxenţiu, Rufus, Ioachim şi micuţul Nicolas ştiu să profite din plin de timpul liber. Pe Aristide poţi să-l calci pe bătătură, dar nu cumva să calci pe tartina lui cu dulceaţă. Iar dacă-l enervezi pe Eusebiu, fereşte-te de el, altfel nasul tău va primi instantaneu un pumn.
Şi, fie că vor să scoată un ziar cu tiparniţa de jucărie a lui Maxenţiu, să meargă la pescuit de mormoloci, să organizeze un meci de fotbal sau o bătaie în recreaţie, pedagogul Bulbuc e mereu cu ochii pe ei. Micuţul Nicolas nu se plictiseşte niciodată cu prietenii lui şi e gata oricând să li se alăture, orice ar pune la cale. Când vine vorba de ştrengării, nici nu trebuie să-i spui de două ori.

Harry Potter și piatra filosofală, de J.K. Rowling

Hogwarts va fi mereu aici să-ţi ureze bun-venit.” (J.K. Rowling)

Cărţile Harry Potter au o calitate rar întâlnită: sunt adorate de părinţi şi de copii deopotrivă.” (Daily Telegraph)

Aventurile lui Harry Potter sunt la fel de amuzante ca poveştile lui Roald Dahl şi la fel de pline de viaţă ca volumele seriei Narnia.” (Daily Mail)

J.K. Rowling a format o întreagă generaţie de cititori.” (The Times)

Dacă în copilărie aş fi avut acces la cărţile cu Harry Potter, sunt convins că nu doar copilăria, ci şi tinereţea, maturitatea şi bătrâneţea mea ar fi arătat altfel.“ (Florin Bican, traducător în limba română al primului volum din seria Harry Potter)

 

Cronicile din Narnia I. Nepotul magicianului, de C.S. Lewis

Digory Kirke şi Polly Plummer nici nu ajung să se cunoască bine când, pe neaşteptate, pornesc în cea mai spectaculoasă aventură a vieţii lor. Obligaţi de unchiul Andrew să ia parte la experimentul lui magic, cei doi copii rătăcesc pe tărâmuri dintre cele mai stranii, stăpânite de forţe malefice însetate de putere. Dar când deznădejdea îşi face simţită prezenţa, cântecul miraculos al leului Aslan dă naştere unei noi lumi, Narnia, unde imposibilul devine posibil, iar bunătatea şi iubirea sunt răsplătite însutit.

 

Ferbonia, de Ioana Nicolaie

Fil şi Luvia trebuie să dezlege misterul unor depozite ce apar în instalațiile Ferboniei. Îşi riscă în mai multe rânduri viaţa, descoperă fapte greu imaginabile şi îşi dau seama că unul dintre Profesori nu este ce pare a fi. Ajutaţi de micul Piper, animalul care-i îndrumă când lucrurile îşi ies din ţâţâni, cei doi trebuie să-şi salveze lumea și să stea în calea celui mai mare cutremur ce-a zguduit vreodată Ferbonia.

Acolo unde nu mai e trotuar / Where the Sidewalk Ends, de Shel Silverstein

Acolo unde nu mai e trotuar începe lumea lui Shel Silverstein. E o lume în care îţi speli umbra şi plantezi diamante în grădină, unde ghetele zboară şi crocodilii merg la dentist.

Pânza Charlottei, de E. B. White

Wilbur este un porcuşor sensibil, care iubeşte pe toată lumea. Pentru el o viaţă fericită înseamnă o porţie bună de mâncare şi prieteni dragi alături. Chiar şi stăpânii care îi puseseră gând rău ajung să înţeleagă ce minune au în ogradă. Iar Wilbur, porcul care leşină de emoţie ca nimeni altul, răspunde bunătăţii cu dragoste şi loialitate.

