Recenzie „Toate acele locuri minunate” de Jennifer Niven

12166552_441654166036938_1895932728_n

Titlu: Toate acele lucruri minunate

Autor: Jennifer Niven

Nr. de pagini: 408

Editura: Trei

Anul apariției:2015

Vreau să scap de stigmatul pe care e clar că-l simt cu toții doar pentru că au o boală mentală, în locul uneia de plămâni sau de sânge, să zicem. Am tulburare obsesiv-compulsivă, Sunt deprimat. Mă tai singur, spun ei, de parcă astea ar fi lucrurile care îi definesc.

Ce pot să spun? O carte emoționantă despre iubirea adolescentină din zilele noastre.Un lucru și mai important ne prezintă gândurile unui băiat care vrea să-și ia capăt zilelor și o fată care trece cu greu peste moartea surori sale, dar mai multe nu vă spun, deoarece vă las pe voi să aflați.

O emoţionantă poveste de dragoste despre o fată care învaţă să trăiască de la un băiat care vrea să moară.

Theodore Finch e fascinat de moarte şi se gândeşte neîncetat la tot felul de modalităţi în care şi-ar putea pune capăt zilelor.
Violet Markey trăieşte pentru viitor, numărând zilele rămase până la absolvire.
Cand Finch ar putea evada atât din micul ei oraş din Indiana, cât şi din suferinţa copleşitoare provocată de recenta moarte a surorii sale.
Când Finch şi Violet se întâlnesc pe marginea clopotniţei de la şcoală, nu este foarte limpede cine pe cine salvează. Iar când devin parteneri într-un proiect de descoperire a „minunilor naturale” din statul lor, amândoi fac descoperiri mult mai importante: Finch poate fi el însuşi numai alături de Violet. Iar Violet numai alături de Finch poate uita de numărătoarea zilelor şi poate începe să le trăiască.
Însă, în timp ce lumea lui Violet creşte, a lui Finch începe să scadă.

Povestea are la bază viețile celor două personaje principale un băiat pe nume Theodore și o fată cu nume de floare , acesta fiind Violet. Extrem de diferiți, aceștia se întâlnesc pe un acoperiș  salvându-se de la moarte unul pe celălalt  (Finch este cel obsedat de moarte, însă în mod surprinzător Violet a dorit să-și pună capăt zilelor).  Când amândoi trebuie să lucreze la un proiect despre locurile frumoase din statul lor, Violet realizează că Theodore este ciudat cum a aflat de la colegii ei. Însă nimeni nu și-a dat seama de calitățile lui Theodore, el fiind  amuzant,  inteligent, curajos, nebun și pe lângă asta Violet  se simte foarte bine în compania lui.

După ce am terminat această carte am plâns și parcă în mine a rămas  un gol și o furtună de sentimente: de la ură până la compasiune față personaje.De ce? Fiindcă circumstanțele din carte te bulversează și te fac să te gândești în alt mod.

Autoarea are un stil de a scrie foarte liric și ușor de citit. Acțiunea este simplă și foarte amplă, iar autoarei te transpune în mijlocul întâmplărilor alături de personajele principale. Întâmplările te fac să-ți deschizi mintea asupra unor  aspecte din viața omului de care nici nu-ți dădeai seama.

Un lucru foarte important în acest roman se vorbește foarte mult despre sinucidere, acest gând aparținându-i personajului principal masculin. Ne sunt prezentate posibilitățile diferite în care-ți poți lua viața și diferiți autori celebri care  și-au pus capăt zilelor. Diferanța din a vrea să te sinucizi și motivul care te împing să fac asta sunt atenția și susținerea din partea familiei tale.

Ce s-a întâmplat cu Violet și Theodore vă las pe voi să aflați, un singur lucru vă pot spune că e o carte foarte emoțioanată.  Inspirată dintr-o experiență personală a autoarei, în care ea însăși a găsit un prieten drag care s-a sinucis, cu personaje  care ne învață că pierderea celor dragi poate fi fatală.

Uite ce cred: cred că am în mașină o hartă care abia așteaptă să fie folosită și cred că sunt locuri unde putem merge, care merită să fie văzute. Poate că nu le-a vizitat nimeni și nu a dedicat timp ca să se gândească la cât sunt de importante, dar poate că și cele mai neînsemnate locuri înseamnă ceva. Și, dacă nu, poate că ar putea însemna ceva pentru noi. La sfârșit, când le vom lăsa în urmă, vom și că noi le-am văzut. Așa că hai să mergem. Hai să facem să conteze.

Această recenzie realizată cu ajutorul Editurii Trei, care mi-au trimis Toate acele lucruri minunate de Jennifer Niven pentru a o recenza și le mulțumesc.

Cu drag,

Florinela.

 

Reclame

2 gânduri despre “Recenzie „Toate acele locuri minunate” de Jennifer Niven

  1. Frumoasă recenzia! Pare interesantă cartea dar încă mă gândesc dacă să o citesc sau nu pe viitor. Aș testa-o dar nu prea mă atrag cărțile despre sinucideri and co. 😦 Stilul liric al autoarei probabil că ajuta foarte mult. 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s