Recenzie „Circul nopţii” de Erin Morgenstern

12052589_444504775751877_4512477003402345977_o

Titlu: Circul nopţii

Autor: Erin Morgenstern

Editura: Grupul Editorial Corint

Anul apariţiei: 2013

Număr de pagini: 416

„Circul soseşte fără veste. Fără înştiinţări, fără afişe lipite pe stâlpi sau panouri. E pur şi simplu acolo unde ieri nu era nimic.”

Un roman despre care am auzit foarte multe lucruri și care este foarte apreciat la noi, cât și în străinătate. Iar coperta e superbă, parcă te-ar introduce în lumea circului prin simplul fapt că este reprezentat circul în toată splendoarea lui.  Un univers magic și o aventură minunată care trebuie să o descoperiți.

Urmărind periplul aventuros al unui circ fermecat, romanul talentatei tinere scriitoare Erin Morgenstern este o magică poveste de dragoste pentru cititorii de toate vârstele.

Circul soseşte fără veste. Fără înştiinţări, fără afişe lipite pe stâlpi sau panouri. E pur şi simplu acolo unde ieri nu era nimic.

Sub cupola corturilor nocturne, în dungi albe şi negre, te aşteaptă însă o experienţă cu totul unică, o sărbătoare a simţurilor – poţi să te pierzi într-un labirint de nori, să rătăceşti prin meandrele unei grădini luxuriante construite din gheaţă, să priveşti uimit la contorsionista tatuată care se strecoară într-o minusculă cutie de sticlă şi să te îmbeţi cu miresmele de caramel şi scorţişoară ce adie ameţitor prin aer.

Bine aţi venit în Le Cirque des Rêves! Însă, în spatele norilor de fum şi al oglinzilor, se derulează o competiţie crâncenă – un duel între doi tineri magicieni, Celia şi Marco – an trenaţi încă din copilărie să concureze într-un „joc” implacabil de către maeştrii lor misterioşi. Necunoscută celor doi, aceasta este însă o confruntare din care doar unul dintre ei va reuşi să iasă învingător, iar circul este scena pe care se desfăşoară o bătălie cumplită a imaginaţiei şi voinţei.

Dar când o dragoste profundă, pasionată şi magică se înfiripă între cei doi protagonişti, bătrânii lor maeştri trebuie să intervină, iar consecinţele vor fi periculoase pentru toţi cei implicaţi.

O poveste seducătoare, plină de aventură, magie şi poezie, un basm cuceritor pentru cititorii de toate vârstele.

Un debut surprinzător. Autoarea chiar a creat o lume fascinantă despre universul circului. Întâmplările, personajele și firul narativ sunt magice. Acest lucru fac povestea și mai frumoasă. Erin Morgenstern scrie foarte frumos, descrie sentimentele și gândurile personajelor astfel încât  ar fi reale și tu ai fi acolo alături de ele.  Subiectul cărții este circul, dar nu orice fel de circ,  unul care este deschis doar noaptea.

Bine documentată în legătură cu tot ce se întâmplă într-un circ , autoarea parcă te-ar transpune în această lume, fără ca tu dragă cititorule să te deplasezi până la el, deoarece a venit el la tine prin acest roman.  Circul este doar în alb și negru, de la cortul unde se țin spectacolele, până la cortul fiecărui membru al echipei. Până și biletele sunt în această două culori, gravate cu un scris auriu.

Am citit anul acesta romane foarte bune și care merită descoperite, iar Circul  nopții se află și el în această listă. Efectiv am parcurs aceste paginii  așa de repede pentru ca n-am avut stare până la ultimul rând. Atât pot să spun : N-O POȚI LĂSA DIN MÂNĂ, fiindcă autoarea jonglează cu acțiunea așa bine, încât ai vrea să citești în continuu.

Ce nu-mi place la cartea este faptul că nu are o continuarea și chiar ar merita să fie.O iubesc așa mult fiindcă mi-a amintit de farmecul care îl simți într-un circ.

Personajele sunt bine conturate,  învăluite în mister , așa cum ne-am obișnuit pe tot parcursul narațiuni. Chiar dacă acțiunea se învârte în jurul celor doi protagoniști, perspectivele celorlalte personaje sunt la fel de importante pentru cititor, pentru a prezenta prin altă prismă circul.

Povestea își schimbul firul narativ uneori, dar îți este foarte ușor să-l urmărești , deoarece conectori dintre capitole sunt așa bine construite că o vei înțelege foarte ușor această alternare trecut-prezent, deoarece se îndreaptă toate spre același lucruri, având același punct comun.

Vă las pe voi să descoperiți această lume fascinantă , deoarece eu aș mai vorbi încă câteva ore despre tot ce se întâmplă în cartea aceasta , dar să nu stric farmecul poveștii vă îndem pe voi să descoperiți.

„Îi atinge faţa cu mâna, împietrit de spaimă că degetele lui ar putea să treacă prin ea la fel ca prin trandafir”

Dar cum poți să joci dacă nu știi regulile? Iubirea lor poate influența jocul ?

Mulțumesc Companiei de Librării  București pentru că mi-au trimis acest roman spre recenzare, unde puteți găsi cărți în limba româna și engleză.

 

Cu mult drag,

Florinela.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s