 

Olivia, de Ian Falconer

Menţiunea Caldecott

Mulţi visează să danseze pe scenă, dar Olivia are picioarele făcute pentru asta.“ (Mihail Barîşnikov)

O apariţie extraordinară atât pentru Falconer, cât şi pentru eroina lui purcică de neuitat.” (Publishers Weekly)

Copiii se vor recunoaşte în personajul Oliviei.” (American Library Association)

„În sfârşit, un porc cu stimă de sine.” (Gloria Steinem)

 

Sylvester și pietricica fermecată, de William Steig
Câștigătoare a Medaliei Caldecott

„Sylvester şi pietricica fermecată este o minunăție de carte – proaspătă, plină de cea mai pură bucurie, de inteligență și de măiestrie. O capodoperă.” (Maurice Sendak)

O carte magică a lui William Steig, el însuși un magician.” (Eric Carle)

„Sylvester şi pietricica fermecată este o carte dezarmant de simplă și extrem de sofisticată în același timp, plină de tandrețe și de farmec. Cred că este cartea mea preferată pentru copii din toate timpurile.” (Ian Falconer)

Aveți aici pagini întregi de perfecțiune în stare pură. Veselă, adorabilă, prostuță, profundă – este tot ce-ți poți dori de la o carte ilustrată sau de la orice fel de carte.” (William Joyce)

Iubesc povestea acestui măgăruș adorabil și nu mă satur de ea la nicio vârstă. De fiecare dată când o citesc, sufăr alături de Sylvester și de părinții lui și mă bucur împreună cu ei la final.” (Betsy Lewin)

 

Uite cine vorbeşte. Juniorii

Prefață de Florentina Sâmihăian
Scriitori: Elisa Merca, Viviana Pantazică, Ana-Maria Tănasă, Oana Alexandra Câmpean, Ioana Drogeanu, Bianca Andreea Toderiuc, Ștefania Els, Eva Maria Brândușa Smeoreanu, David Stavila, Adriana Ciupe, Ștefana Fusaru, Bianca Antonia Mureșan, Gabriel Cărtărescu, Rami-Mihai Cristescu, Adora Mihaela Dion Păun, Mina Comeagă, Irina Costin, Miruna Matei, Filip Popescu, Andrei Ovidiu Tudor, Cătălina Maria Cristina Tudora, Caterine Edit Dascălu, Daria Merce, Teodora Maria Roșca, Augusta Maria Șolomon,

Ilustratori: Adela Aldea, Alexandru David, Dimitrie Ciprian Gheorghe, Ioana Ghiurco, Petru Miu, Ioana Robciuc, Carina Andreea Vasile, Ioana Văllimărescu

La început a fost un concurs de creaţie numit Locuieşte în poveste. A mai fost şi o idee: o replică a volumului seniorilor, care invita copiii să scrie sau să ilustreze o povestire, o poezie dintr-o perspectivă neaşteptată, prin care să descoperim noi, cititorii, felul în care se vede lumea de sus, de jos, dintr-o parte sau din perspectiva unor obiecte, fiinţe necuvântătoare sau cuvântătoare, stări…” (Florentina Sâmihăian)

 

Ordinul Povestitorilor: Revistă de scriere creativă și alte forme de magie (Nr. 2)

Ordinul Povestitorilor este o revistă de scriere creativă pentru copii. Pentru fiecare număr va exista câte un concurs de scriere care va fi lansat la nivel naţional. Cele mai bune texte vor fi selectate și publicate în revistă, precum și cronicile de carte scrise tot de copii.

În numărul doi al revistei Ordinul povestitorilor, ne-am jucat de-a mașina timpului. Am avut ca punct de pornire cartea lui Horia Corcheș, Istoria lui Răzvan, în care protagonistul, un băiețel din viitor găsește în podul casei un caiet vechi de istorie al bunicului și-l folosește ca pe un portal pentru a cunoaște personaje și întâmplări din diferite epoci ale istoriei românilor. Nu știu cât de mult vă place istoria, însă parcă e puțin altfel când o trăiești pe viu, nu-i așa?

COLECȚIA FICTION CONNECTION

 

Prizonieră în pânza de păianjen, de David Lagercrantz

 

Peste 2,5 milioane de exemplare vândute în 6 săptămâni în întreaga lume. Lisbeth Salander şi Mikael Blomkvist se întorc. Reţele malefice de spioni, infractori cibernetici, secrete guvernamentale… Ea e fata cu un dragon tatuat, o hackeriţă de geniu şi nonconformistă intransigentă. El e un jurnalist pornit să facă dreptate, a cărui luptă pentru adevăr îl aduce adesea la un pas de urmărirea penală. Într-o noapte, Blomkvist primeşte un telefon de la o sursă care pretinde că deţine informaţii de cea mai mare importanţă pentru Statele Unite. Sursa a luat legătura cu o hackeriţă tânără – descrierea ei îi aminteşte lui Mikael de cineva foarte cunoscut. Implicaţiile sunt uriaşe. Blomkvist, disperat să găsească un subiect de senzaţie pentru Millennium, îi cere ajutorul lui Lisbeth. Duoul care a încântat milioane de cititori în trilogia Millennium îşi uneşte din nou forţele în acest thriller senzaţional, încărcat de adrenalină.

David Lagercrantz e un apreciat autor suedez şi jurnalist de investigaţii. A lucrat pentru publicaţia Expressen şi a publicat câteva cărţi, printre care Syndafall i Wilmslow, un roman inspirat din viaţa matematicianului şi criptanalistului Alan Turing. De asemenea, a colaborat cu celebrul jucător de fotbal Zlatan Ibrahimović la autobiografia acestuia, Jag är Zlatan (Eu sunt Zlatan, Editura Publica, 2015), care s-a bucurat de un mare succes internaţional.

 

Sfânta Alianţă, de A.J. Kazinski

 

De la autorul bestsellerurilor Ultimul om bun, Somnul şi moartea un thriller alert în care sunt dezvăluite secretele monarhiilor europene.

Recent concediată, jurnalista Eva Katz se vede implicată fără voia sa într-o crimă în sânul casei regale daneze. Investigațiile sale conduc la descoperirea unei alianțe străvechi, care urmăreşte reinstaurarea monarhiilor peste tot în Europa. Sfânta Alianță portretizează lupta dintre democrație şi monarhie, ducând cititorul în spatele fațadei pline de farmec a caselor regale europene pentru a descoperi ceea ce sunt ele cu adevărat: o familie mare şi puternică, ai cărei membri luptă împreună pentru a-şi păstra şi extinde privilegiile.

A. J. Kazinski este pseudonimul sub care semnează Anders Rønnow Klarlund şi Jacob Weinreich. Colaborarea lor a început în 1999, după ce Klarlund a realizat scenariul filmului Besat (Possessed). Încântat de această realizare, Jacob Weinreich, la rândul său scenarist şi scriitor, care a mai publicat independent trei romane şi peste 20 de cărţi pentru copii, l-a contactat pe Anders Rønnow şi au început să lucreze împreună.

 

Renegaţii, de Yrsa Sigurðardóttir

 

Aldís lucrează la un centru pentru delincvenţi juvenili din zona rurală a Islandei. E martora unei întâmplări tulburătoare în toiul nopţii; curând după aceea, doi băieţi de la centru sunt găsiţi morţi.

Decenii mai târziu, Odinn, tată singur, cercetează un presupus abuz care ar fi avut loc la centru; îl înlocuieşte pe colegul său însărcinat cu investigaţia şi care a murit în condiţii misterioase. Totuşi, cu cât află mai multe, cu atât Odinn simte că evenimentele din anii şaptezeci au legătură cu accidentul ce a dus la moartea soţiei sale. Oare moartea ei ascunde ceva mult mai înfricoşător?

Yrsa Sigurdardóttir este autoarea islandeză a celebrei serii având-o drept eroină pe avocata Thóra Gudmundsdóttir şi a altor câtorva thrillere. Şi-a făcut debutul în literatura poliţistă în 2005, cu romanul Þriðja táknið (Ultimele ritualuri), primul din seria Thóra Gudmundsdóttir, iar cărţile ei au fost traduse în peste 30 de limbi. Al doilea roman al seriei, Suflete damnate, s-a aflat pe lista scurtă la Shamus Award în 2010. În 2011, romanul său horror, Îmi amintesc de tine, a primit Icelandic Crime Fiction Award şi a fost nominalizat la The Glass Key. Potrivit Times Literary Supplement, Yrsa Sigurdardóttir „este unul dintre cei mai rafinaţi scriitori de romane poliţiste din lume“.

 

Altfel… şi totuşi Alice, de Lisa Genova

 

Premiul Oscar 2015 pentru Cea mai bună actriţă – Julianne Moore, în ecranizarea acestui roman. Alice Howland se mândrește cu viaţa pe care a muncit din greu să şi-o construiască. La cincizeci de ani, ţine prelegeri de psihologie cognitivă la Harvard, fiind recunoscută international pentru teoriile sale inovatoare din domeniul psiholingvisticii. Are un soţ cu o carieră strălucită şi trei copii adulţi. Când începe să devină tot mai dezorientată şi să uite lucruri, un diagnostic cumplit îi schimbă viaţa – şi relaţia cu propria familie şi cu lumea – pentru totdeauna. Emoţionant şi zguduitor, Altfel… şi totuși Alice înfăţișează destinul tragic al unui om care se confruntă cu instalarea timpurie a bolii Alzheimer şi suferinţa imensă pe care aceasta o provoacă.

Lisa Genova a absolvit Bates College ca șefă de promoție, cu o diplomă în biopsihologie. A obținut doctoratul în neuroştiinţe la Universitatea Harvard. E membră a Advocacy şi Support Netword International şi DementiaUSA. De asemenea, semnează articole pentru National Alzheimer’s Association. Altfel… şi totuși Alice a figurat timp de 59 de săptămâni pe lista de bestseller New York Times. Recompensată cu numeroase distincţii, s-a vândut în peste 2,6 milioane de exemplare şi a fost tradusă în 36 de limbi. Pe lângă Altfel… şi totuși Alice, Lisa Genova este autoarea romanelor Left Neglected, Love Anthony şi Inside the O’Briens, toate bestselleruri New York Times.

 

Second life, de S.J. Watson

 

Un senzaţional thriller psihologic. Îşi iubeşte soţul. E obsedată de un străin. E o mamă devotată. E pregătită să piardă totul. Ştie ce face. Lucrurile îi scapă complet de sub control. E nevinovată. Poartă o vină uriaşă. Trăieşte două vieţi. Le poate pierde pe amândouă.

Cât de bine poţi cunoaşte un om cu adevărat? Cât de departe ai merge ca să afli adevărul despre cineva pe care-l iubeşti? Când descoperă că sora ei a fost ucisă cu bestialitate, Julia vrea să afle neîntârziat motivul. Dar căutarea se transformă rapid într-o explorare irezistibilă a propriilor dorinţe întunecate. Julia intră în contact pe internet cu un străin periculos şi începe să simtă că-şi pierde controlul şi că e pe punctul de a pierde totul. Hotărârea ei de a găsi răspunsuri îi ameninţă căsnicia şi viaţa. Second Life analizează vieţile secrete pe care le trăiesc oamenii – şi locurile întunecate unde aceste vieţi îi pot duce.

Primul roman al lui S.J. Watson, Înainte să adorm, a devenit un fenomen internaţional. Bestseller peste tot în lume, a câştigat Crime Writers’ Association Award pentru Cel mai bun roman de debut şi Galaxy National Book Award pentru Thrillerul anului 2011. Romanul a fost ecranizat, cu Nicole Kidman, Colin Firth şi Mark Strong în rolurile principale. La Editura Trei, a apărut în 2011.

 

Criptograful, de Mai Jia

 

În senzaţionalul său roman de debut, Mai Jia ne dezvăluie misterioasa lume a Unităţii 701, un serviciu de informaţii ultrasecrete, care se ocupă cu spargerea codurilor şi contraspionaj. Rong Jinzhen, un geniu al matematicii autist, cu un trecut de-a dreptul mitic, e obligat să-şi abandoneze cariera academică după ce e recrutat în Unitatea 701. Fiind cel mai mare criptograf al Chinei, Rong descoperă că mintea strălucită din spatele extrem de dificilului Cod Violet e fostul său profesor şi prieten apropiat, care lucrează acum pentru inamicul Chinei. Considerat un precursor al ficţiunii de spionaj chineze, Mai Jia s-a inspirat din propria experienţă – a intrat în contact cu numeroşi criptologi şi spioni în timpul celor 17 ani cât a lucrat în serviciul de informaţii secrete din cadrul Armatei de eliberare a poporului.

Mai Jia este unul dintre cei mai de succes scriitori din China, unde este cunoscut şi datorită adaptărilor pentru film şi televiziune ale cărţilor sale. Este preşedintele Asociaţiei de Scriitori din China. Îmbinând suspansul unui thriller de spionaj cu subtilităţile analizei psihologice şi cu atmosfera magică a unei fabule chinezeşti, romanul lui Mai Jia află în criptografie cheia spre inima omenească. Romanul Criptograful a fost recompensat cu cel de-al şaselea Premiu Naţional al Chinei.

 

Ea şi el, de Marc Levy

 

S-au cunoscut prin intermediul unui site de întâlniri amoroase. Dar n-au devenit iubiţi, ci prieteni. Şi aşa vor să rămână. Ea e actriţă. El e scriitor. Ea e Mia. El e Paul. Ea e britanică. El e american. Ea se ascunde în Montmartre. El locuieşte în Marais. Ea are mult succes. El nu prea. De fapt, ea e faimoasă – deşi el nu-şi dă seama. Ea se simte singură. Şi el. El e amuzant. Ea face gafă după gafă. Ea nu trebuie să se îndrăgostească. Nici el. Marc Levy revine la vechile lui teme cu această comedie irezistibilă şi imprevizibilă despre dragoste şi prietenie.

Marc Levy este cel mai citit autor francez contemporan. Cărţile lui sunt traduse în 47 de limbi, regăsindu-se pe majoritatea listelor de bestseller din ţările în care este publicat. Născut în 1961, la Paris, Marc Levy a avut parte de un parcurs profesional fascinant: a fost mai întâi voluntary la Crucea Roşie, apoi antreprenor în SUA, după care a fondat una dintre cele mai importante companii de arhitectură din Franţa. Cariera sa de scriitor a demarat cu maximum de succes în anul 2000, când a publicat romanul Şi dacă e adevărat…, vândut în întreaga lume în milioane de exemplare şi ecranizat de Steven Spielberg (2005).

 

COLECȚIA YOUNG FICTION CONNECTION

 

Cheia Maestrului, de Kevin Sands

Maestrul Benedict Blackthorn, membru de vază al Breslei Spiţerilor, este pe cale să descopere cea mai de seamă rețetă a tuturor timpurilor: cea prin care se obţine Focul Arhanghelului – puterea supremă pe Pământ. Pe urmele lui se află un coleg de breaslă, care vrea să fure rețeta şi să folosească Focul pentru înlăturarea regelui Carol de pe tronul Angliei. Când Maestrul Benedict simte că este în pericol de moarte, îi încredințează ucenicului său Christopher Rowe misiunea de a salva rețeta şi, totodată, viața şi tronul lui Carol, precum şi soarta Angliei.

După ce a absolvit universitatea cu două diplome în fizică teoretică, Kevin Sands a lucrat ca profesor, cercetător şi consultant în afaceri. Locuieşte la Toronto, în Canada. Cheia Maestrului este primul său roman.

 

Visul lui Summer, de Cathy Cassidy

 

Încă o poveste delicioasă din seria Clubul fetelor dependente de ciocolată, alături de Pasiunea

lui Cherry şi Cufărul lui Skye. Summer s-a visat dintotdeauna dansatoare şi, când apare un loc la şcoala de balet, şi-l doreşte dureros de tare. Gimnaziul se termină şi începe vacanța dar, spre deosebire de geamăna Skye şi de celelalte surori, Summer nu are timp de petreceri pe plajă. Concursul de balet devine noua ei obsesie, iar lucrurile încep să scape grav de sub control… Cu cât încearcă mai mult să atingă perfecțiunea, cu atât se pierde mai tare. Va realiza Summer – cu ajutorul băiatului care vrea să-i fie mai mult decât prieten – că visurile vin în tot felul de forme şi mărimi?

Cathy Cassidy a scris prima carte ilustrată la nouă ani, pentru fratele său mai mic. În copilărie îi plăcea să realizeze benzi desenate, pe care le vindea prietenilor cu 5 penny bucata. A urmat Art College în Liverpool, apoi a lucrat ca editor la revista Jackie. Timp de 12 ani a fost consilier sentimental la revista pentru adolescenţi Shout şi profesoară de artă, apoi s-a dedicat în întregime scrisului, publicând peste 23 de cărţi.

 

P.S. Te mai iubesc şi acum, de Jenny Han

 

Lara Jean nu se aştepta să se îndrăgostească de-adevăratelea de Peter. Doar se prefăceau că sunt iubiți, dar apoi lucrurile au devenit serioase. Acum ea nu mai ştie ce să creadă. Când un băiat din trecut se întoarce în viața ei, Lara Jean îşi regăseşte sentimentele pentru el. Oare o fată poate să fie îndrăgostită de doi băieți în acelaşi timp? În această continuare sensibilă şi emoționantă a bestsellerului international Tuturor băieților pe care i-am iubit (Ed. Trei, 2015) vedem iubirea prin ochii frumoasei Lara Jean. Dragostea nu e niciodată uşoară, dar poate că asta o face atât de minunată.

Jenny Han a scris primul său roman, Shug (2006), pe când era încă la colegiu. Au urmat seriile de succes The Summer I Turned Pretty (bestseller New York Times) şi Burn for Burn (scrisă împreună cu Siobhan Vivian).

 

Chemarea Monstrului, de Patrick Ness

 

După o idee originală de Siobhan Dowd.

Monstrul a apărut după miezul nopţii. Aşa cum fac monştrii de obicei. Dar Conor nu-l aşteaptă pe acesta, ci pe cel din coşmarul său, care-l bântuie aproape în fiecare noapte de când mama lui s-a îmbolnăvit. Cu bezna, vântul şi urletele. Monstrul acesta care-l vizitează e diferit. Sălbatic şi neîmblânzit. Şi vrea de la Conor lucrul cel mai periculos. Chemarea monstrului, roman dublu câştigător al Carnegie Medal (pentru ficţiune şi ilustraţii), spune o poveste extrem de emoţionantă despre dragoste, pierdere şi speranţă, după o idee a lui Siobhan Dowd, a cărei moarte prematură a împiedicat-o să dea glas poveştii.

Patrick Ness este autorul trilogiei Pe tărâmul haosului, care s-a bucurat de o receptare foarte bună şi de vânzări record. Este laureat Carnegie Medal, Guardian Children’s Fiction Prize, Booktrust Teenage Prize şi Costa Children’s Book Award. La Editura Trei a apărut primul volum al trilogiei, Vocea pumnalului. Siobhan Dowd a fost autoarea a patru cărţi multipremiate, două dintre ele fiind publicate postum. În 2009, Siobhan Dowd a fost desemnată prima autoare care a primit postum Carnegie Medal. Jim Kay a studiat ilustraţia de carte şi a lucrat la arhivele Tate Gallery şi Royal Botanic Gardens – Kew, două experienţe care i-au influenţat profund opera. Chemarea monstrului este în curs de ecranizare, avându-i în rolurile principale pe Liam Neeson şi Sigourney Weaver. La Editura Trei a apărut Vocea pumnalului, primul volum al trilogiei Pe tărâmul haosului, de acelaşi autor.

 

ENDGAME. Jocul final: Cheia Cerului, de James Frey şi Nils Johnson-Shelton

 

Au rămas nouă Jucători. Dar Jocul s-a schimbat. Să străbaţi lumea, să lupţi, să Joci… Să uiţi. Citeşte cartea. Găseşte indiciile. Descifrează enigma. Există un singur câştigător. Jocul Final e real. Jocul Final a început. Nu rata primul volum al seriei: ENDGAME. Jocul final: Convocarea. Jocul Final e aici. Lumea începe să se năruie, să se destrame, s-o ia razna. Dar Jucătorii continuă să Joace. Cheia Pământului a fost găsită. Două chei – şi nouă Jucători – rămân. Cheile trebuie găsite şi doar un singur Jucător poate să câştige.

Queens, New York. Aisling Kopp crede inimaginabilul: că Jocul Final poate fi oprit. Dar e abordată de către agenţii CIA, care ştiu de Jocul Final şi au propriile idei despre cum trebuie Jucat. Idei care ar putea schimba totul.

Regatul Aksum, Etiopia. Hilal ibn Isa al-Salt a supravieţuit la limită unui atac care l-a lăsat desfigurat. Dar trăieşte şi ştie ceva ce Jucătorii ceilalţi nu ştiu: keplerii au intervenit în desfăşurarea Jocului. Şi n-ar fi trebuit să facă asta.

Londra, Anglia. Sarah Alopay a găsit prima cheie. Şi – împreună cu Jago – câştigă. Dar găsirea Cheii Pământului a însemnat un preţ prea mare pentru Sarah. Nu se poate ierta pentru ceea ce a făcut. Cheia Cerului – oriunde şi orice ar fi ea – este următoarea. Şi toţi cei nouă Jucători nu se vor da în lături de la nimic ca s-o găsească.

James Frey s-a născut în Cleveland. Toate cărţile lui – O mie de fărâme, Prietenul meu Leonard, Dimineaţă însorită şi Testamentul Final al Sfintei Biblii – au fost bestselleruri internaţionale.

Nils Johnson-Shelton este coautorul succesului editorial Niciun înger. Chinuitoarea mea călătorie incognito în Cercul Secret al Îngerilor Iadului. Este şi autorul seriei pentru adolescenţi Cronici din lumea de dincolo, publicată de Full Fathom Five.

Endgame este un fenomen mondial, primul proiect interactiv carte-joc, apărut în 30 de ţări. Cu aplicaţia mobilă creată de Niantic Labs de la Google poţi să joci în viaţa reală o versiune a Jocului Final, fiind liber să alegi o seminţie şi să lupţi cu ceilalţi.

 

Minţi primejdioase, de Alexandra Bracken

 

Ruby are doar nouă ani când un virus misterios începe să decimeze adolescenţii din Statele Unite. Ea va fi unul dintre puţinii supravieţuitori care descoperă că sunt înzestraţi cu capacităţi paranormale misterioase, îndeajuns de primedjdioase încât să le asigure trimiterea la Thurmond, un lagăr guvernamental represiv.  Acum în vârstă de 16 ani, Ruby se teme deopotrivă de puterile pe care încă n-a învăţat să le controleze şi de perspectiva de a fi descoperită. Când o grupare de rezistenţă îi oferă şansa de a evada din lagăr, acesta se va dovedi primul pas într-o călătorie în decursul căreia va descoperi prietenia şi dragostea, dar care o poartă implacabil spre o alegere imposibilă.

Alexandra Bracken este o autoare americană prezentă pe listele de bestseller New York Times. Născută şi crescută în Arizona, s-a mutat în est pentru a studia istoria şi literatura engleză la College of William & Mary din Virginia. În prezent locuieşte la New York, unde lucrează intens la următorul ei roman, într-un apartament cochet, plin de cărţi.

Cu drag,

Florinela

Lasă un comentariu